Obavijesti

Lifestyle

Komentari 102

Objavite rat šećeru: U 2 tjedna riješite se ovisnosti o slatkom

Objavite rat šećeru:  U 2 tjedna riješite se ovisnosti o slatkom
1

Voće, povrće, cimet, cikla i batat pomoći će vam da dan preživite bez deserta jer sadrže dovoljno slatkoće da s njima napravite kolače, pa i zdrav sladoled

VIDEO

Dr. Mehmet Oz sa suradnicima je osmislio načela prehrane koja treba slijediti dva tjedna kako biste se riješili ovisnosti o slatkom, ali i uživali. Prvi savjet je vrlo jednostavan – pogledajte što i kako jedete. Osigurajte si tri obroka i mali zalogaj tijekom dana, ali neka to ne bude gotova hrana, koja je vrlo često puna šećera. Pripremite povrće za nekoliko dana unaprijed tako da, čim ga kupite, operete i narežete za uporabu. 

Ono je baza vaše prehrane i brzo je kuhano na pari te spremno da se pojede na brzinu. Planirajte jelovnik dan unaprijed i bit ćete još brži. Kad odlučite učiniti dobro svom organizmu, morate mu osigurati ugljikohidrate bez šećera, proteine i zdravo piće. Zdravi su ugljikohidrati povrće, grah, orasi i voće. Oni sadrže više vlakana  i manje količine prirodnih šećera koji pomažu organizmu da optimalno funkcionira.

Proteini su ključni u dijeti jer nas zasite, spriječe žudnju za hranom i povećaju izgaranje masnoće koja se nataložila u tijelu. Stoga uvedite u prehranu jaja, ribu, grčki jogurt i nemasno meso. I svaki obrok mora biti popraćen zdravim napitkom kako ne biste pokleknuli i posegnuli za gaziranim slatkim pićem. To može biti voda, čaj, mlijeko ili mala čaša crnog vina.

Jako je važno kako započinjete dan jer prvi obrok mora biti bogat proteinima i vlaknima da vam osigura sitost i pruži energiju za dan. Preskočite pahuljice prepune šećera i pripremite zobenu kašu s vanilijom i malo gorke čokolade, punu proteina i sa zdravim prirodnim šećerima. Ručak je važan, napominje dr. Oz, jer nam tad osjetno pada energija i treba je obnoviti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao posebnost ovog plana dr. Oz ističe povrće, kojeg se može jesti puno jer pruža osjećaj sitosti, a ima malo kalorija. Kako je uvijek dobro dodati malo proteina obroku zbog izdašnosti, salata se nameće kao idealan obrok, savjetuje liječnik i preporučuje salatu s odreskom, keljom i špinatom. Kad odaberete salatu, pazite na preljev jer je u kupovnima skriveno najviše nezdravih kalorija. Zato umjesto gotovog preljeva uzmite žlicu vinskog octa i žlicu maslinova ulja i dobro ih umiješajte u emulziju.

A tijekom poslijepodneva, između ručka i večere, vrijeme je za zdravi snack. Pripremite se za to i imajte pri ruci kokice bez masti i soli koje ćete brzo ispeći, čips od jabuke ili kelja. Za kraj dana počastite se zdravom večerom, na primjer pizzom od cjelovitog brašna s pečenom piletinom i šparogama. Ovo je posve prihvatljiva alternativa jer sadrži mnogo manje šećera. Osim toga, napominje Oz, uz ovu zdravu pizzu možete popiti i čašu vina, ali ne zaboravite piti dosta vode tijekom dana.

Prevarite mozak tako da ne osjetite žudnju za slatkim. Ne pokleknite toj želji ako se javi jer ne žudi to vaše tijelo za šećerom nego mozak, koji se naviknuo na šećer. Ako nikako ne uspijevate potisnuti misao na jelo i na slatko, zavarajte se tako da pojedete jaje, komadić parmezana ili nekog drugog sira. Posljednji savjet dr. Oza mnogima je neobičan, ali on ima i odlično objašnjenje. 

Naime, savjetuje se da jedete svojom nedominantnom rukom, dakle ako ste dešnjak, neka lijeva bude ta kojom prinosite hranu. To je posebno važno za one koji ne mogu odoljeti hrani i pričekati obrok. Oni će vjerojatno i dva puta na dan posegnuti za grickalicama, a kako ih ne bi pojeli mnogo, dobro je da jedu nedominatnom rukom. Istraživanje je, naime, pokazalo da se tako pojede osjetno manje jer smo svjesniji toga što i kako jedemo.

Dreamstime

Odrezak-salata s keljom i špinatom

Sastojci: 200 g junećeg odreska, 1 šalica mladoga kelja, 1 šalica mladog špinata, 1/4 šalice nasjeckana crvenog luka, 1 šalica nasjeckane mrkve, 1/4 šalice kuhanoga graha, 2 žličice balzamičnog octa

Priprema: Odrezak posolite i ispecite na roštilju ili roštilj-tavi. Neka odstoji, a potom ga narežite na trake. Kelj, špinat, luk, mrkvu i grah stavite u veću zdjelu i pomiješajte. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i balzamičnim octom. Poslužite na tanjur i na vrh stavite komade odreska.     

Kolačići s bademima

Sastojci: 2 šalice kokosa, 2 šalice mljevenih badema, 1/4 šalice sojina ili bademova mlijeka, 1 žlica narančine korice, 1 žličica ekstrakta badema,  2 1/2 žlice mljevenih sjemenki lana, 1/2 šalice datulja, 1/4 šalice vruće vode

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. U zdjeli izmiješajte kokoks, bademe, mlijeko, narančinu koricu, ekstrakt badema i lan.  Datulje i toplu vodu stavite u blender i miješajte dok se formira kugla koju dodate mješavini. Ako je tijesto presuho, dodajte još sojina ili bademova mlijeka. Oblikujte kuglice i slažite ih na masni papir u lim za pečenje. Pecite 15 minuta.

Brownie od oraha i kakaa

Sastojci: 1/2 šalice kakaa u prahu,  1/2 šalice kestenova ili bademova brašna, 1 i 3/4 šalice pirea od batata, 1/2 žličice cimeta, 1 žličica arome vanilije,  1/2 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice praška za pecivo,  2/3 šalice grubo sjeckanih oraha, 1 žlica lana ili chia sjemenki, 3 žlice bademova mlijeka, 3 datulje, 2 žlice tahinija, 2 žlice prirodnog kakaa u prahu

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Pomiješajte kakao prah i brašno pa umiješajte pire batata, cimet, vaniliju, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, orahe, sjemenke i bademovo mlijeko. Pritisnite tijesto na nauljeni lim za pečenje i pecite 30 minuta.

Dreamstime

Zdravi sladoled

Umjesto preslatkog i premasnog industrijskog ledenog deserta, pripremite svoj. Uzmite 2 decilitra nemasnog jogurta, žličicu ekstrakta vanilije i pet datulja. Usitnjavajte sve sastojke u blenderu dok ne postanu glatki, stavite ih u plastičnu posudu i zamrznite.    

Svaka tri sata pojedi obrok zdravih ugljikohidrata 

Ako u svaki obrok uvrstite malo proteina i zdrave ugljikohidrate koji će postupno podizati razinu glukoze u krvi, dulje ćete biti siti i manje ćete žudjeti za slatkim. Takav obrok trebali biste jesti svaka tri sata, kaže Oz. Među ugljikohidratima izdvaja povrće, poput brokule i šaproga, mahunarke, poput leće i graška, te superžitarice kao što su zobena kaša i kvinoja. 

Mliječni proizvodi rezervirani su za rano poslijepodne 

Većinu ljudi želja za slatkim “napada” između 15 i 16 sati. Triptofan iz mlijeka i mliječnih proizvoda ima opuštajuće djelovanje vrlo slično onome koje pruža šećer. Kao najbolji izbor dr. Oz preporučuje šalicu mlijeka ili šalicu grčkog jogurta. To može biti i 40-ak grama sira, od kojih su u ovom slučaju idealni cheddar i parmezan, napominje liječnik. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru