Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

Ovo su 5 najprljavijih mjesta u kuhinji - očistite ih učinkovito

Ovo su 5 najprljavijih mjesta u kuhinji - očistite ih učinkovito
1

Kuhinja je mjesto na kojemu peremo i pripremamo hranu koju, nakon toga, jedemo. Zato je izrazito važno da neke površine uvijek održavamo čistima kako bismo izbjegnuli zaraze

VIDEO

Kuhinja je mjesto u kojoj se priprema i obrađuje hrana te jede i ona bi trebala biti što čišća kako biste spriječili bolesti. Na ovim mjestima se skuplja najviše bakterija i na njih bi trebalo obratiti posebnu pozornost.

1. Spužve i krpice za pranje suđa

Spužvice za pranje suđa, krpe za brisanje i abrazivne spužvice idealna su mjesta za razmnožavanje bakterija. Razlog tome je stalna vlaga.

Fotolia

Da bi ih dezinficirali, operite ih prvo deterdžentom i toplom vodom, zatim ih potopite u dezinfekcijsku otopinu (koju možete kupiti u bilo kojoj boljoj ljekarni) i ostavite 15 minuta. Iscijedite što više tekućine iz krpica i pustite ih da se osuše, savjetuje Good Housekeeping Institute.

2. Police u hladnjaku

Police i pretinci u hladnjaku u kojima ostavljamo meso i povrće su dva mjesta s najvišim brojem bakterija u kuhinji. Istraživanje iz 2013. je uključivalo uzimanje uzoraka iz 14 različitih kuhinja, a mikrobiolozi su provjerili sve uzorke i pronašli legla salmonele, listerije i plijesni, piše Huffington Post. Drugo istraživanje je pokazalo da su pretinci za povrće, na dnu hladnjaka, najprljavija mjesta u kuhinji jer ostaci povrća tamo trunu i postaju podložni za razvoj brojnih opasnih bakterija.

Fotolia

Kako biste izbjegli stvaranje velike količine bakterija odvajajte meso od povrća u hladnjaku, a prije i nakon dodira s hranom obavezno perite i ruke i noževe i daske za rezanje.

Kako biste izbjegli salmonelu, uvijek pazite na ovih 10 stvari

Same pretince je dobro izvaditi i oprati barem jednom mjesečno, vrućom vodom i blagim deterdžentom te osušiti papirnatim ručnicima.

3. Sokovnici i blenderi

Svi nakon što izmiksaju neku hranu ili pripreme sok operu ili samo isperu sokovnik i ostave ga da se osuši. Rijetko tko se sjeti detaljno oprati noževe i rastaviti blender ili sokovnik na dijelove.

Na takvim poluprljavim mjestima može se naći E.coli, salmonela i plijesan. Kako biste temeljito očistili ta mjesta potrebno je nakon svakog korištenja rastaviti blender i sve dijelove oprati oprati vrućom vodom i deterdžentom za suđe. 

4. Daske za rezanje

Daska za rezanje jedna je od kuhinjskih potrepština koju je potrebno često mijenjati i još češće dobro čistiti. Na njoj režemo meso, kruh, voće i povrće, a drvena daska će lako upiti sve tekućine koje se po njoj prolijevaju i često se zna dogoditi da će komadići hrane ostati zalijepljeni na površini.

Čak i nakon pranja i ribanja na dasci se mogu naći tragovi raznih namirnica. Bakterije se mogu skrivati i neometano rasti u pukotinama na dasci. Često mijenjajte dasku za rezanje, pogotovo ako imate malu djecu.

5. Sudoper

Samo zamislite što sve se nađe u sudoperu - prljavo suđe, ostatci hrane, zemlja nakon ispiranja povrća, razne kemikalije i vosak koje isperemo s voća... Sudoper je prva crta obrane od prljavština i kemikalija u hrani koju jedemo.

Sam sudoper postaje žrtva sve prljavštine i mjesto gdje se nalaze milijuni patogena koji uzrokuju bolesti. Kako bi se spriječilo širenje bakterija, a s njima i bolesti kod ukućana, potrebno je redovito prati sudoper deterdžentom i antibakterijskim sredstvima. Isto je i s kuhinjskom pločom. Ljudi dodirom prenose bakterije i kad se opere sudoper potrebno je oprati i spužvicu s kojom se prao, kuhinjsku ploču i, na kraju, obrisati ruke čistom kuhinjskom krpom, piše Womans Day.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Dnevni horoskop za srijedu 24. travnja: Lav uživa u romantici, a Blizanci su pod 'povećalom'...
KOGA ZVIJEZDE 'MAZE'?

Dnevni horoskop za srijedu 24. travnja: Lav uživa u romantici, a Blizanci su pod 'povećalom'...

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 24. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje