Obavijesti

Lifestyle

Nikada niste bili na skijanju? Evo 5 razloga zašto reći da

Nikada niste bili na skijanju? Evo 5 razloga zašto reći da
1

Iskusni skijaši tvrde da je skijanje način života što potvrđuje sve veći broj zaljubljenika u bijeli sport.

VIDEO

Bilo da ste rekreativac željan uživanja u svježem zraku ili skijaš željan aktivnog odmora, skijanje nudi puno više od samog skijanja. Ne trebate biti Kostelići da biste uživali u skijanju, a da skijanje nije rezervirano samo za bogataše dokazuje bogata ponuda smještaja u skijaškim centrima koji su cjenovno pristupačni svačijem džepu.

Svjež zrak

I ptice na grani znaju koliko planinski zrak godi svima, a doktori nerijetko preporučuju skijanje kao terapiju. Savršena antistres terapija zajamčena je na svježem planinskom zraku koje će vas pročistiti od užurbane svakodnevnice. Splićanka Vana Bajić objasnila nam je zašto svake godine odlazi sa svojom četveročlanom obitelji u Kranjsku goru u susjednu Sloveniju. "Godinama sam se borila s kroničnim bronhitisom i koliko god nekima zvučalo nevjerojatno, skijanje me doslovno preporodilo", ističe.

Osim respiratornih smetnji, poznato je da boravak na velikim nadmorskim visinama pomaže u liječenju alergija pa tako tridesetogodišnji Marko Sunara svakog siječnja biježi  u planine. "U skijanje sam se zaljubio prije godinu dana kada me društvo nagovorilo na izlet u slovensko Pohorje gdje sam nakon puzanja i padanja po bijeloj stazi, ubrzo završio potpuno opčaran skijanjem", priča Marko o skijaškim počecima. Da je skijanje izazov koji jednostavno tjera na više, jače i bolje pokazuje zarazna energija koju ljubitelji skijanja posjeduju.

Fizička aktivnost

Svi koji jednom probaju skijanje tvrde da predstavlja odličnu fizičku rekreaciju nakon koje ćete se još dugo osjećati odlično. Samo spuštanje sa skijama jamči vam odličnu tjelovježbu, a prije upuštanja u skijanje potrebno je razlikovati staze kako neželjeno ne biste završili na najizazovnijoj crnoj stazi.

Brojne staze nude široki izbor za amatere koji tek uče skijati tako da dobrim odabirom staze možete imati mir prilikom učenja bez osjećaja srama. Bijela staza idealna je za početnike dok je plava staza omiljena među obiteljima s malo većim nagibom. Crvena i crna staza spadaju u izazovnije strmine na kojima uglavnom uživaju iskusniji skijaši. 

Izleti, wellness i shopping

Zimske radosti odavno ne uključuju samo skijanje, već se kombiniraju s obližnjim izletima, wellnessom i shoppingom. Većina ljudi pri odabiru skijališta traži bogatu wellness ponudu kako bi se opustili aroma terapijama, saunama, masažama i drugim uslugama koje tvore neizostavnu ponudu većine resorta. Blizina zanimljivih okolnih mjesta s bogatom shopping i gastro ponudom mnogima je ključni faktor prilikom odabira.

Zabava za ekipu

Ukoliko se dobro organizirate i pronađete najpovoljniji smještaj u dogovoru s društvom možete proći dosta povoljnije, a jedan tjedan skijanja koštat će vas manje nego popularna ljetna odredišta na Jadranu. Kad dodate da uživate u svježem planinskom zraku i bavite se rekreacijom, skijanje se čini idealnim načinom odmora u zimskim mjesecima.

Popularna skijaška odredišta garantiraju zabavu do kasno u noć, bilo da preferirate DJ-eve ili hrvatske uzdanice zabavne glazbe. Vana Bajić kao dugogodišnja zaljubljenica u skijanje ističe kako joj je skijanje postalo omiljenije od ljetovanja, a sve početnike savjetuje da dobro istraže smještaj ovisno o vlastitim željama. "Skijalište odaberite ovisno o tome želite li šušur ili odmor", priča i dodaje kako se potrebno dobro informirati oko mijenjanja valute jer se na dosadašnjim putovanjima kartica pokazala kao najboljom opcijom plaćanja. "Kartica je definitivno najisplativija opcija plaćanja budući da obračunava tečaj toga dana pa se ne trebate puno brinuti oko mijenjanja u eure a i bolja je kontorla troškova", napominje.

Iskoristite pogodosti plaćanjem Mastercard® karticom i saznajte sve bitne putne savjete prije odabira skijališta. 

Sve je lakše uz kuhano vino

Bilo da ste na hrvatskom tjednu na Kronplatzu ili ste promrzli nakon pokušaja skijanja, nema toga što kuhano vino, rakija ili čaj ne mogu popraviti. Topli napitak s pogledom na planinske masive nezamjenjiva je ugoda nakon cjelodnevne fizičke aktivnosti ili wellnessa.

Ukoliko još dvojite, pronađite najbolje skijaške ponude po vašim željama i zaljubite se i vi u omiljeni zimski sport sve većeg broja Hrvata.

Advertisement

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Opet stižu zahlađenje i snijeg! Kamo pobjeći za vikend?
TOP ZIMSKE DESTINACIJE

Opet stižu zahlađenje i snijeg! Kamo pobjeći za vikend?

Meteorolozi su najavili kako će i u narednom periodu temperature u većem dijelu Europe biti ispod nule pa je pravo je vrijeme da isplanirate put u neku od susjednih zemalja, time više što je za središnju Europu najavljen i snijeg.

Izabrali smo top 5 zimskih odmorišta koje vrijedi posjetiti
JOŠ STIGNETE

Izabrali smo top 5 zimskih odmorišta koje vrijedi posjetiti

Posljednje skijaške pripreme opasno su u tijeku dok se sarme nakuhavaju, a za vas smo odabrali najbolje od skijališta u Austriji, Sloveniji i Italiji
Što sve trebate znati prije odlaska na skijanje?
MI ZNAMO

Što sve trebate znati prije odlaska na skijanje?

Svi koji su jednom probali skijanje pouzadno tvrde da izaziva ovisnost. Bilo da ste početnik ili profesionalac, skijališta nude ponešto za svakoga