Obavijesti

Lifestyle

Komentari 40

Mira Kuvačić (67): Moj poljički soparnik traže i na vjenčanjima

Mira Kuvačić (67): Moj poljički soparnik traže i na vjenčanjima
1

Izrada tradicionalnog seljačkog jela iz Poljica za Miru je poticaj i veselje. Soparnik su u stara vremena domaćice pripremale muževima dok su kopali vinograd i polje...

VIDEO

Poljički soparnik, specijalitet kraja između rijeka Žrnovnice i Cetine, bio je gotovo i zaboravljen do prije kojih 30-ak godina. Onda su se spretne domaćice Poljica dosjetile tu težačku i siromašku hranu od blitve, luka, ulja i tijesta, ispečenu na seoskim kominima, a koja se u stara vremena spremala za posne dane, ponuditi na tržnicama u Splitu i Omišu.

Jedna od prvakinja soparnika je Mira Kuvačić (67) - okretna, vedra, poduzetna umirovljenica koja ih već 20-ak godina pravi i prodaje te razvozi automobilom iz svoga mjesta Gata u zaleđu Omiša do mušterija u Splitu i Solinu kako bi kojom kunom “pojačala” mirovinu. Mira godinama redovito sa soparnicima obilazi sajmove, druži se s poduzetnicima i mušterijama, dijeli posjetnice i širi biznis.

Mira Kuvacic

Odjevena u narodnu nošnju, pronosi i glas o slavnoj Poljičkoj Republici, koja je sedam stoljeća u Dalmatinskoj zagori uspijevala održati autonomiju i pod Turcima i pod Mlečanima, sve dok ju nije podjarmio Napoleon.

- Nakon 30 godina staža u trikotaži omiškoga Galeba, u svojoj 51. godini završila sam u mirovini, kao i suprug Ante. Naša djeca, Antonija i Vjeko, bili su još u školi, a mirovine koje smo primali nikakve. Stoga sam odlučila popraviti kućni budžet i krenula na splitskom pazaru prodavati krumpire iz našeg polja u Gatima, kao što sam radila s majkom još kao djevojčica. Nije tu bilo dobre zarade i velike isplativosti. Nakon koje godine počela sam peći soparnike kako su to radili naši stari, a radi se o jelu za koje se ne zna koliko je uopće staro, osim da su ga naši preci pripremali za posne dane. Znale su ih domaćice u stara vremena nositi svojim muževima za marendu dok bi prekopavali vinograde, a zalili bi ga i čašom domaćeg vina kako se ne bi radilo praznog trbuha do ručka - ispričala je Mira.

Mira Kuvacic

Sa suprugom Antom osnovala je OPG. Od blitve iz svoga polja počela je peći soparnike te se dala u promociju ovog jela diljem Hrvatske.

- Kad smo krenuli nuditi soparnik na splitskom pazaru, ljudi su bili sumnjičavi i pitali se što je uopće to. Čim bi probali, oduševili bi se i stalno se vraćali po još. Uzimali bi se soparnici za marendu, a posebice u korizmi petkom. Počeli su ga služiti na pirovima, rođendanima, krštenjima, postao je brend našega kraja. Ljudima se posebno sviđa da u tom jelu nema kemije, da se radi od domaće blitve, kapule, češnjaka i maslinova ulja. Veliki mi je gušt promovirati ga na sajmovima. Ljudi, i kad odu u mirovinu, moraju zadržati volju za životom i to će im donijeti da rade nešto što vole - poručila je Kuvačić.

Domaće je domaće

Svoj poljički soparnik Mira puni domaćom blitvom sa svoga polja, a koristi i domaće ulje te luk i češnjak. Kaže kako upravo prirodni i domaći sastojci najviše privlače one koji soparnik naručuju čak i za svadbe i krštenja, a mnogi će se, kao i naši stari, soparnikom osladiti za marendu.

Mira Kuvacic

Zaštita UNESCO-a

Društvo Poljičana isposlovalo je da se soparnik uvede kao nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, lani je to jelo od razvaljanog tijesta u obliku pogače, pečeno u žeravi na otvorenom ognjištu, dobilo zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla pri EU. Ovo se jelo pripremalo za posne dane.

Promocija

Mira je donedavno bila i predsjednica udruge Poljički soparnik, koja ovo jelo promovira gdje god stigne, ali je odlučila čelništvo prepustiti mlađima, ali i dalje voli ići na sajmove.

- Veliki mi je gušt promovirati ga na sajmovima, komunikativna sam, imam vedar duh i sve probleme ostavljam doma - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku