Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

"Otišla sam u poduzetnike da bih mogla biti više s djecom"

Branka Grgić Posavec vlasnica je dućana i online trgovine Take me home Croatian design shop, u kojoj kupcima nudi dizajnerski izrađene proizvode za dom, djecu i modu

VIDEO

Kad sam odlučila otvoriti vlastiti posao, razmatrala sam nekoliko ideja, istraživala tržište te na kraju odabrala ovo što sada radim. Ideju sam razvijala postupno, nakon što sam proučila sve statističke podatke i dostupne informacije, te sam na osnovi njih napravila detaljan poslovni plan, kaže Branka Grgić Posavec. 

Vlasnica je dućana i online trgovine Take me home Croatian design shop, u kojoj kupcima nudi dizajnerski izrađene proizvode za dom, djecu i modu koji mogu funkcionirati kao nešto što svakodnevno koristimo u kući ili kao dar, odnosno suvenir, slijedom čega se trgovina pomalo afirmira i kao atraktivan dio turističke ponude Zagreba.

U trgovini su zaposlene dvije osobe i dosad je ostvarena suradnja s oko 60 dobavljača, no Ranka razmišlja o širenju poslovanja, među ostalim i novim trgovinama i u stalnoj je potrazi za novim dizajnerskim idejama. Kad je kretala u posao, imala je već vrlo jasnu sliku o kupcima kojima se obraća i na tome gradi i prodajnu strategiju.

- Proizvodi koje nudimo namijenjeni su urbanoj populaciji neovisnih putnika koji putuju u vlastitom aranžmanu i vole sami istraživati destinacije, te svima koji cijene drukčije, kvalitetne i prvenstveno lokalne proizvode uporabne vrijednosti, kaže vlasnica trgovine koju možete posjetiti u zagrebačkoj Tomićevoj ulici ili na web adresi www.takemehome.hr.

Ideja o ulasku u poduzetništvo i otvaranju jedne takve trgovine rodila se, kaže, davno, a realizacija je započela nakon što je zaključila da pada interes za tečajeve poslovnog engleskog koje je vodila kao zaposlenica škole stranih jezika i vlasnica Cambridge CELTA certifikata.

- Proces pripreme uključivao je izradu poslovnog plana, otvaranje tvrtke, pronalazak proizvoda, dogovaranje suradnji s dizajnerima i proizvođačima te izradu web stranice trgovine. Ono što je najdulje potrajalo i bilo najteže je pronalazak prostora u centru grada - priča naša sugovornica. Naime, u centru ima puno jako velikih prostora i vrlo malo manjih, do kojih je izrazito teško doći, posebice ako su na dobrim lokacijama, a cijene najmova su vrtoglave. 

- Tako je traženje prostora na dobroj lokaciji, koji si možemo priuštiti, potrajalo više od godinu dana - priča Ranka. U cijelom procesu koristila je isključivo vlastita sredstva i obiteljske pozajmice.

- Državni poticaji za otvaranje trgovine ne postoje, a bankarski krediti su kod nas vrlo nepovoljni, te sam se trudila izbjeći prekomjerno zaduživanje i plaćanje previsokih kamata. Možda se u budućnosti uvjeti kreditiranja promijene, a mi budemo u prilici za korištenje kredita, no za sada nemamo takvih planova - kaže. 

- Vrlo bismo rado imali još jednu ili dvije trgovine, no do toga treba doći postupno te izabrati najbolji trenutak, kako financijski tako i logistički - kaže naša sugovornica, što pokazuje da baš ništa ne prepušta slučaju. Kao psihologinja po struci, Ranka Grgić Posavec za dobar uspjeh u trgovini, u kojoj je važno poznavati očekivanja i navike kupaca, ima itekako dobre predispozicije.

- Zapravo sam uključila sve svoje vještine i znanja u otvaranje ovog posla. Psihologija prodaje je izrazito zanimljivo, izazovno i zabavno područje, dok mi je dobro poznavanje nekoliko stranih jezika vrlo korisno u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji. Još povremeno prevodim i držim poduku jezika kako bih zadržala i te vještine. Da sam otvorila školu stranih jezika, bavila bih se administracijom, a najmanje samom nastavom. 

Poduzetništvo omogućava da budem - mama 

Privatni posao pokrenula sam, između ostalog, i da bih mogla samostalnije upravljati svojim vremenom. To ne znači da danas radim manje nego da svoje radno vrijeme mogu prilagoditi  potrebama svoje obitelji. Često, na primjer, sjednem za računalo poslije 20 sati, kad stavim djecu spavati, te odradim još sat-dva posla, priča naša sugovornica. 

- Bilo mi je jako važno da popodne, dok djeca nisu u školi ili vrtiću, mogu biti s njima. Kad radite u školi stranih jezika, većina nastave odvija se popodne i navečer, što bi značilo da bih jako malo vremena provodila s djecom i to mi nije bilo prihvatljivo. Upravljanje vlastitim vremenom važno je kako u poduzetništvu tako i u svim ostalim poslovima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'