Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om - većina nije ni znala

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om - većina nije ni znala
1

Danas se može kvalitetnije i duže živjeti s AIDS-om nego prije, no ta bolest i dalje predstavlja opasnost. Svake godine u našoj zemlji oko 90 ljudi zarazi se HIV-om

VIDEO

U Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali je Hrvatska sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Danas, 1. prosinca, obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Zadnjih se godina prosječno godišnje dijagnosticira 90-ak novooboljelih kod nas.

Od prvog slučaja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj 1985. godine, do kraja 2015. godine ukupno je zabilježen 1321 slučaj infekcije, a među njima je 458 osoba razvilo AIDS. U istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba.

Većina se zarazila spolnim putem, no zadnjih je godina zamjetan porast novodijagnosticiranih među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola. Njihov udio je sve veći, a slična je situacija i u zemljama EU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi.

U zemljama EU-a godišnje se dijagnosticira oko 30.000 novozaraženih, pa su HIV infekcija i AIDS i dalje od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

A participant with a red ribbon pin takes part in HIV/AIDS awareness campaign ahead of World Aids Day, in Kathmandu

Virus HIV-a spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće dugi niz godina nema simptoma.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod ubrizgavanja droga), te sa zaražene majke na dijete.

Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije, a nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om je testiranje, koje je u Hrvatskoj anonimno i besplatno, a može se obaviti u zdravstvenim ustanovama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo, HZJZ, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević) i pojedinim udrugama.

Hrvatska udruga za HIV i ove će godine 1. prosinca u šatoru na Cvjetnom trgu građanima besplatno dijeliti edukativne letke i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju.

Zainteresirani će se moći savjetovati sa stručnjacima, a mladi educirati o odgovornom spolnom ponašanju i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući interaktivne edukacije putem kvizova znanja koristeći mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om

Njihove priče, bolest i tragični završeci ljudima su postali podsjetnik na to koliko ta bolest može biti opasna. Ovi povijesni velikani izgubili su bitku s AIDS-om i većina ih je umrla od bolesti koje su nastale kao komplikacija uzrokovana AIDS-om. Mnogi od njih sve do kraja nisu ni znali da nose virus u sebi.

1. Freddie Mercury

Freddie Mercury prva je svjetska zvijezda za koju je javno bilo poznato da je preminuo od posljedica AIDS-a. Umro je od upale pluća izazvane AIDS-om 1991. Imao je samo 45 godina. Samo nekoliko dana prije objavio je priopćenje o svojoj bolesti 

Screenshot

2. Liberace 

Ovaj umjetnik preminuo je od komplikacija izazvanih AIDS-om 1987. Nikad nije javno priznao da je gay, a čak je tužio jedan magazin kada su to napisali o njemu iako je njegova seksualna sklonost bila poznata. 

Screenshot

3. Eazy-E

Ovaj reper završio je na hitnoj zbog teškog napadaja nečega za što je on mislio da je astma. Dijagnosticirali su mu HIV i za manje od mjesec dana umro je od komplikacija izazvanih AIDS-om. 

4. Rock Hudson

Smatra se jednim od najboljih glumaca svih vremena. Bilo je poznato da je gay, ali nikad to nije priznao u javnosti. Objavio je da ima AIDS 1985., a umro je samo tri mjeseca poslije. 

Screenshot

5. Tom Fogerty

Gitarist benda Creedence Clearwater Revival umro je od AIDS-a 1990. nakon što je dobio HIV transfuzijom krvi. 

6. Anthony Perkins 

Najpoznatiji po svojoj ulozi u filmu Psycho, iako je do tada već bio nominiran za Tonyja i Oscara te osvojio Zlatni globus. Bilo je poznato da ima odnose i sa ženam i muškarcima. Umro je od upale pluća 1992. uzrokovane AIDS-om, a uz njega je bila supruga Berry Berenson i njihova dva sina. 

Screenshot

7. Brad Davis

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u filmu Midnight Express. Bio je bivši ovisnik o drogama, a volio je i muškarce i žene i to je javno priznao. Saznao je da ima HIV 1985. no morao je to tajiti kako bi mogao nastaviti raditi i uzdržavati obitelj. Imao je suprugu i sina. Njegova udovica Susan Bluestein nastavila je raditi kao aktivist AIDS-a.

 

8. Arthur Robert Ashe Jr. 

Svojevremeno je bio najbolji američki tensiač. Osvojio je tri Grand Slama čime se svrstava među najbolje tenisače iz SAD-a. Zarazio se virusom HIV-a najvjerojatnije transfuzijom krvi nakon druge operacije srca. Tu tajnu dugo su čuvali od javnosti ponajviše zbog svoje kćerke, koja je u vrijeme kada je to saznao, imala dvije godine. Preminuo je od upale pluća izazvane AIDS-om 1993. 

9. Ivica Vdović

Bubnjar grupe EKV bio je prva osoba registirana kao HIV pozitivna u bivšoj Jugoslaviji.
Umro je 1992. u 31. godini. 

10. Gia Carangi 

Jedna od supermodela svog vremena, kasnih 70 i ranih 80-ih, Gia je bila posvuda - na naslovnicama Voguea, Cosmopolitana i lice poznatih modnih kuća. Postala je ovisnica o heroinu i ubrzo je i njezina karijera počela odumirati. Kasnije se zarazila HIV-om i umrla od komplikacija uslijed AIDS-a sa samo 26. godina. 

 

Glamour goals #13 #giacarangi

Fotografiju objavljuje Eve Gardiner (@_evegardiner)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'