Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Podignite raspoloženje svih uz nekoliko kapi posebnih ulja...

Podignite raspoloženje svih uz nekoliko kapi posebnih ulja...
1

Ulja dobivena iz pojedinih biljaka pomoći će i kod blažih i umjerenih oblika depresije te će odagnati mentalni umor i nesanicu. Dovoljno je tek nekoliko kapi

VIDEO

Prosinac i siječanj trebali bi biti mjeseci ispunjeni veseljem, radošću i optimizmom, no ne osjećaju se svi baš tako. Uzrok može biti rano padanje mraka, a oni koji zapadnu u zimsku depresiju postaju potišteniji, iscrpljeniji i povlače se iz društvenih kontakata, pada im libido i manje su učinkoviti na poslu.

No da se depresija ne bi pojačala uslijed stresa tijekom blagdana ili zbog viška slobodnog vremena, aromaterapija može pomoći kod blažih i umjerenih oblika depresije te će odagnati mentalni umor i nesanicu. Najjednostavnije korištenje eteričnih ulja je u aromalampici. 

  • Nakapajte 10 - 20 kapi u posudicu s toplom vodom ili difuzer za raspršivanje eteričnih ulja u prostor. Eterična ulja mogu se i inhalirati, stavljati u kupke i saune te koristiti za masažu.

- Eterična ulja dobivena iz citrusa podići će raspoloženje, opustiti, potaknuti radost, vedrinu i optimizam te su zato odlična kod blagdanske depresije. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vam je najugodniji - mandarina (Citrus reticulata), bergamot (Citrus bergamia), grejp (Citrus paradisi), limun (Citrus limon) i slatka naranča (Citrus sinensis). Sva ta eterična ulja dobar su izbor i kod depresivnih stanja gdje se primarno sugeriraju inhalacije te tople masaže (zagrijano biljno ulje s deset posto eteričnih ulja) - objašnjava aromaterapeut Saša Radulović iz udruge Anias de Moras.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Drvenasta ulja, poput cedra atlaskog ili himalajskog, u kupki djeluju na pokretanje limfe i izbacivanje viška tekućine iz organizma. A možete probati i ulje arapskog tamjanovca (Boswellia carteri), moćno meditativno ulje koje pomaže kod astme, nervoze i depresije. Vruće kupke (oko 38°C) dobre su za pojačavanje rada žlijezda znojnica, a to je dobro ako ste prehlađeni ili oslabljena imuniteta. U takvu kupku stavite neko imunostimulirajuće ulje (čajevac, ravensara, niauli, timijan). 

- Opuštajuće kupke (29 - 34 °C) služe za smirenje, a izbor eteričnih ulja može uključivati ulja ljekovite lavande, vetivera, naranče, valerijane, mažurana ili pačulija. Okrepljujuće kupke (18 -24 °C) razbuđuju i osvježavaju, uz stimulirajuća eterična ulja (ružmarin cineol, eukaliptus globulus, bijeli bor, crna smreka, limun, paprena metvica). U toplijim kupkama umanjuje se njihov stimulirajući učinak - kaže Radulović.

‘Melem za dušu’

Uz miris božićnih kolača prostorije doma mogu nadopuniti i začinski mirisi eteričnih ulja. Anis (Pimpinella anisum) podsjeća na miris bombona Bronhi, bosiljak linalol je dobar antidepresiv, “melem za dušu”, a lovor (Laurus nobilis) doziva “duh slave i pobjednika” te potiče samopouzdanje, kaže aromaterapeut Radulović. 

Moćni afrodizijaci 

Pačuli i sandal ulaze u afrodizijačku paletu eteričnih ulja koja potiču opali libido načet uslijed stresa. Povezuju seksualnost i duhovnost, opuštaju i potiču, a to znači da su odlična ulja za “raspršene” osobe.

Fotolia

Blagdanski ugođaj

Drvenasta i citrusna eterična ulja odlično se uklapaju u blagdansko okružje i pridonose boljem raspoloženju kreirajući ugodnu i opuštajuću atmosferu. Drvenasta ulja uzemljuju, jačaju i snaže te donose stabilnost. 

Top pet najboljih savjeta za uklanjanje blagdanske depresije

  • InhalacijaNa pola litre vruće vode kapnite kap eteričnog ulja ružmarina ili bosiljka, glavu pokrijte ručnikom i udišite oko minute. Zatim kapnite još jednu kap te ponovite četiri puta. Ponovite 2-3 puta dnevno. 
  • Za razbuđivanjeRužmarin 1,8-cineol u kupki potiče cirkulaciju, no nije ga poželjno koristiti prije spavanja jer razbuđuje. Ružmarin i menta odlična su ulja za koncentraciju u vožnji. Nanesite ih na maramicu.
  • Kod glavoboljeMetvica je odličan izbor kod glavobolja - 1-2 kapi ulja utrljajte duž okcipitalne kosti (rub lubanje i vrata) od uha do uha, a ono što je ostalo od ulja na prstima pažljivo umasirajte na sljepoočnice. 
  • Ljekovita kupkaOko 20 kapi eteričnih ulja pomiješajte s pola decilitra sojina vrhnja. Kadu napunite vodom, po želji u vodi rastopite šaku čiste morske soli te na kraju dodajte spravljenu kupku (sojino vrhnje s uljima).
  • Lampica - Eterično ulje ruže slovi kao kralj eteričnih ulja. Rosa centifolia i Rosa damascena su nježan, ali moćan prirodni antidepresiv kod depresije pojačane stresom i afrodizijak. Nakapajte nekoliko kapi u aromalampicu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru