Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Na roštilju se rade i škampi na buzaru, gyrosi, tortilje pa i sir

Na roštilju se rade i škampi na buzaru, gyrosi, tortilje pa i sir
1

Omiljeno meso ili ribu nabodite na grančice ružmarina, slasna pileća jetra omotajte slaninom, a meso ne zaboravite marinirati u omiljenim začinima kako bi bilo što sočnije

VIDEO

Osim mesa, na roštilju možete peći gotovo sve: od povrća, meksičkih tortilja, ploški krumpira, palente, a od mesa s roštilja možete pripremiti mnoga druga jela. Svako meso bit će sočnije ako ga marinirate u ulju ili nekoj drugoj marinadi najmanje sat vremena prije pečenja, a najbolje cijelu noć.

Eksperimentirajte sa začinima, iskoristite grančice ružmarina i zamijenite njima klasične drvene štapiće za ražnjiće, kombinirajte slatko-ljute marinade, ljepljiva krilca, bogato marinirana svinjska rebra glazirajte aromatičnim octom i smeđim šećerom, a neizostavan je i kruh.

Ploške kruha prepecite, pa ih iskoristite za pripremu bruschetta, premažite ih ricotta sirom i prelijte medom, narežite na manje kocke i krutone pomiješajte s komadima marinirane pečene piletine, feta sirom, rikolom i mladim rajčicama. Izaberite pravi umak uz meso: na bazi octa uz svinjetinu, na bazi senfa i curryja uz piletinu, te na bazi rajčice uz teleće i juneće meso. Za ražnjiće je najbolje uzeti meso od lopatice.

Thinkstock

Kombinirajte komade mesa i nižite na štapiće s ploškama tikvica, luka, pancete i paprike. Posebno su ukusni komadi mesa iz pivskih marinada, pa svijetlim pivom zalijte prije pečenja svinjsku i teleću vratinu ili janjeće kotlete. Uz meso s roštilja najbolji su jednostavni prilozi, poput kukuruza pečenog na grillu, pečene paprike, kojima ogulite kožicu pa ih poslužite na salatu. Ploške tikvica i patlidžana te gljive s roštilja mogu biti prilog, ali i dio salata.

Pomiješani s kuhanom tjesteninom, mahunarkama, lećom i slanutkom mogu biti dobro izbalansirani ljetni ručak. Ne ustručavajte se ni ribe, plodova mora, ali i iznutrica s roštilja. Pileća jetra omotajte ploškama slanine, učvrstite čačkalicama i kratko prepecite na roštilju. Pečene hrskave zalogaje začinite usitnjenim češnjakom, peršinovim listom i paprom te pokapajte maslinovim uljem.

Očistite glave škampima, pomiješajte umak od rajčice, worcestershire umak, češnjak, peršin, sol, papar i malo šećera, stavite u plastičnu vrećicu, protresite i ostavite repove škampa u marinadi nekoliko sati. Nekoliko škampa nabodite na ražnjić, posložite na zagrijani roštilj i pecite nekoliko minuta sa svake strane. Vilicom skinite škampe s ražnjića i poslužite “buzaru s roštilja”. 

Tortilja s povrćem i lećom

Sastojci: 10 manjih tortilja, ljubičasti luk, 150 g kukuruza, žuta, zelena, crvena paprika, 200 g kuhane leće, čili papričica, 100 g cherry rajčica,  peršin, tikvica, mješavina meksičkih začina (mljeveni kumin, češnjak u prahu, korijander, čili papričica, origano, slatka paprika, papar, cimet, piment)

Priprema: Na roštilju prepecite ploške tikvice, kukuruza i paprika. Maknite s roštilja, pa kratko prepecite tortilje. Pomiješajte sve povrće, osim kukuruza, s kuhanom ocijeđenom lećom, rajčicama, sjeckanom čili papričicom, ploškama luka i peršinom. Pospite mješavinom meksičkih začina. Nadjenite tortilje, zamotajte i poslužite s komadima kukuruza s roštilja.

Grčki gyros

Sastojci: 2 lepinje, 350 g junećih ili svinjskih odrezaka, 4 žlice maslinovog ulja, 2 dl vrhnja, žličica češnjaka u prahu, luk, 2 slatka feferona, mljevena ljuta papričica, žličica origana, veća rajčica, svježi krastavac, sol, papar, mljevena paprika

Priprema: Meso posolite, popaprite, začinite origanom i stavite u posudu. Nasjeckajte ili sameljite ljutu crvenu papričicu i pospite je po mesu. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i sve dobro promiješajte. Pokrijte zdjelu i ostavite meso neka se marinira. Za to vrijeme očistite i narežite kolutove luka, krastavac s korom također na kolutove, a rajčicu na tanke kriške.

Feferon narežite na kolutiće.U drugoj posuditi pomiješajte kiselo vrhnje, češnjak u prahu, malo soli, papra i slatku crvenu mljevenu papriku. Ispecite na roštilju marinirane komade mesa, premazujući ih marinadom, pa ih pečene izrežite na manje komade. Razrezane lepinje prepecite kratko na roštilju i prebacite na tanjur za posluživanje. Nadjenite ih bogato komadićima mesa, sjeckanim povrćem i umakom od vrhnja.

Ovčji sir s tikvicama i gljivama

Sastojci: 250 g halloumi ovčjeg ili kozjeg polumekog sira, tikvica, 100 g konzerviranih gljiva (dedeka ili lisičarki), 150 g mini rajčica, 2 mlada luka, preljev: dl maslinovog ulja, češanj češnjaka, 1⁄2 dl vinskog octa, malo šećera, sol, papar, peršinov list, ružmarin

Priprema: Tikvicu izrežite na ploške, a gljive dobro ocijedite. Na roštilju prepržite ploške sira po 6 minuta sa svake strane. Skinite zapečene komade i stavite sa strane na tanjure za posluživanje. Na roštilju prepecite tikvice i gljive. Pečene razdijelite na tanjure za sirom. Dodajte ploške mladog luka i mini rajčice, pa sve zalijte izmiješanim preljevom od octa i maslinovog ulja.

Pečena palenta s rajčicama

Sastojci: 5 dl mlijeka, 1⁄2 češnja češnjaka, žlica parmezana, muškatni oraščić, 200 g kukuruznog brašna, 500 g mini rajčica, 2 žlice začinskog bilja (bosiljka, origana, ružmarina, peršina, majčine dušice), češanj češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja, sol, papar, 150 g feta sira, listovi bosiljka

Priprema: U loncu pomiješajte mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić, parmezan i nasjeckani češnjak. Kad zakuha, dodajte kukuruzno brašno i neprekidno miješajte . Kad se smjesa počne zgušnjavati, maknite je s vatre i izlijte u četvrtasti lim. Ostavite neka se dobro ohladi i stisne.

Za to vrijeme rajčice stavite u marinadu od začinskog bilja, češnjaka u ljusci, maslinovog ulja, te začinite solju i paprom. Drugi lim obložite papirom za pečenje i posložite tako pripremljene rajčice. Pecite ih na 180°C oko 10 minuta. Stvrdnutu palentu narežite na ploške, prepecite na roštilju, pa na svaku posložite pečene rajčice, komad fete i listić bosiljka.

Slatko ljuti bataci

Sastojci: kg bataka, 1 i 1/2 dl umaka teriyaki, žličica sušenog ružmarina, 2 žlice sezamovog ulja, žličica naribanog đumbira, 70 ml javorovog sirupa, 1/2 žličice mljevenog čilija, sol, papar, ulje za premazivanje, žlica limunovog soka, žlica sezamovih sjemenka

Priprema: Posolite i popaprite batke i stavite ih u plastičnu vrećicu. Umak teriyaki pomiješajte s javorovim sirupom, sezamovim uljem, đumbirom, ružmarinom, čilijem i limunovim sokom. Dobro izmiješajte i prelijte preko mesa u vrećici. Dobro je svežite, te protresite kako bi se meso potpuno obložilo marinadom.

Ostavite sat vremena u marinadi na sobnoj temperaturi. Izvadite  iz vrećice, a ostatak marinade prelijte u manju posudu i stavite na vatru dok ne zakuha. Marinirane batke pecite na grillu, povremeno premazujući marinadom. Kad su pečeni, izvadite ih u toplu posudu, premažite s još malo marinade, pospite sezamom, poklopite i ostavite neka odstoji 10 minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara