Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Paleta začina za roštilj miriše na egzotičnu karipsku kuhinju

Paleta začina za roštilj miriše na egzotičnu karipsku kuhinju

Glavna jela karipske kuhinje se temelje na plodovima mora, piletini i tropskom voću. A papričice, timijan, piment, cimet, češnjak i luk čine tradicionalnu karipsku marinadu

VIDEO

Ljeto je odlično vrijeme za eksperimentiranje s karipskim okusima. Njihov dašak u Hrvatsku je donijela i Cindy Hutson iz Miamija, jedna od ponajboljih svjetskih chefica karipske kuhinje. 

Na Gypsy Table večeri u Dubrovniku, u organizaciji chefa Richarda Gruice, specijalitete je pravila s Joelom Serrom, jednim od najznačajnijih influencera na svjetskoj gastrosceni.

Glavni sastojci karipske kuhinje su, kaže, plodovi mora, piletina, svinjetina, kao i svježe povrće te tropsko voće, poput manga, papaje i ananasa, a neizostavan djelić je ‘jerk’, tradicionalna začinska marinada za roštilj koja se koristi za začinjavanje piletine, govedine, svinjetine, a ponekad i povrća, poput krumpira. Glavni su mu sastojci ‘scotch bonnet’ papričice (karipske crvene papričice), svježi timijan, piment, cimet, češnjak i luk. 

- Za mene je karipska kuhinja ‘tornado’ okusa marinade ‘jerk’. Ta opojna mješavina začina koja kombinira bilje i začine kao što su čili, timijan, cimet i muškatni oraščić oduševljava me posipana preko mesa ili pomiješana s maslinovim uljem u senzacionalno ulje za prženu ribu ili povrće - objašnjava Joel. Jamajka je poznata i po svinjetini koja se najčešće sprema u tradicionalnom ‘jerk’ stilu. 

- Moje omiljeno jelo je ipak jastog ‘rundown’. Rundown umak baziran je na svježem kokosu i rajčici, uz dodatak timijana, papričica i mrkve. Dodaje se i svježe kokosovo mlijeko te se kuha dok se ne zgusne. Izvrstan je za posluživanje na jastogu, škampima ili ribi - kaže Cindy. Egzotično voće nalazi se svuda, a ponajprije se koristi u osvježavajućim koktelima.

- Tijekom sezone manga na Jamajci pije se mango rum punč, a osvježava se i zelenim mangom posutim samo sa solju i nekoliko kapi limete, a od njega se radi i ‘francuski’ kruh s mangom i kokosom ili se pak suši - kaže Cindy. Joel, Australac španjolskih korijena, uvijek teži dodavanju egzotičnih elemenata koji se savršeno stapaju s mediteranskom osnovom od maslinova ulja, ružmarina i češnjaka. 

- Sastojci poput kokosa ili ananasa s roštilja donijet će nevjerojatnu fuziju s Kariba. Kad govorim o hrvatskoj gastronomiji, pomislim na iznenađujuće dobre hrvatske sireve i izvanredne morske plodove koji su inspiracija sami po sebi - govori Joel koji kaže da je nešto najbolje što je probao u Hrvatskoj bio spektakularan ‘kozji’ curry na drugoj večeri Gypsy tablea.

U Dubrovnik je ovaj put donio španjolske okuse s nekoliko egzotičnih dodataka - srdele na žaru pripremio je s romesco umakom posipanim s lješnjacima i rikulom u kombinaciji s ananasom na žaru i prženim kokosom, te slatku prženu mrkvu s kuminom, mentom i narančom.

Karipska juha od batata

web

Sastojci: 1/4 šalice maslaca, 8-10 bobica pimenta, 2 šalice narezane mrkve, 2 šalice narezanog luka, 900 g nasjeckanog narančastog batata, 4 režnja češnjaka, cm svježeg đumbira, ljuta papričica, 8 šalica domaće pileće juhe, prstohvat svježih listića timijana, morska sol, papar

Priprema: Zagrijte maslac u velikom loncu, dodajte nasjeckan luk, češnjak i mrkvu te ih karamelizirajte. Dodajte začinsko bilje, piment, ribani đumbir i papričicu pa miješajte 2-3 minute. Dodajte batat nasjeckan na kockice i pileću juhu tako da pokrijete batat. Neka zakuha, a onda smanjite vatru i lagano kuhajte 30 minuta. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi pola sata. Izvadite papričicu. Miksajte u blenderu dok smjesa ne postane glatka. Začinite solju i paprom te poslužite. Ako želite, odstranite papričici koštice, nasjeckajte je i dodajte juhi.

Piletina s curry sosom

Sastojci: 2 - 3 komada pilećih prsa bez kože, 4 žlice pročišćenog maslaca (ghee), 1/2  šalice tanko rezanog češnjaka, 1 i 3/4 šalice luka, 3 zelene papričice, 1/4 šalice đumbira, 2 žlice mljevenog korijandera, žličica mljevenog kumina, 1/2 žlice svježe mljevenog crnog papra, 1/4 šalice Madras Curry praha, 3 žličice soli, šalica rajčica, 1/2 šalice peršina, 2 šalice kokosovog mlijeka, 4 šalice domaćeg pilećeg temeljca

Priprema: Pirjajte češnjak, luk i papričice u rastopljenome maslacu na srednje jakoj vatri. Nakon četiri minute dodajte mljeveni đumbir, korijander, kumin, papar, curry i sol. Smanjite toplinu i promiješajte dok ne postane aromatizirano. Narežite pileća prsa na trake. Ulijte pileći temeljac i deglazirajte posudu. Dodajte rajčicu i pustite da proključa. Kuhajte dvije minute i zatim dodajte kokosovo mlijeko. Ostavite na jakoj vatri pet minuta. Posipajte peršin i skinite s vatre. U većoj, dobro zagrijanoj tavi rastopite četiri žlice slanog maslaca i dodajte piletinu. Zapecite, pa dodajte još vruć umak od curryja i nastavite kuhati 10 minuta. Poslužite s rižom kuhanom na pari. Ukrasite nasjeckanim peršinovim listom.

Riba u Escovitch umaku

Sastojci: 1/4 šalice maslina, 2 šalice luka, 2 šalice mrkve narezane na trakice, 2 šalice tikvice narezane na trakice, 2 šalice crvene paprike, 2 šalice žute paprike, karipska papričica, 10 bobica pimenta, 1/2 - 3/4 šalice jabučnog octa, 2 žlice soli, 1/4 šalice bijelog šećera, 2 šalice povrtnog temeljca, vezica svježeg timijana; za ribu: 6 očišćenih fileta bijele ribe, žlica kanola ulja, sol, svježe mljeveni papar, 4 žlice brašna

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi pa dodajte sitno narezan luk, bobice pimenta i posolite. Kad je luk napola gotov, dodajte mrkvu, papriku i tikvicu te pirjajte na srednjoj vatri. Zatim dodajte ocat i povrtni temeljac, timijan, i nastavite miješati na laganoj vatri te posolite. Kuhajte od dvije do tri minute pa maknite s vatre. Ribu nasolite i napaprite s obje strane, posipajte s brašnom pa zagrijte ulje u dubokoj tavi. Kad je ulje vruće, položite ribu s kožom prema dolje. Pecite otprilike četiri minute ili dok ne postane zlatno-smeđa. Prelijte umak preko ribljeg fileta te poslužite s rižom i graškom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku