Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

'Napunite baterije' u Hrvatskoj u kojoj su se odmarali i carevi

'Napunite baterije' u Hrvatskoj u kojoj su se odmarali  i carevi

Koliko je bitno otići na godišnji odmor ili iskoristiti slobodan vikend najbolje znate i sami. Nasreću, Hrvatska je prepuna sadržaja i destinacija na kojima ćete zaboraviti sve brige svijeta...

VIDEO

Tih nekoliko dragocjenih slobodnih tjedana ili dana valja maksimalno iskoristiti i opustiti se, a ovo su samo neki od razloga zašto to jednostavno morate učiniti.

Zdravlje i obitelj

U današnje vrijeme kada svi mi 'držimo tempo' na rubu izdržljivosti, ono što prvo pati su fizičko i psihičko zdravlje. Naspavajte se, napravite plan prehrane i zdravo jedite. Tako ćete očistiti organizam i osvježiti ga. Ako se i osjećate premoreno, vjerujte nam, tijelo će vam biti zahvalno ukoliko ne ostanete 'vegetirati' na dvosjedu i za vikend sjednete u automobil i sami ili s obitelji odete u obližnje toplice na plivanje. 

Ukoliko ste iz sjeverozapadne Hrvatske, onda zaista imate sreće. Naime, od svih termalnih lječilišta u Hrvatskoj, najviše ih se (pet) nalazi u Zagorju, jedno je u Međimurju, te jedno u Ivanić gradu. No, tu su i Bizovačke toplice u Slavoniji, Daruvarske toplice te Istarske nedaleko Poreča i Buzeta. 

Upravo se Istarske toplice mogu pohvaliti trećom najkvalitetnijom ljekovitoj sumpornoj vodi u Europi. Njen se izvor nalazi ispod 85 metara visoke stijene Gorostas koja se ponosno uzdiže iznad samih toplica. Prvi pisani dokument o ovoj nadaleko poznatoj ljekovitoj vodi potječe još iz 1650. godine kada je biskup Tomassini opisao 'vodu sa sumporom u kojoj se peru seljaci i time liječe reumatizam i kožne bolesti'. 

Još dalje u povijest sežu korjeni Daruvarskih toplica na čijem su prostoru prve kaptaže uređene još 288. godine prije Krista, a u njihovim su blagodatima uživala tri rimska cara - Hadrijan, Komoda i Konstantin Veliki.  Upravo je Konstantin, očito veliki ljubitelj toplica, u 4. stoljeću obnovio i Varaždinske Toplice koje se također mogu pohvaliti tisućljetnom lječilišnom tradicijom.

Uronite u svijet knjiga i TV serija

S obzirom da imate slobodan vikend, vrijeme da pogledate sve one propuštene epizode Game of Thronesa ili da pročitate koju dobru knjigu. U svakom slučaju, vikend u nekom spa i wellness hotelu ili u toplicama idealan je da nadoknadite 'propušteno gradivo'. 

Posebice ako se zateknete negdje u blizini primjerice Zadra, Splita ili Dubrovnika, gradova koji neumorno rade i na razvoju lječilišnog turizma. Nakon što  se opustite u finskoj, parnoj ili turskoj aromatskoj kupelji ili dođete s masaže, malo je stvari boljih od opuštanja uz knjigu i prekrasan pogled na more. 

Ili pak možete prošetati dubrovačkim zidinama i uživo vidjeti lokacije na kojima se već nekoliko godinama snima Game of Thrones, kao što rade i tisuće turista iz cijelog svijeta. 

Napunite baterije uz tisućljetnu tradiciju

Kada mjesecima radite bez većih stanki, čovjek se jednostavno umori. Ne samo da se zbog toga osjećate lošije, nego ste i manje produktivni i kreativni i jednostavno manje doprinosite i na poslu i u obitelji. No, već samo jedan vikend kvalitetnog opuštanja biti će vam dovoljan da napunite baterije i da se pripremite za sve izazove koji vas očekuju u nadolazećem tjednu. 

Ukoliko vas put nanese do Zelene rivijere Hrvatskog zagorja, Crikveničko-vinodolsku rivijeru ili možda Opatijsko - riječku, onda zaista nećete imati problema s pronalaskom ovakvih sadržaja. 

Kao što smo već i spomenuli, Zagorje je regija najbogatija ljekovitim termalnim izvorima i toplicama s tisućljetnom tradicijom u kojima su se opuštali brojni rimski carevi. Čak i kada osvježeni izađete iz kupelji ili iz saune, Zagorje nudi brojne povijesno-kulturne sadržaje. Osim u toplicama, u Krapini možete uživati i u jednom od najmodernijih europskih muzeja - Muzeju krapinskih neandertalaca. 

Na Sutli je Antun Mihanović spjevao Lijepu Našu, u Kumrovcu je rođen Josip Broz Tito, u Velikom Trgovišću prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u Varaždinskim Toplicama možete posjetiti Zavičajni muzej i arheološki park 'Aquae Iasae', a u Mariji Bistrici je jedno od najpoznatijih hrvatskih svetišta. 

S druge strane, Opatijska i riječka rivijera stoljećima su bile lječilište brojnih kraljeva i umjetnika, zbog čega opatijska danas nosi nadimak 'stare dame' ili 'kraljice' Jadrana.

Nel Pavletić/Pixsell

Više informacija o svim ovim spa i wellness destinacijama sa stoljetnom tradicijom možete saznati na Hrvatska.hr i zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara