Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Ne dajte se prevariti: 5 savjeta kako sigurno kupovati na webu

Ne dajte se prevariti: 5 savjeta kako sigurno kupovati na webu
1

Internet trgovina je ovih dana postao veliki posao, sve više i više potrošača diljem svijeta okreću se Internetu za pretraživanje i kupnju robe. Ali, postavlja se pitanje koliko je ta kupnja sigurna?

VIDEO

Svakom vlasniku internet trgovine je sigurnost obavljanja financijske transakcije najbitniji dio procesa kupnje. Sve više je priča o krađi podataka bankovnih računa, osobnih podataka i dupliciranje istih u nelijepe svrhe.

Na primjer, prema zajedničkom istraživanju koje su objavili konzultanti OC & C Strategy, PayPal i Google, online maloprodajna tržišta u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Kini će e udvostručiti do 2018. godine i vrijedit će vrtoglavih 645 milijardi funti.

Nepotrebno je reći, to je uhvatilo pozornost cyber-kriminalaca koji žele iskoristiti ljude koji su se odlučili na kupnju putem interneta. Nikad ne možeš biti 100% siguran, ali neke mjere opreza svatko može poduzeti kako bi mu iskustvo kupnje putem interneta ostalo u dobrom sjećanju, a ne s praznim bankovnim računom, ili još gore.

1. Držite se poznatih brendova koji imaju dobru reputaciju

Kad kupujete od poznatih brendova znate što dobivate za svoj novac. Njihove stvari i inače možete vidjeti i isprobati u trgovinama, a ako volite te brendove vrlo vjerojatno ste već od njih i prije kupovali. Drugi razlog zašto se držati svjetskih imena je sigurnost plaćanja - velike tvrtke imaju puno kvalitetniju zaštitu kupca na svojoj Internet stranici od nekih manjih brendova.

Bez obzira od koga biste kupovali, prevaranti na Internetu su jako pametni i domišljati i često znaju postavljati lažne stranice koje izgledaju skoro isto kao i prave stranice poznatih brendova. 

Istraživački tim kojeg je oformio Google 2014. godine je u rezultatima pokazao da kako su visokokvalitetne phishing internet stranice za krađu identiteta toliko učinkovita da imaju 45 posto uspjeha prilikom skupljanja podataka o posjetiteljima.

2. Koristite kreditne kartice ili sigurne usluge plaćanja, a izbjegavajte debitne kartice

U pravilu, kreditne kartice, u usporedbi s debitnim karticama, korisnicima nude dodatnu zaštitu prilikom kupovine na Internetu. Glavna prednost je da račun kreditne kartice ni na koji način nije povezan s bilo kojim sredstvima koje posjedujete. 

 - Za razliku od debitnih kartica, na kreditne kartice možete staviti ograničenje novčanog iznosa koji ćete platiti u slučaju da Vam je račun ukraden i upotrijebljen od strane nekog drugog - objašnjava Stay Safe Online, Nacionalna Inicijativa za Internet sigurnost, za portal We Live Security.

Thinkstock



Isto tako, preporučuje se koristiti sigurne online usluge plaćanja, poput one koje nudi PayPal. Prednost s ovakvim pružateljima usluga je da oni djeluju kao posrednik, gdje vi plaćate PayPalu, a oni su odgovorni za plaćanje prodavaču i odgovaraju za sve uplaćene iznose. Prodavač nikad neće vidjeti podatke vašeg bankovnog računa.

3. Na stranici za Internet trgovinu pazite da ima oznake https i simbol lokota

Https, koji je razvio Netscape, je on-line sigurnosni protokol koji šifrira podatke tako da se podaci bili zaštićeni i ostali privatni. Stranice na kojima je sigurno kupovati imaju znak lokota koji stoji ispred teksta u URL-u (ako to nedostaje, web stranicu treba tretirati s oprezom jer nije potpuno zaštićena, kao ni podaci koje vi ostavljate za sobom).



Izvanredno, 'S' u https, označava sigurnu. Internet stranice koje koriste https su sigurne jer koriste SSL (Secure Sockets Layer) za šifriranje svih informacija koje se distribuiraju na Internetu, kao što su i pojedinosti vaše kreditne kartice.

4. Ne padajte na popuste koji vam se čine predobri - uglavnom su prevare

Svima se jedanput ili dva puta u životu dogodilo da su naletjeli na ponudu života i kupili nešto za samo djelić cijene. A na Internetu svako malo se pojavljuju oglasi sa TOTALNOM RASPRODAJOM! ili POPUST 70%! SVE MORA OTIĆI!

Ne padajte na takve oglase. U većini slučajeva počinitelji samo žele inficirati vaše uređaje raznim malware-om (zlonamjernim software-om koji će u većini slučajeva skupljati podatke o vašim aktivnostima i slati počiniteljima). 

5. Prilagodite postavke svojim mobilnih uređaja da se ne spajaju na javni Wi-Fi

Neven Brajkovic

Danas više-manje svi očekuju da svaki restoran ili kafić imaju besplatni Wi-Fi za svoje goste (lozinke obično pišu na računima koji se ispostave gostima), što je u redu za pregledavanje stranica, ali nikako za obavljanje ikakvih transakcija. 

Većina takvih mjesta nema nikakvu zaštitu i zato su idealna za cyber kriminalce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku