Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Nećete vjerovati koliko brzo se hrana kvari u automobilu ljeti

Nećete vjerovati koliko brzo se hrana kvari u automobilu ljeti
1

Ako ljeti hranu ostavite u automobilu, ona će se ‘kuhati’ na 40 stupnjeva, a tako riskirate trovanje bakterijama što može imati čak i smrtne posljedice - pazite!

VIDEO

Tijekom velikih ljetnih vrućina ne preporučuje se namirnice ostavljati u automobilu jer se na visokim temperaturama stvaraju pogodni uvjeti za rast bakterija. 

U zatvorenom automobilu ljeti temperature mogu narasti i do 40 stupnjeva, a to hranu ostavljenu u autu dovodi u veliki rizik od kvarenja, napominje nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić iz udruge nutricionista Definicija hrane. Ako hranu morate ostaviti u automobilu, obavezno je stavite u kabinski dio, auto sparkirajte u hladovinu, otvorite prozore i imajte na umu da je već pola sata dovoljno da se hrana pokvari. 

- Preporučuje se da se namirnice odmah nakon kupnje spreme na hladno, tamno i suho mjesto. Najbolja opcija su prijenosni hladnjaci koji mogu poslužiti za prijenos namirnica od trgovine do doma jer niže temperature ne pogoduju opasnim bakterijama - kaže nutricionistica Šoštarić.

Savjetuje i da hladnjak koji nosite na piknik ili na plažu ne ostavljate na direktnom suncu pa će namirnice biti sigurne i do nekoliko sati, a punjivi hladnjaci koji rade na izvor energije mogu znatno dulje osigurati primjereno čuvanje hrane. 

Dreamstime

Pripremate li se za piknik, hranu dobro higijenski pripremite kod kuće i termički ih obradite neposredno prije jela. Ovisno o vanjskoj temperaturi, ne preporučuje se hranu držati na otvorenom dulje od dva do četiri sata, a pri temperaturama od 30 stupnjeva preporučuje se maksimalno sat vremena, kaže nutricionistica Šoštarić te upozorava kako se bakterije mogu početi množiti već i nakon 20 minuta. 

Glavni uzročnik trovanja su bakterije salmonele, toksoplaze i listerije 

- Simptomi trovanja ovim bakterijama su povraćanje, jaka bol u trbuhu i proljev. Pritom se ne smije zaboraviti na posljedice dehidracije te ako navedeni simptomi traju dulje od dva do tri dana, potrebno je obratiti se liječniku radi nadomjestka tekućine i elektrolita infuzijom - ističe nutrionistica Šoštarić. 

Kaže da se najbrže javljaju simptomi salmonele koji prve znakove “pokazuju” već od 12 do 14 sati nakon što smo pojeli pokvarenu hranu. Također upozorava i da ako je hrana koju jedemo bila u kontaktu s bakterijama, a nakon toga nije termički obrađena, postoji veliki rizik od trovanja listerijom i toksoplazmom. Zato se inzistira na održavanju higijene prilikom obrade hrane i odvajanju namirnica.

- Trovanje navedenim bakterijama može imati niz neugodnih posljedica, poput dugotrajnih probavnih smetnji, a u najtežim slučajevima mogu izazvati smrt fetusa kod zaražene trudnice jer bakterije u nekim slučajevima mogu prijeći u krv i izazvati trovanje koje može dovesti do smrti. Također, dugotrajna dehidracija pri intenzivnom povraćanju i proljevima može imati smrtni ishod ako se na vrijeme ne zatraži pomoć liječnika - naglašava Šoštarić. 

Kao najvažniji preventivni korak u ljetnim mjesecima Šoštarić ističe pijenje probiotika koji će pozitivno utjecati na crijevnu mikrofloru i ublažiti probleme poput proljeva. 

Dreamstime

Pripazite na ovih nekoliko stvari:

  • Priprema Prvo se pobrinite za meso - isperite ga, narežite i očistite na posebnoj radnoj površini koju nakon toga dobro očistite. Tek onda krenite na povrće, a poželjno je da koristite čiste noževe i daske kako bakterije s mesa ne bi došle na povrće. 
  • Higijena Osobna higijena je bitna prije bilo kakvog kontakta s hranom, a to znači da ruke treba temeljito oprati prije i nakon pripreme različitih vrsta namirnica. Poslužiti mogu i higijenske maramice s alkoholom, kaže Šoštarić.
  • Čišćenje Pribor s kojim ste čistili povrće i meso prvo premažite solju i ostavite da djeluje najmanje pola sata. Dobro izribajte pa dodajte malo octa, limunova soka i žličicu soda bikarobne da bakterije u potpunosti nestanu. 
  • Posluživanje Pripremljeno meso i povrće poslužite u manjim količinama, a zalihe držite na suhom i hladnom mjestu. Pečeno meso i salatu servirajte različitim  priborom jer i on može biti prijenosnik bakterija. 
  • Čuvajte se dehidracije Najčešći simptomi trovanja hranom su povišena tjelesna temperatura, proljev, snažna bol u trbuhu, ali tu je i dehidracija pa tijelo treba dodatno opskrbiti vodom ili posjetiti liječnika da bi se nadomjestila izgubljena tekućina, kaže šoštarić. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'