Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Moćno djelovanje: Ulje origana liječi akne, uklanja loš zadah...

Moćno djelovanje: Ulje origana liječi akne, uklanja loš zadah...
1

Maslinovo ulje je prijatelj srca, origanovo je prirodni antibiotik, ulje argana hidratizira kožu i jača nokte, dok se lavandino pokazalo idealnim za otpuštanje nakupljenog stresa

VIDEO

Mnoga biljna i eterična ulja djeluju kao saveznici protiv stresa i starenja, ali i protiv niza bolesti, od neugodnih probavnih smetnji do ozbiljnih bolesti srca, kaže slavni liječnik dr. Mehmet Oz. Na njegovu popisu veličanstvenih ulja su maslinovo, šipkovo, arganovo ulje i manuka ulje, ulje paprene metvice, eterično ulje limuna i ulje origana. 

Maslinovo ulje liječnik naziva prijateljem srca jer je bogato mononezasićenim masnim kiselinama te snižava razinu lošeg kolesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Slavni doktor savjetuje da pri kupnji obratite pažnju na deklaraciju te odaberete hladno prešano, nerafinirano maslinovo ulje poznatog proizvođača. 

- Neprijatelji maslinova ulja su toplina, svjetlo i zrak. Kako biste bili sigurni u kvalitetu ulja važno je znati da je ono, prije nego što je došlo do vas, bilo pravilno skladišteno. Prašina i tragovi uljnih kapi na boci te slomljen ili raskliman prsten zatvarača znak su lošeg i nesavjesnog skladištenja, a žuta ili narančasta boja na ulju upozoravaju na to da je bilo previše izloženo fluorescentnoj rasvjeti - pojašnjava Oz. 

Maslinovo ulje čuvajte dobro zatvoreno, na hladnom i tamnome mjestu, nikako pokraj peći ili prozora. Otvorenoga je najbolje potrošiti u roku od nekoliko mjeseci, no i užegli miris će vas upozoriti kad je vrijeme za novu bocu. Moćan saveznik u borbi protiv bakterija je ulje origana koje je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Sadrži spoj karvakrol koji imunološkom sustavu pomaže da se obrani od napada bakterija i virusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od njega možete napraviti i efikasno prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku, kaže dr. Oz i otkriva svoj tajni recept: “U bočici pomiješajte 10 kapi ulja origana s dvije žlice kokosova ulja, čvrsto zatvorite i dobro protresite. Potom utrljajte na kožu te će ruke biti čiste, glatke i meke”. Ovo ulje možete iskoristiti i kod infekcija dišnog sustava tako da u posudu s vrućom vodom dodate jednu kap ulja origana i udišete ljekovitu paru jedanput na dan sve dok se simptomi infekcije ne povuku. 

512401596

Zbog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja ulje origana može pomoći i u liječenju akni i rosacee. Pomiješajte jednake količine origanova i maslinova ili kokosova ulja te prije odlaska na spavanje preparat vatom utapkajte na problematična područja kože i pustite da se upije. Ne nanosite ga izravno na oštećenu kožu.

Origanovo ulje sadrži i timol, čest sastojak vodica za ispiranje usta, koji pomaže u borbi protiv bakterija, plaka i lošeg zadaha pa ga možete upotrebljavati i za pranje zubi. Na četkicu nanesite pastu te na nju izlijte kap do dvije ulja i operite zube, kaže Oz. 

  • Origanovo ulje Origanovo ulje blagotvorno utječe na probavni ekosustav te može pomoći kod infekcija crijeva izazvanih parazitima i infektivnih proljeva. Stariji od 18 godina mogu jednom na dan uz obrok uzeti jednu kapsulu koja sadrži 45 mg čistog ulja origana. No ulje nije preporučljivo trudnicama i dojiljama.
  • Arganovo ulje Pokazalo se idealnim za hidrataciju kože zbog čega je već stoljećima cijenjeno u svijetu kozmetike. Vrlo je važno da upotrebljavate 100 posto prirodno arganovo ulje, a samo nekoliko kapi tog ‘svestranog’ ulja hidratizirat će i izgladiti grubu kožu, vratiti život suhoj kosi te ojačati krhke, lomljive nokte. 
  • Šipak i lavanda Šipkovo ulje bogato je vitaminima E i A, pomlađuje kožu, a zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama pomaže i kod ekcema ili psorijaze. Suhoj i koži koja se ljušti pomaže lavandino ulje koje također ublažava stres, a nekoliko kapi tog ulja na jastuku popravlja san.

Uljni macerat nevena pomaže kod akni

Nema kožne bolesti u kojoj neven ne pomaže, kaže dr. Oz i dodaje kako je idealan kod problematične kože sklone aknama. Također, moćnim se pokazao i kod većih komplikacija, poput herpesa, psorijaze, urtikarija i opeklina. Za vanjsku uporabu obično se rabi uljni macerat nevena koji je prikladan za njegu kože u bilo kojoj životnoj dobi. 

Otjerajte umor uz dvije kapi paprene metvice 

Kod mentalnog umora uzrokovanog preopterećenošću na poslu ili u školi, posegnite za uljem paprene metvice, kaže Oz. Budući da efikasno uklanja umor i podiže nivo energije, za prvu pomoć dovoljno je nakapati kap do dvije ulja na papirnatu maramicu i udisati. 

Ozov recept za domaće eterično ulje limuna 

Eterično ulje limuna ima antistresno djelovanje. Možete ga pomiješati s vodom ili hladno prešanim maslinovim uljem. Želite li napraviti eterično ulje, naribajte koricu limuna i njome do pola napunite staklenu bočicu te zalijte maslinovim uljem. Ostavite nekoliko dana na sunčanome mjestu i nekoliko puta dnevno protresite. Čuvajte zatvoreno na sobnoj temperaturi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam