Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

"Odrekla sam se svojih grudi jer sam željela i želim život..."

"Odrekla sam se svojih grudi jer sam željela i želim život..."

Od početne dijagnoze raka dojke prošlo je dvije godine i četiri mjeseca. Josipa je tri puta je bila na operaciji i napravila dvostruku mastektomiju, ali dok je liječenje trajalo nikad se nije zapitala 'Zašto meni?'

VIDEO

Josipa Pavičić Berardini poznata je TV voditeljica, spisateljica i majka dvojice dječaka. Josipa Pavičić je i žena koja je vodila bitku sa zloćudnim karcinomom dojke i javno priča o tome kako bi ukazala drugim ženama na važnost samopregleda. Ambasadorica je udruge Europa Donna.

Napipala je kvržicu prilikom tuširanja koja joj se učinila sumnjivom.

- Otišla sam na ultrazvuk dojki kod doktorice koja me i inače jednom godišnje kontrolirala. Potom sam došla u Kliniku za tumore, napravljena mi je punkcija koja je poslana na biopsiju i tako sam konačno dobila stopostotnu potvrdu kako se radi o karcinomu dojke - ispričala je kako je dobila tešku dijagnozu.

'Osjećala sam se tužno, jadno, loše, obilježeno'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iskreno kaže da se nakon što je primila vijest osjećala tužno, jadno, loše, obilježeno. Dok je liječenje trajalo, bila je u svim stanjima: od tuge do tišine...ali nikad se nije pitala: 'Zašto meni?' 

- Nisam žalila samu sebe. Prihvatila sam situaciju i rekla: U redu, imaš rak. Kako dalje s tim? Odlučila sam učiniti sve što sam osjećala potrebnim. Genetski sam pozitivna na BRCA1 i BRCA2 - priča 38-godišnja Josipa. 

Genetičko testiranje za otkrivanje sklonosti obolijevanja od raka dojke i/ili jajnika moguće je i u Hrvatskoj. Gene BRCA1 (BReast CAncer Gene 1) i BRCA2 (BReast CAncer Gene 2) svatko od nas nosi u sebi. Povećan rizik od raka dojke i jajnika prisutan je samo kod onih osoba koje naslijede pogrešku (mutaciju) u jednom ili oba gena.

Podsjeti bitne žene u svom životu da paze na svoje zdravlje

'Okolina može dati podršku, ali sve morate proći sami'

Josipa se zbog pozitivnog genetskog testa i preporuke svih liječnika s kojim je komunicirala, odlučila na mastektomiju. - Odrekla sam se svojih grudi jer sam željela i želim život. Vjerovali ili ne, kad vam liječnik priopći karcinomsku dijagnozu, okolina je najmanje važna.Tek tad se ustvari probudite i shvatite da ste važni samo vi. Nije okolina ležala u operacijskoj sali tri puta u nekoliko mjeseci, nije okolina na antihormonima... Okolina može dati podršku i to puno znači, ali sve morate proći sami - priča Josipa.

Josipa Pavicic

Roditelje, kao i djecu, sačuvala je od dijagnoze sve dok nije prošla operativne postupke.

- Malo ih je bilo s kojima sam dijelila svoju bol, ali iako ih je bilo malo, bili su mi ogromna podrška. Dr. Roth, danas moj dragi prijatelj Andrej, je imao veliku ulogu u mojim koracima kroz liječenje. Da sam tada mogla, stavila bih mu se u džep, toliko mi je značio njegov pristup, ohrabrenje i empatija - objasnila je.

'Život nije težak ni lagan već jednostavno takav'

Od kad je primila dijagnozu, prošlo je dvije godine i četiri mjeseca i još pije lijek tamoxifen, koji se koristi za sprečavanje ponovne pojave raka dojke. Početkom iduće godine izlazi njena knjiga u kojoj je napisala sve što je prolazila i kako se borila, od dijagnoze do mastektomije, te o životu nakon mastektomije.

- Vjerujem da će knjiga biti od pomoći svakoj ženi koja će se nažalost naći u mojoj ili sličnoj situaciji - kaže Josipa.

Pitali smo ju što bi htjela poručiti ženama i muškarcima koji ovo čitaju:  Poručila bih cijelom svijetu da je život beskrajno lijep. Jedan je, jedinstven i takav, nije ni težak ni lagan već naprosto takav. Ako sam ja uspjela, znači da možete i vi. 

Budite i vi dio ThinkPink mjeseca! Fotografirajte se u omiljenoj roza majici, pidžami ili pokažite svoje pink usne! Svakako stavite #24sataThinkPinkGrawe i budite dio naše zajednice. Najbolje objavljujemo u Lifestyle rubrici 24sata.hr.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ružičasta vrpca podsjeća na važnost ranog otkrivanja raka dojke
Pregledavajte se

Ružičasta vrpca podsjeća na važnost ranog otkrivanja raka dojke

Ružičasta vrpca je izabrana jer je boja zdravlja i predstavlja ženstvenost. Plava vrpca je simbol za muškarce koji boluju od raka dojke. Rak dojke je nemilosrdna, svakodnevna stvarnost za milijune žena i njihovih obitelji

Kako se u svijetu obilježava mjesec borbe protiv raka dojke
Think Pink

Kako se u svijetu obilježava mjesec borbe protiv raka dojke

Diljem svijeta listopad se obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke, ali i kao prilika za podizanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja koje je ključni faktor za izlječenje
Tri riječi koje su mi potpuno promijenile život: Vi imate rak
Mama Jelena

Tri riječi koje su mi potpuno promijenile život: Vi imate rak

Jelena ima 38 godina, prekrasnu obitelj i neizmjernu želju za životom. Mama je male Eme, koja će za uskoro napuniti dvije godine i ima divnog muža Tomislava. Po horoskopu je rak. A s tom zloćudnom bolešću se i bori