Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Muške infekcije ljeti: Pijte više vode i uvijek nosite suhe gaće

Muške infekcije ljeti: Pijte više vode i uvijek nosite suhe gaće
1

Muškarcima ljeti prijeti upala donjih mokraćnih putova i prostate zbog čega bi i oni trebali izbjegavati duže zadržavanje u mokrim kupaćim gaćama, ističe urolog

VIDEO

Nečistoća u bazenima, ili oko bazena, rijetko je uzrok urogenitalnih infekcija kod muškaraca pa se njima rjeđe savjetuje da paze gdje će potražiti osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci, kao i da ne sjede na vlažnim ogradama uz bazen, na vlažnim stolcima i slično. 
Ipak, želite li ljeti izbjeći urogenitalne probleme, poslije kupanja svakako je dobro presvući se u suhe kupaće gaće.

Naime, ni muškarci ne bi smjeli sjediti u mokrim kupaćim gaćama na hladnoj podlozi, jer pothlađivanje mokrih dijelova tijela može dovesti do upale donjih mokraćnih putova i prostate, upozorava dr. med. Neven Kapun, urolog iz ordinacije Kapun. 

Najčešća ljetna uroinfekcija kod oba spola je upala mokraćnog mjehura uzrokovana bakterijom Escherichia coli, a do infekcije kod muškaraca najčešće dolazi tako da bakterije s kože genitalne regije ulaze u mokraćnu cijev i dolaze do mokraćnog mjehura. Iz mjehura mogu krenuti prema prostati, gdje mogu izazvati simptome upale, a zatim i prema tkivu epididimisa i testisa te i tamo dovesti do upalnog procesa. Zbog toga je ljeti vrlo važno voditi računa o unosu dovoljno tekućine kako bi se potaklo mokrenje, kojim se urogenitalni sustav ispire od bakterija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02



- Muškarcima, kao i ženama, savjetujemo da ljeti piju dovoljno tekućine kako ne bi došlo do stvaranja mokraćnih kamenaca. Početne i jednostavne upale mogu se riješiti samim konzumiranjem više tekućine - kaže naš sugovornik. To podrazumijeva od dvije do tri litre tekućine kroz dan, u što treba uračunati i juhe ili variva, kao i voće. Stručnjaci kažu kako je najbolje konzumirati običnu vodu, prirodnu limunadu ili svježe iscijeđene voćne sokove. 

Preporučuje se konzumirati i voće bogato vodom, kao što su lubenica i dinja, a izbjegavati konzumaciju previše hladnih, zaslađenih gaziranih pića, kao i većih količina alkohola. Naime, hladna gazirana pića osvježavaju samo u prvi čas, ali zapravo potiču organizam da se iznutra počne zagrijavati pa ćete se još više znojiti, a slično djeluje i alkohol. Također, vrlo je važno ne zadržavati mokraću, odnosno mokriti kad god osjetite potrebu (najmanje svaka 3-4 sata), jer tako osiguravamo redovito ispiranje mokraćnih kanala. 


Općenito, ni muškarcima ni ženama ne preporučuje se previše uska odjeća i sintetika u području genitalnih organa jer može potaknuti znojenje, i tako stvoriti “plodno tlo” za naseljavanje i razvoj bakterija. To se pogotovo odnosi na ljeto. No kvaliteta i vrsta donjeg veša ne utječe bitno na učestalost samih upala ljeti, kaže naš sugovornik. 
S obzirom na to da smo ljeti često opušteniji i otvoreniji prema “usputnim” vezama, nipošto ne smijemo zaboraviti na odgovarajuću zaštitu. 

- Ljeti se mnogi muškarci upuštaju u veze s njima nepoznatim partnericama. Savjetujemo svakako upotrebu kondoma koji štiti od prenosivih spolnih bolesti, ali i izbjegavanje odnosa dok se osoba bolje ne upozna - dodaje. 

Paziti moraju...

Urogenitalne infekcije češće su kod starijih muškaraca (iznad 50 godina), onih koji imaju problema s bubrežnim kamencima, s proširenom prostatom, kao i oboljelih od dijabetesa ili drugih kroničnih bolesti koje utječu na slabljenje imuniteta. Kod njih infekcije često mogu prijeći u komplicirane. 

Upala mjehura

Kod muškaraca je upala mjehura (cistitis) puno rjeđa nego u žena, no često je povezana s upalom prostate te epididimitisa (pasjemenika) pa je, uz pregled urinokulture, dobro obaviti paralelni pregled. Kod upale mokraćne cijevi kod muškaraca često nema izraženih simptoma.

Upala prostate

U slučaju upale prostate mogu se javiti povećana temperatura i umor, a javlja se i česta, nezadrživa potreba za mokrenjem i pečenje ili bol koja može utjecati i na seksualnu funkciju. Jedan od simptoma je i često mokrenje tijekom noći. Mokraća može biti zamućena i sadržavati vidljivu krv.

Top 5 najboljih savjeta da dobro iskoristite ovo ljeto:

1. Zbogom masnom
Tijekom ljeta izbjegavajte masnu i prženu hranu te obogatite prehranu voćem i povrćem. To će pridonijeti boljoj regulaciji probave, a možda i tome da - uz druge aktivnosti - skinete kilu, dvije viška. 

2. Usporite ritam
Riješite se stresa, naspavajte se i povratite energiju u ovo vrijeme. Zato planirajte ugodan i opuštajući odmor, umjesto da se prekrcate obavezama, vrijeme provedete za volanom ili u obilascima.

3. Pregledajte se
Prva dva do tri dana odmora, ili prve dane nakon povratka s godišnjeg, iskoristite za sistematski pregled. Obavite ključne preglede s obzirom na dob i općenito zdravstveno stanje.

4. Smanjite pušenje
Razmislite o tome da prestanete pušiti ili barem smanjite pušenje, kao i da smanjite konzumaciju alkohola, šećera i soli - odnosno svih faktora koji bitno utječu na ukupno zdravlje. 

5. Pokrenite se 
Odmor je odlično vrijeme da započnete s jutarnjim vježbanjem ili kratkim šetnjama prije večere i pretvorite to u naviku. Osposobite bicikl ili izvadite rekete za badminton i zaigrajte s ukućanima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru