Trnavka, crni trn, divlja šljiva, grmulja ili kukinja samo su neki od drugih imena za trninu. Razgranati grm iz roda šljiva i porodice ruža smatra se pretkom današnjih vrsta šljiva
Od divlje šljive napravite fini džem, smoothie, marinirajte ih
Trnavka, crni trn, divlja šljiva, grmulja ili kukinja samo su neki od drugih imena za trninu. Razgranati grm iz roda šljiva i porodice ruža smatra se pretkom današnjih kultiviranih vrsta šljiva. Rasprostranjena je u gotovo cijeloj Europi i dijelu sjeverne Afrike. Vrsta potpuno prilagođena našoj kontinentalnoj klimi prisutna je u cijeloj Hrvatskoj. Bobice trnine jeli su ljudi još u mlađem kamenom dobu, a kao voće su bile poznate i u starom Rimu.
Bobice su kiselkastog i oporog okusa, a tek prezrele, kad nekoliko puta promrznu, dobre su za jelo. Od zrelih plodova mogu se pripremati sirupi, miješane marmelade, ocat, liker, džemovi i voćne pite. Bobice u kompotima od šljiva, jabuka i krušaka poboljšavaju okus i čine ih ljekovitima. Možete ih pomiješati s ostalim bobičastim voćem u smoothie. Bobice se mogu dodati kao začin u jelima od divljači, posebno u gulaše kojima daju potrebnu tamnu boju.
Od sušenih bobica spravlja se ljekovit čaj, a ukiseljene trnine delikatesa su koja je posebno cijenjena u Francuskoj, gdje se često poslužuju kao zamjena za masline. Trnine su česti dodatak jelima u francuskoj kuhinji. U Rusiji se od plodova trnine proizvodi poznato i cijenjeno alkoholno piće - rakija trnovka.
Džem od trnine
Sastojci: 1 i 1/2 kg trnine, 500 g šećera, crno vino
Priprema: Operite bobice i prelijte ih vodom. Sutradan ocijedite vodu, razrijedite crno vino s vodom i prelijte trninu. Kuhajte dok ne omekša. Pasirajte bobice, dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri još oko pola sata miješajući dok ne postignete željenu gustoću. Džem izlijte u tople sterilizirane staklenke te čuvajte na hladnom i tamnome mjestu.
Bobičasti smoothie
Sastojci: dl hladne vode, 3 dl bademovog mlijeka, žlica chia sjemenka, 1/2 žlice bobica trnine, šalica jagoda i malina, menta
Priprema: Stavite vodu i chia sjemenke u zdjelu. Neka odstoje oko deset minuta i povremeno ih promiješajte. Očišćeno voće, mlijeko i bobice trnine izmiješajte u blenderu. Raspodijelite chia sjemenke u dvije čaše, prelijte ih pasiranim voćem iz blendera i ukrasite listovima mente.
Marinirane bobice
Sastojci: 250 g bobica trnina, 1/2 l vinskog ili jabučnog octa, malo šećera, 2 žlica meda, par zrna crnog papra, 1/4 žličice korijandera
Priprema: Bobice operite i očistite te ih stavite u staklenku i zalijte octom. Dodajte šećer, med, zrna crnog papra i korijander. Staklenku čuvajte na tamnome mjestu i nakon mjesec dana kiseljenja plodove trnine poslužite uz dodatak jelima, a možete i umjesto maslina.