Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Muškarce od infekcija čuvaju suhe kupaće gaće i kondomi

Muškarce od infekcija čuvaju suhe kupaće gaće i kondomi
1

Za izbjegavanje upala genitalnog i mokraćnog sustava važno je presvlačiti se zbog pothlađivanja i unositi dovoljno tekućine - mokrenjem se ispiru bakterije...

VIDEO

Iako su uroinfekcije češće u zimskim mjesecima, ljeto donosi faktore rizika ili rizičnog ponašanja koji pogoduju njihovu razvoju. Do uroinfekcija najčešće dolazi kad bakterije s kože genitalne regije ulaze u mokraćnu cijev i kroz nju dolaze do mokraćnog mjehura.

Iz mokraćnog mjehura mogu “stići” i do prostate te se začahuriti unutar njezinog žljezdanog tkiva i dovesti do upale. Zatim iz prostate mogu otići prema tkivu epididimisa i testisa te i tamo dovesti do upalnog procesa.

- Najčešća ljetna uroinfekcija je upala mokraćnog mjehura uzrokovana bakterijom Escherichia coli (akutni cistitis). Muškarci su tu u prednosti pred ženama jer su cistitisi kod njih rjeđi. I upala prostate, prostatitis, može biti vrlo neugodna jer kao komplikacija prostatitisa može se razviti i upala epididimisa i/ili testisa (akutni epididimitis ili epididimoorhitis) - objašnjava nam dr. Tanja Pekez Pavliško.

Higijena je ovdje vrlo bitna, a za sve one koji se kupaju u moru treba naglasiti da je zbog mokrih kupaćih kostima moguće pothlađivanja genitalne regije što također dovodi do brojnih upala, pa liječnici i muškarcima, kao i ženama, preporučuju presvlačenje u suhe kupaće odmah nakon izlaska iz vode. 

Fotolia

Ljeti, dok se tijelo pojačano znoji, izbjegavajte sintetske tkanine, pogotovo za donje rublje, baš kao i uske gaće i hlače jer dolazi do povećane vlažnosti genitalnog područja i smanjenog prozračivanja, što može pogodovati razmožavanju bakterija. Potrebno je unositi dovoljno tekućine, barem dvije litre dnevno, uz dodatni unos ovisno o količini znojenja.

- Mokrenjem se ispiru bakterije iz mokraćne cijevi i iz mokraćnog mjehura te se sprečava njihovo razmnožavanje i upale. Važno je ne zadržavati mokraću, mokriti kad god se osjeća potreba za to, a najmanje svaka 3 do 4 sata - kaže dr. Tanja Pekez Pavliško. Najveći dio te tekućine trebala bi biti obična svježa i negazirana voda. Uz to, možete piti limunadu ili sokove od manga ili lubenice uz dodatak manje ili više vode. 

- Ljeti se odrecite zaslađenih i hladnih napitaka. Prostata će vam biti zahvalna i više nego što mislite. Izbacite i alkohol jer potiče dehidraciju organizma, te prženu i začinjenu hranu. Ljeto je idealna prilika za čišćenje, pa povećajte unos namirnica s bogatom nutritivnom vrijednošću poput voća, povrća, ribe, piletine... Mediteranska prehrana je zato idealna jer daje izvrstan omjer hranjivih tvari i energije, a to pruža rasterećenje za probavni sustav, pa tako i urogenitalni - kaže Pekez Pavliško.

Fotolia

Klamidija, HBV, HIV

Upale mokraćne cijevi, uretritisi, često uzrokuju spolno prenosive infekcije, poput klamidije koja je vrlo učestala u populaciji između 20 i 35 godina. Također je vrlo često spolno prenošenje HPV-a, HSV-a, ureaplazmi i mikoplazmi, stoga je preporuka korištenje kondoma (iako zaštita nikad nije 100-postotna), čak i od drugih spolno prenosivih bolesti (HBV, HCV, HIV, sifilis).

Upala mjehura?

Upala mjehura (cistitis) znak je da treba otići urologu na pregled prostate. Upale prostate i mokraćnog mjehura te pasjemenika često se pojavljuju zajedno, a prate ih tek opći simptomi upale - temperatura, umor i slabost, kojih nema kod upala mokraćne cijevi (uretritisa). 

Pazite se HPV-a

Istraživanja su pokazala da je oko osam muškaraca pozitivno na HPV koji kod muškaraca uzrokuje povećan rizik za karcinom prostate i debelog crijeva. Važno je zato zaštititi se kako se virus ne bi prenio na seksualne partnerice. 

Još neke činjenice:

  • Ako se ne liječi, prostatitis izaziva mnogo problema Upala prostate ili prostatitits može biti bakterijski i nebakterijski. Sve je više mladih muškaraca koji boluju od prostatitisa. On se pokazuje kroz razne smetnje mokrenja i kroničnu bol s urinarnom i seksualnom disfunkcijom. 
  • Od uroinfekcija patit će stariji i dijabetičari Infekcije mokraćnog sustava rijetke su kod onih mlađih od 50 godina. Kompliciranim uroinfekcijama skloniji su muškarci koji pate od povećanja prostate, šećerne bolesti i kroničnih bolesti koje slabe opći imunitet. 
  • Nebakterijske upale izaziva i vožnja bicikla Osim uroinfekcija uzrokovanih enterobakterijama, moguće su i nezarazne upalne bolesti za čiji se uzrok okrivljuju alergijska preosjetljivost na neke vrste hrane i pića, među njima alkohol, kofein i ljutu hranu, zatim preparata za intimnu njegu, lateksa iz kondoma te drugi mehanički uzroci (vožnja bicikla, pretijesna odjeća i sl.). 
  • Najveći broj upala liječi se antibioticima Nekomplicirane urogenitalne infekcije obično nastaju kolonizacijom mikroorganizama u uredan i funkcionalan mokraćni sustav, ali se uobičajeno liječe kurom antibiotika u trajanju od 3 do 7 dana, uz izbjegavanje stresa. 
  • Apstinirajte ili koristite kondom za manje bolesti Zbog porasta spolno prenosivih bolesti (klamidija, gonoreja) skovan je akronim za prevenciju - “ABC”. A je suzdržavanje (abstinence), B je za vjernost (be faithful), C je za kondom (condom).
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam