Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Mjesečev sjetveni kalendar: Ovo su idealni dani za sadnju

Mjesečev sjetveni kalendar: Ovo su idealni dani za sadnju
1

Presađivanje se obavlja tijekom padanja mjesečevih lukova - mjesto na kojemu mjesec izlazi pomiče se prema jugoistoku, a mjesto zalaska prema jugozapadu

VIDEO

Mjesečev sjetveni kalendar

Tijekom vremena za presađivanje također se obavlja orezivanje drveća i živice te gnojidba travnjaka i voćnjaka. Presađivanje se obavlja tijekom padanja mjesečevih lukova - mjesto na kojemu mjesec izlazi pomiče se prema jugoistoku, a mjesto zalaska prema jugozapadu. Dižuće i padajuće lukove ne smije se miješati s mjesečevim fazama, tj. punjenjem mjeseca. 

Jeste li znali?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Praćenje kretanja mjeseca važan je dio vrtlarstva i poljoprivrede. Mnogi smatraju da se tako aktiviraju skrivene snage u biljkama, zbog čega one postaju snažnije i zdravije. 
  • Sjetveni kalendar zasniva se na mjesečevim fazama, ali i na prividnom kretanju mjeseca kroz različita zviježđa zodijaka - stoga se može usporediti s horoskopom za biljke. 
  • Iskustvo mnogih vrtlara pokazalo je da pomno praćenje sjetvenog kalendara doista daje rezultate, osobito kad se kombinira s drugim metodama biodinamičkog uzgoja. 

Jeste li znali?

  • Biodinamički preparati pripremaju se od ljekovitih biljaka, stajskoga gnoja i drugih prirodnih materijala, zbog čega su posve neškodljivi za čovjeka i okoliš. 
  • Biodinamička poljoprivreda temelji se na idejama Rudolfa Steinera koji je 1924. održao nekoliko predavanja o tom do tada nepoznatom načinu uzgoja. 
  • Prema teorijama rudolfa steinera, u biljkama i tlu postoje životne snage, a hranjivost namirnica je u neprestanom padu jer umjetna gnojiva oduzimaju živost bilju. 

Jeste li znali?

  • Njegu pčela u dane korijena preporučujemo za dobivanje više saća, a pčelarenje u dane cvijeta u pčelama budi brigu za leglo te pogodno djeluje na razvoj pčelinje obitelji. 
  • Pčelarenje u dane ploda potiče pčele na ubiranje meda, dok su dani lista, a i dani obilježeni trokutom, neprikladni za pčelarenje, uzimanje i točenje meda. 

Jeste li znali?

  • Utjecaje mjeseca i planeta na živi svijet u vrtu detaljno je istražila njemačka biodinamičarka Marie Thun. Na temelju svojih zapažanja izrađivala je sjetvene kalendare. 
  • Upute iz sjetvenoga kalendara temelje se na astronomskim, a ne astrološkim izračunima. za razliku od astroloških, astronomska zviježđa zanimaju nejednake dijelove neba.

*Podaci su preuzeti s dozvolom autora iz Sjetvenog priručnika Marie Thun 2017 kojeg u neskraćenom obliku u Hrvatskoj izdaje Ajda Zagreb d.o.o., Podolec. Broj telefona: 091-2955-112 e-mail: ajda.zagreb@hotmail.com

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru