Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pomaže svima: Kroz njen dom prošlo je na desetke izbjeglica

Pomaže svima: Kroz njen dom prošlo je na desetke izbjeglica
1

Bjelovarka Danica Bilić (78) tijekom Domovinskog rata u dom je primila mnoge izbjeglice. Još dok je kao mlada žena sa suprugom Martinom (79) rodni kraj zamijenila Njemačkom

VIDEO

Kad bi srce bilo onako veliko koliko drugima pomaže, onda bi srce 78-godišnje Bjelovarke Danice Bilić bilo veće od obiteljske katnice u prigradskom naselju Klokočevac.

Ona se humanitarnim radom bavi od kad zna za sebe. Još dok je kao mlada žena sa suprugom Martinom (79) rodni kraj zamijenila Njemačkom, u mjestu Wuppertalu ubrzo su je upoznali svi. Nakon nekoliko godina tamo su je prozvali “Majka Tereza” jer nije bilo čovjeka koji bi joj se obratio a da mu nije na neki način pomogla. 

- Vukla sam naše ljude u Njemačku. Prvo sam pomogla naći posao svojoj i Martinovoj rodbini. Od tada sam se osjećala bolje kad sam, ako ništa drugo, barem mogla nekog uputiti na adresu na kojoj će pronaći što traži - priča nam ova žena, kojoj dan prekratko traje.

Nakon povratka iz Njemačke, 1982., otvorili su gostionicu koju je trebao naslijediti sin jedinac. No igrom sudbine on je dvije godine kasnije poginuo u prometnoj nesreći. To nije slomilo ni Martina ni Danicu, koja je iz tragedije utočište našla u sve većem angažiranju u pomoći drugima. Kad su se ratni oblaci nadvili nad Hrvatskom, odmah se angažirala u Bedemu ljubavi i pokretu Majke za mir.

Početkom 1991. provela je četiri dana u Beogradu, gdje su tražili načine da spriječe rat, koji je, kasnije se pokazalo, bio neizbježan. Ni odlazak u Bruxelles s istim ciljem nije spriječio razaranje Hrvatske te njezine rodne Bosne i Hercegovine. Kad su izbjeglice tražile spas, mnogi su prošli kroz kuću Bilićevih i ostajali koliko je trebalo. Kuća joj je prepuna priznanja i fotografija, no njoj je najdraža fotografija iz 1994. Tad se drugi put sastala s bivšim ministrom vanjskih poslova Hansom Ditrichom Genscherom, kojem je išla zahvaliti zbog lobiranja za priznanje Hrvatske. 

- Prostora imamo pa smo mogli osigurati mnogima krov nad glavom dok se ne snađu. Martin i ja imamo njemačke mirovine, tako da su svi mogli ostati kod nas besplatno - govori Danica, koja svakodnevno obilazi tvrtke, pojedince i sve one koji imaju nešto što mogu pokloniti ili u Caritas Župe sv. Antuna Padovanskog, gdje volontira. Ima je na svim stranama.

pomoc

Od Caritasa, Lige za borbu protiv raka pa do ostalih humanitarnih udruga. Uz sve to, Bilići pomažu i gladnoj afričkoj djeci plaćajući im školu i hranu. Gotovo je dosadila upornošću kucajući na brojna vrata kako bi s dobrom poznanicom dr. Karmelom Caparin tražila građevni i drugi materijal da se sagradi krov nad glavom onima kojima je potreban. 

- To što radim sve mi je na svijetu. Ne znam kako bih živjela bez toga - kazala nam je u povjerenju Danica Bilić, koju mnogi s pravom zovu dobrim duhom Bjelovara. 

Sakupili novac samohranoj majci za namirnice

S dvoje poznanika nedavno je napunila kolica namirnicama za samohranu majku s četvero djece. 

- Pitali smo je što joj treba i napravili popis. Ja te moja prijateljica i prijatelj iz doma umirovljenika, koji imaju pristojne mirovine, dali smo 600 kuna kako bismo pomogli ženi koja je bez posla dok se ne snađe – ističe Danica. Kaže da mora toj ženi pronaći neki jeftiniji stan jer ovaj ona i djeca plaćaju 1000 kuna i gotovo im ništa ne ostaje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku