Obavijesti

Lifestyle

Obojala vam se najdraža odjeća u pranju - što trebate učiniti?

Obojala vam se najdraža odjeća u pranju - što trebate učiniti?

Nitko ne želi otvoriti perilicu i umjesto blistavog čistog rublja, ugledati odjeću koja izgleda kao da nije vaša. I sve to zbog jedne majice ili traperica koji su pustili boju po svemu. Znate li kako ju možete ukloniti?

VIDEO

Jeste li ikada izvukli svoju omiljenu bijelu majicu iz perilice, koja je postala ružičasta jer se odmetnuta crvena čarapa našla u hrpi odjeće koju ste ubacili u perilicu? Jeste li ikada gledali u užasu kako vaše omiljeno rublje postaje sivo nakon što je oprano s obojenim rubljem? 

Prva stvar koju morate napraviti je pronaći 'krivca' i izvaditi ga iz perilice. Pažljivo provjerite svaki komad odjeće - prednju i stražnju stranu - ima li mrlje. Ako neki komad nije primio boju, odvojite ga. Zatim ponovno operite odjeću i koristite izbjeljivač koji ne sadrži klor uz vaš redovan deterdžent za pranje rublja. Ako imate sušilicu, nemojte nikako stavljati rublje u nju prije ovog koraka jer će ona učiniti mrlje još težima za uklanjanje.

Tvrdokorne boje zahtijevaju vrijeme. Morat ćete namočiti odjeću prije nego ju ponovno operete. Najbolje rezultate dat će praškasti izbjeljivači na bazi kisika jer su stabilniji od tekućih formula. Slijedite upute i stavite ga u plastični lavor, duboki umivaonik ili sudoper ili pak kadu. Pazite da ne stavljate odjeću u metalne posude. 

Kada je otopina spremna, potopite odjeću i ostavite ju da se namače osam sati. Nakon toga provjerite jesu li mrlje nestale. Ako nisu, napravite novu otopinu i namačite još osam sati, nakon čega ponovno operite rublje u perilici.  

Strpljenje će biti vrlina.

Kako spriječiti prelijevanje boja?

Prvi korak je ispravno sortiranje odjeće prije pranja. Samo zato što nešto nije prije izblijedilo ili pustilo boju, ne znači da nikada neće. Ponekad je potrebno nekoliko pranja u perilici prije nego nestabilne boje pokažu svoje pravo lice i prionu za vašu najdražu svijetlo plavu košulju. I pretvore ju u ružičastu!

Par trikova:

  • Operite svu novu odjeću prije nošenja. Ovo će ukloniti neke nestabilne boje i spriječiti preljevanje boja na druge 'površine' (vaše omiljeno donje rublje)
  • Ako je naznačeno da je odjeća samo za kemijsko čišćenje, namočite štapić s vatom i utrljajte preko unutarnjeg šava ili poruba. Ako vidite boje na pamuku, imat ćete problema s mrljama od boje
  • Perite na ruke ili sa sličnom odjećom. Ako traperice puste boju na druge traperice, neće biti velike štete. Bolje je prati u hladnoj vodi koja je nježnija prema tkanini i pomoći će da boje duže traju

A najbolji trik je spriječiti da do toga uopće dođe! 

Nepotrebno je izlagati se stresu i neugodnostima i zato predlažemo da koristite Colour Catcher K2R kako se vaša roba ne bi obojala. I uvijek blistala zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku