Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Opasnosti u domu: Salmonela u sudoperu, fekalije na četkici

Opasnosti u domu: Salmonela u sudoperu, fekalije na četkici
1

Hladnjak, sudoper, prekidači, daljinski upravljači i mobiteli mjesta su na kojima se zadržava najviše bakterija - čistite ih jednom tjedan da bi smanjili mogućnost pojave bolesti

VIDEO

Klice se skrivaju i zadržavaju na neočekivanim mjestima u domu, a jedno od takvih mjesta je četkica za zube, koja može skrivati kolonije bakterija, upozorava dr. Mehmet Oz. Ako je držite na otvorenom, mogu je onečistiti fekalne tvari iz zahodske školjke koje prskaju iz nje. Zato uvijek poklopite školjku prije ispiranja i spremite četkicu u ladicu ili ormarić, a povremeno je možete oprati i u perilici posuđa, savjetuje slavni liječnik. Iako bi većina ljudi na popis najprljavijih mjesta u domu stavila kupaonicu, dr. Oz upozorava da podjednako onečišćena može biti i kuhinja. 

- Borba protiv bakterija počinje u sudoperu jer se tu svakodnevno nađe ostataka od pripreme hrane, pa i bakterija iz mesa. Jedan od potencijalno najvećih izvora zaraze je sirova piletina, koja je krivac za četiri od pet slučaja trovanja hranom. Kapljicama vode koje prskaju pri pranju opasna se bakterija Campylobacter, koja je jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom, te salmonela neprimjetno šire na ruke i odjeću, sudoper, posuđe i pribor te radnu plohu. Da biste se zaštitili, ne perite sirovu piletinu, a nakon svakoga kontakta s mesom svježe peradi operite ruke. A sudoper svakodnevno perite u otopini sode bikarbone i vode ili mješavinom vode, octa i limunova soka - savjetuje dr. Mehmet Oz. 

Barem jedanput na tjedan morate prati i drške hladnjaka. Pomislite samo koliko puta tijekom kuhanja, nakon dodira s mesom, jajima, neopranim voćem i povrćem, dodirnete hladnjak. Jednako problematične mogu biti i ladice za voće i povrće. U njih stavljamo neoprane plodove, na kojima mogu biti bakterije i klice.

Da biste spriječili njihovo razmnožavanje, održavajte hladnjak čistim, najbolje mješavinom vode i octa.  Dok miksate zdrave napitke u blenderu, naravno da ga operete, ali sigurno ne perete i sve njegove vanjske dijelove, poput baze posude i gumenog prstena koji drži posudu blendera čvrsto na mjestu. Upravo se u tom prstenu kriju i množe bakterije. Rastavite i temeljito operite blender nakon svake uporabe, savjetuje dr. Oz i kaže da pazite da su svi dijelovi suhi kad ga ponovno sastavljate da vam se ne bi razvile plijesni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Većinu površina u domu možete očistiti bez kupovnih sredstava koja mogu nadražiti kožu i dišni sustav. Kupaonice i kuhinjske površine možete očistiti nerazrijeđenim sokom od limuna ili octom. Papirnate ubruse umočite u limunov sok ili ocat, obložite njima školjku ili pipu te ostavite sat vremena. Kad ih maknete, dobar dio prljavštine će se otopiti. U najprljavije predmete spadaju oni koje često dodiruje više ljudi, a takva su mjesta prekidači, koje treba dezinficirati na tjednoj osnovi, osobito ako je netko od ukućana bolestan. Pripazite i na tipke daljinskog upravljača - barem jednom na tjedan prebrišite ih maramicom za dezinfekciju. 

  • Fuge na pločicama Plijesan koja se često javi u kupaonici, gdje je toplo i vlažno, opasna je za zdravlje, pa se treba odmah obračunati s njom. Kupaoničke fuge možete tako očistiti i bez kemikalija - praškom za pecivo i četkicom za zube. 
  • Izuvajte se, molim! Slavni liječnik savjetuje da uvedete pravilo izuvanja na kućnom pragu jer se, kaže, na cipelama unesu stotine tisuća opasnih bakterija. Ako ne želite dezinficirati cipele svaki dan, skinite ih i odložite pored ulaza, kaže Oz. 

Parket se čisti eteričnim uljem bora 

Umjesto da trošite novac na agresivna kemijska sredstva za čišćenje, napravite svoja - parket prebrišite vlažnom krpom umočenom u toplu vodu s nekoliko kapi eteričnog ulja bora. Ovo eterično ulje ima antigljivična i antibakterijska svojstva te njime možete spriječiti razvoj bakterija u vašem domu, a vaša djeca bezbrižno uživati u igri, kaže slavni liječnik. 

Soda bikarbona, sol i ocat čiste smrdljive odvode

Prljave četke za kosu možete očistiti ako na njih stavite pjenu za brijanje, ostavite 30-ak minuta da djeuluje pa ih stavite pod vrući tuš koji će isprati svu prljavštinu i kosu. A kako biste uklonili neugodne mirise iz odvoda, u njega uspite malo krupne kuhinjske soli, zatim malo sode bikarbone i sve zalijte octom. Ostavite 20 minuta i isperite. 

Mobitel ‘skuplja’ viruse, čistite ga svakodnevno 

Kao najprljavije predmete u našem okruženju znanstvenici su prozvali računala i mobitele na kojima su našli čak i više bakterija nego u toaletu. Mobitele ne samo da stalno dodirujemo nego dolaze i u kontakt s našim ustima te se tako ekspresno šire opasne bakterije poput e. coli te virus gripe, kaže Oz i savjetuje da ih svaki dan čistite maramicama za dezinfekciju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise