Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Oprez: I najskuplji sprej protiv komaraca može iritirati kožu

Oprez: I najskuplji sprej protiv komaraca može iritirati kožu
1

Cijene repelenata rastu ako u sebi sadrže više prirodnih sastojaka i onih iz organskog uzgoja. No i oni mogu izazvati kožne reakcije. Zato je važno koristiti ih prema uputama

VIDEO

Za odbijanje insekata i sprečavanje njihovih uboda ili ugriza upotrebljavaju se repelenti. Oni najčešće blokiraju osjetne organe kukaca. Češće se rabe u krajevima s toplijom klimom koji obiluju vodom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Među prirodnim tvarima ističu se eterična ulja lavande, klinčića te mnoga iz egzotičnih krajeva. Repelenti se najčešće pakiraju u obliku otopina, krema, sprejeva i popularnih stickova. Među najpoznatijima je DEET (dietiltoluamid).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je sintetski spoj, bezbojna tekućina. Upotrebljava se u različitim oblicima, a nije štetan za zdravlje ako se koristi kako je propisano. U slučaju neodgovarajuće dugotrajne primjene mogu se pojaviti kožne iritacije. U komercijalnoj upotrebi je od 1957., a devet godina prije upotrebljavala ga je za zaštitu američka vojska.

Pročitajte i: Ne možete se riješiti komaraca u kući? Provjerite ove stvari

Često se koristi i ikaridin (pikaridin). I on je bezbojna tekućina te dobro štiti od komaraca i ostalih insekata. Sastojak PMD prirodno se nalazi u ulju citronele koja se dobiva iz limunskog eukaliptusa. U borbi protiv insekata podjednako je dobar kao i DEET.

Istraživanje iz 2015. pokazalo je da nisu svi dostupni repelenti jednako učinkoviti, odnosno da je važno i o kojoj vrsti komaraca je riječ. Studija je također pokazala da su proizvodi na bazi DEET-a najučinkovitiji te da proizvodi na bazi ulja iz limunskog eukaliptusa koji sadrži PMD slično djeluju i traju kao i oni bazirani na DEET-u.

Pročitajte i: 12 super rješenja za ugrize komaraca - i sva su prirodna!

Kod upotrebe ovih preparata važno je držati se preporuka. Na deklaracijama su navedeni način upotrebe, preporuke za nanošenje, ograničenja i mjere opreza te trajanje učinkovitosti proizvoda. Proizvod treba koristiti u roku valjanosti koji je naveden na deklaraciji. Razlika u cijeni uvelike se temelji na činjenici da su sastojci koji imaju repelentna svojstva različitog podrijetla. U pravilu, prirodni sastojci i oni iz organskog uzgoja su skuplji.

Posebno smo usporedili najjskuplji i najjeftiniji proizvod. EcoKid ima 99,5 posto sastojaka prirodnog podrijetla, a 41,3 posto je iz biouzgoja. Na deklaraciji piše da je za cijelu obitelj, ali navedeno je i da ga treba držati izvan dohvata djece, izbjegavati kontakt s očima, a u slučaju iritacije prestati s korištenjem i potražiti lječničku pomoć. U reklamama se, pak, tvrdi kako je pogodan i za zaštitu trudnica, dojilja i male djece.

Najjeftiniji S-Quito sadrži ulje eukaliptusa te citronelol, spoj iz mnogih eteričnih ulja. Pri korištenju svih sredstava treba poštovati preporuke proizvođača jer će nas tako najbolje zaštititi i najmanje izložiti neželjenim nuspojavama.    

Pročitajte i: Četiri tipa ljudi kojima komarci vole piti krv - žele samo njih! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru