Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Nježno molim! Ne ribajte zube kao tavu jer to oštećuje korijen

Nježno molim! Ne ribajte zube kao tavu jer to oštećuje korijen
1

Zube četkajte tri puta na dan, najmanje tri minute. Vlakna četkice ne bi smjela biti previše tvrda. Sve se rjeđe u trgovini mogu naći “tvrde” četkice, a i stomatolozi ih ne preporučuju

VIDEO

Ravno četkanje, kao da svirate violinu, nije najbolji način da očistite zube. Umjesto toga četkicu držite pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na gornje i isto tako donje zube kako biste iščistili plak koji se može sakriti iza linije s desnima. 

- Četkanje je najvažniji dio higijene zubi, ne može ga zamijeniti ni oralni tuš ni vodice za usta. Samo četkanjem se mogu ukloniti naslage koje dovode do stvaranja plaka, kamenca i, u konačnici, karijesa - objašnjava stomatolog Luka Lubina, urednik portala Mojstomatolog.hr. 

Dodaje da, osim postavljanja četkice pod kutem, izvodite pokrete od zubnog mesa prema zubu, dok se grizne plohe  mogu četkati u svim smjerovima. Ako pak koristite električnu četkicu, ne morate je držati pod kutem jer su dizajnirane tako da se prislanjaju ravno na zube. Držite je nekoliko sekundi na istome mjestu i ona će obaviti posao. 

Vlakna četkice ne bi smjela biti previše tvrda. Sve se rjeđe u trgovini ili drogeriji mogu naći “tvrde” četkice, a i stomatolozi ih ne preporučuju. Tvrde četkice mogu biti pregrube kako za zube, tako i za desni. Umjesto toga, uzmite “meke” modele koji su ugodni desnima jer, osim četkanja zubiju, važno je iščetkati i dio između desni i zuba u kojima se zna nakupljati hrana. Srednje tvrde i tvrde četkice to neće moći. Dotrajalu četkicu bacite i svaka se tri mjeseca “počastite” novom. 

Dreamstime

- Iako je na tržištu velik izbor, prilikom odabira potrebno je obratiti pažnju na izgled i tvrdoću vlakana te veličinu glave četkice. Što se tiče izgleda vlakana, djelotvornija su ona sa zaobljenim vrhovima. Tvrdoću vlakana potrebno je odabrati ovisno o pojedincu, tj. o svojstvima zubi jer nekome više odgovaraju meka, a nekome tvrđa vlakna, s tim da morate paziti da vlakna ne budu pretvrda kako ne bi došlo do oštećenja cakline - pojašnjava Luka Lubina. Isto tako, perete li zube isto kao što čistite tavu nakon pečenja, napravit ćete više štete nego koristi. 

- Kad četkicu jako pritisnete na zube i zubno meso, dobijate osjećaj da su vam zubi stvarno čisti. No od toga zubi nisu čišći. Poanta pranja zubiju je lagano uklanjanje bakterijskog mekog i ljepljivog plaka sa zubiju, dok će jako pritiskanje uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Tako se otkriva korijen zuba, a to to područje može izložiti osjetljivosti na toplo i hladno. A korijen je više osjetljiv na karijes nego tvrdi zub - objašnjava Ed Hewlett, profesor stomatologije s UCLA. 

Zube je potrebno četkati oko tri minute kako biste uspješno očistili sve zubne površine. Možda vam se čini da četkate i nekoliko minuta, no istraživanja su pokazala da zube čistite pola minute. Tome možete doskočiti električnom četkicom s tajmerom ili tajmerom za kuhanje jaja. Samo četkanje obično nije dovoljno. Uz to, trebali biste rabiti i konac za zube. 

- Koliko god vam se čini da ste zube dobro iščetkali, uvijek ostane plaka među zubima. No dobra higijena prevencija je mnogih bolesti koje ćete spriječiti - kaže Hewlett i dodaje da ako vam je konac nezgodan,u higijenu “uključite” tanku interdentalnu četkicu. 

Dreamstime

Četkanje je broj jedan, uz interdentalne četkice i vodicu

Naslage je samo i isključivo moguće odstraniti pravilnim i redovitim četkanjem. Higijena nije kompletna ni bez zubnog konca ili interdentalnih četkica. Tek završni korak bi trebalo biti ispiranje usta higijenskim vodicama. Metabolizam bakterija koji oštećuje zubno tkivo odvija se ispod naslaga te do njih zapravo ne može doći aktivno sredstvo tekućina, kaže Lubina. 

Mostovi se čiste interdentalnim četkicama

Intedentalne četkice su ‘alat’ za čišćenje međuzubnog (interdentalnog) područja. Alternativa su zubnom koncu. Sastoje se od drške i žičane jezgre ovijene dlačicama. Dolaze u raznim veličinama, od manjih za uže međuzubne prostore pa do većih koje čiste šire prostore. Interdentalne četkice, kaže Luka Lubina, puno su blaže od konca, neki kažu i mnogo “ugodnije”, pa ih pacijenti puno lakše prihvaćaju. Vrlo su bitne kod higijene protetskih radova (mostovi) gdje se zapravo koncem ne može ni ući u prostor između zubiju. 

Ako vam krvare desni, nemojte prestati četkati

Kod gingivitisa, odnosno upale desni često dolazi do krvarenja pa pacijenti smatraju da trebaju manje četkati jer zubno meso krvari. No to je pogrešno i dovodi do pogoršanja stanja. Tada je samo potrebno kupiti novu, mekšu četkicu za zube, objašnjava stomatolog Luka Lubina s portala Mojstomatolog.hr. 

Rijetko pranje zubi - veći rizik od srčanih 

Ako mislite da povremeno preskakanje večernjeg pranja zubi neće naškoditi, varate se. Čak 28 posto svih bolesti mogu se spriječiti četkanjem zubiju četkicom i pastom dva puta dnevno, uz redovite posjete stomatologu. 

  • Interdentalna - veličina  Uvijek odaberite najširu međuzubnu četkicu koja uz lagano rukovanje prolazi kroz međuzubni prostor. Imajte na umu da, ako dosad niste koristili sredstva za higijenu međuzubnog prostora, možete očekivati blago krvarenje. Ono se javlja zbog upale koja je nastala zbog ostataka hrane.
  • Pravilno korištenje Interdentalne četkice unosite horizontalno u međuzubni prostor, i to u razini zubnog mesa. Laganim pokretima, bez prevelikog pritiska, tražite ugao pod kojim možete napredovati. Nikako nemojte gurati četkicu jer možete uzrokovati oštećenja, objašnjava Luka Lubina. 
  • Manja bolja od veće Ako je obična četkica prevelika, teže ćete dohvatiti manje dostupna mjesta, poput kutnjaka. Glava četkice trebala bi biti do tri centimetra kako bi se što uspješnije očistile sve površine zubi.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju