Degustacija tradicionalnih jela 'Što su i kako kuhale naše bake' samo je uvertira u nadolazeći Gastro stol koji će se održati od 3 do 5. lipnja. 2016 u Biogradu na Moru.
Prema receptima naših baka: Barbieri nahvalio jela učenika
U sportskoj dvorani Srednje škole Biograd održala se tradicionalna manifestacija "Što su i kako kuhale naše bake“. To je 15. jubilarna manifestacija i degustacija tradicionalnih jela jer u današnje vrijeme zdravi i visokokvalitetni domaći proizvodi i načini pripreme su bez sumnje recept kvalitetne prehrane suvremenog društva.
Učenici ugostiteljske škole spremili su 40-ak vrsta jela na tradicionalan način, a ove godine u projekt su se uključili biogradski ugostitelji te jedan od najboljih hrvatskih gastronomskih stručnjaka Veljko Barbieri, koji je imao predavanje o tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji i spremanju autohtonih zdravih namirnica pod nazivom "Dalmatinska kuhinja u Sredozemnom okružju“. Osim predavanja Barbieri je i nahvalio specijalitete koje su spravili učenici prema receptima naših baka.
U sklopu manifestacije bila je i press konferencija kojom se najavio ovogodišnji Gastro stol, Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora. Riječ je o tradicionalnom događanju koje se već 11 godinu održava u Biogradu na Moru. Novinarima su se obratili gradonačelnik Biograda Ivan Knez, dogradonačelnik Marijan Stopfer, gastronom Veljko Barbieri, ravnatelj Srednje škole Biograd Ivica Kero i Drina Bešenić iz Gradske uprave.
Gradonačelnik je prilikom promocije Gastro stola istaknuo godišnji susret hrvatskog ministra turizma Antona Klimana i slovenskog ministra za gospodarski razvoj i tehnologije Zdravka Počivalšeka. Pritom je najavljen i novi, moderniji koncept i vizualni identitet Gastro stola.
- U deset godina Gastro stola dosegli smo brojku od 1200 m stolova na kojima su izlagači predstavljali svoje proizvode. To je definitivno najduži stol u Hrvatskoj i ovih godina nam je to bio i cilj. No nova koncepcija više ističe kvalitetu stola i izlagača nego njegovu duljinu. Želimo kvalitetne izlagače, nudimo im natkriven prostor, imamo dvije bine s zabavnim i kulturnim programom, na novoobnovljenom mulu imat ćemo gala večeru za više od stotinjak uzvanika - istaknuo je dogradonačelnik Stopfer.
Na svečanoj večeri specijalitete će pripremati Veljko Barbieri i profesionalni kuhar David Skoko s učenicima Srednje škole Biograd.
- Mladi treba motivirati da se zdravo hrane i kuhaju, a i jako me veseli što ću specijalitete pripremati s Davidom. Meni ne želim otkriti ali jedan od sljedova bit će plava riba - rekao je Barbieri. On i David na gala večeri Gastro stola po prvi puta će se zajedno pobrinuti za meni.
- Ja sam profesionalni kuhar, a Veljko je zaljubljenik u kuhanje i gastronomski stručnjak. Morat ćemo dobro ukrstiti mačeve jer kad ja radim onda nema mjesta greškama. Drago mi je sudjelovati u projektima gdje se mlade naraštaje uči da prepoznaju hranu koja je nama bliska, a ne da se sve svede na čitanje deklaracije - ističe Skoko.
O važnosti gastronomskih manifestacija govorio je i ravnatelj srednje škole Biograd, Ivica Kero. Sretan je što se ugostiteljska škola uključila u projekt Gastro stola jer smatra da je djecu potrebno uključiti u ovakve projekte.
- Ovo je početak jedne lijepe gastro priče i drago mi je da smo u to uključili i učenike naše škole jer moram raditi na njihovu educiranju. Imat će priliku učiti od profesionalaca, a to im može samo pomoći - zaključio je Kero.
"Što su i kako kuhale naše bake" samo je uvertira u nadolazeći Gastro stol koji će se održati od 3 - 5. lipnja. 2016 u Biogradu na Moru.