Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Preporuka za blagdane: Svako uskrsno jelo ima ‘svoje’ vino

Preporuka za blagdane: Svako uskrsno jelo  ima ‘svoje’ vino
1

Crno-bijeli svijet - iz hrvatskih vinarija i s polica vinoteka probrali smo butelje koje će oplemeniti i najukusnija uskrsna jela, a baš neće opustošiti naše novčanike

VIDEO

U Francuskoj bi uz riblja jela, koja se tradicionalno jedu na Veliki petak, preporučili chablis te tako jednom riječju preporučili sortu i regiju, jer je Chablis i ime grada na sjeveru Burgundije oko kojeg se vina rade isključivo od chardonnaya. 
Tlo je uglavnom glina, klima prilično hladna, pa su i chardonnayi reskiji i svježiji nego oni iz srca Burgundije, koju mnogi smatraju najboljom vinskom regijom svijeta. Zato će chablis pristajati masnijoj slatkovodnoj ribi, somu, šaranu ili kečigi, pa i manjoj plavoj ribi, poput srdela ili inćuna, a burgundijski chardonnayi ponajboljoj bijeloj morskoj ribi ili posnijoj riječnoj kakav je, na primjer, smuđ. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

U Hrvatskoj je na vinskim etiketama u prvom planu uglavnom sorta pa treba čitati i sitna slova kako bi se prepoznala regija, a time i tip vina. Odnos Chablisa i ostatka Burgundije samo bi se donekle mogao usporediti s Plešivicom i Podunavljem. Prva je doista hladna poput Chablisa, no najbolji vinari rade chardonnaye burgundijskog tipa, uz dugo njegovanje na kvascima pa u njima reskoću zamjenjuje punoća.

Podunavlje je, pak, puno toplije i tamo može problem biti kako zadržati svježinu. Unatoč razlikama, obje podregije imaju izvrsne uvjete za uzgoj najpopularnije bijele sorte na svijetu te velik broj odličnih vinara i enologa koji vrlo dobro znaju kako iz vrhunske sirovine dobiti jednako dobro vino. Za svaku su preporuku plešivički chardonnayi znamenitih vinarija Korak, Šember i Tomac, no imaju i svoju cijenu. Najbolje etikete u pravilu su skuplje od 100 kuna. U širokom Podunavlju vinarije imaju više vinograda pa je proizvodnja malo jeftinija. 

Tako vrlo dobri vrhunski chardonnayi Belja ili Iločkih podruma stoje oko 55, a Chardonnay Sur lie Jasne Antunović iz Dalja, koji je po svemu ravan ponajboljima s Plešivice, oko 100 kuna ili malo manje. Ako ga se još negdje nađe. Iz Erduta je i vino tipa chardonnay, mješavina ove sorte s našom graševinom vinarije Iuris iz preporuke s dna stranice. Riječ je o vinima odabranima s ocjenjivanja Vinske zvijezde za predstojeće blagdanske dane pune finih jela. 

Biser vino za šunkicu i jaja

Crnog terana je 85 posto, a bijele malvazije 15 posto u Giovanniju bijelom biser vinu Leonarda Palčića iz Novigrada. Ima zreli miris i izraženu svježinu te će biti fino uz uskršnji doručak. Biser vina imaju manji tlak od prirodnih pjenušaca. Cijena 50 kuna (DB oprema/4 more wines)

Fini zagorac za bijelo meso

Tri zvjezdice zaslužio je Sivi Pinot 2015. vinarije Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine. Ukusno vino ugodnog, lijepo zaobljenog slankastog okusa i fine kiselosti bit će izvrsno uz pohanu piletinu s rizi-bizijem. Cijena 71 kuna (u vinariji)

Erdutsko vino za najbolju ribu

I mješavina chardonnaya i graševine iz 2015. erdutske vinarije Iuris diči se s tri zvjezdice. Vitko vino stidljive voćne arome i izražene svježine pristajat će uz finu, ali masniju ribu, riječnu i morsku. Cijena 29,99 kuna (Gastro Pantheon)

Odličan crnjak za janjetinu

Pet zvjezdica dobilo je kompleksno, elegantno, puno i gusto vino VAT 184 Master blend 2012. australske vinarije De Bortoli. Miriše po voću, začinima i čokoladi, a pristajat će i uz uz hobotnicu ispod peke ili divljač. Cijena 79,60 kuna (Vrutak)

Thinkstock

Erdutski bicikl je linija ukusnih Iurisovih vina odlične cijene (30-ak kuna). Chardonnay-graševina spoj je plemenitih aroma najznačajnije svjetske i čvrstog karaktera najrasprostranjenije hrvatske sorte. Takve mješavine pristaju različitim jelima pa i ovo vino može popratiti gotovo cijeli obrok, ako u njemu nema divljači ili odležanog crvenog mesa.

Nisu Plešivica i Podunavlje jedine regije s dobrim chardonnayima. Odlična vina od te sorte rade u Slavoniji, ponajprije kutjevački majstori Krauthaker i Perak, ali i u Istri gdje je Chardonnay Anima Ivice Matoševića bio jedno od vina koje je prije 15 i više godina stvaralo povijest vinarstva na poluotoku. Danas Matošević radi chardonnay pod imenom Aura, a ta je sorta dominantna i u njegovu elitnom vinu Grimalda bijelo, nazvanom po vinogradarskom položaju. Odličan chardonnay, pod etiketom Milva, ima i vinarija Roxanich iz Kosinožića pokraj Poreča. 

To odležano vino dovoljno je kompleksno, ali i dalje svježe, da može popratiti i šunku, hren, jaja, sireve, luk te rotkvice, široku paletu okusa uskršnjeg doručka kojem nije lako pronaći odgovarajuću pratnju jer treba svježinom zadovoljiti masnoću, slašću ljutinu, a punoćom jaja i sireve.  

Za to je dobar odabir i bijelo vino od crnoga grožđa. Takvi su pjenušci i šampanjci u kojima vrlo često ima crnog pinota, a Giovanni, pjenušavo vino novigradskog vinara Leonarda Palčića, napravljen je na bijelo iako u njemu dominira crni teran. Malvazije je 15 posto.

Thinkstock

Teran Giovanniju daje punoću, a svježinu osigurava ugljična kiselina nastala relativno kratkom drugom fermentacijom. Riječ je o dosta teško dostupnom vinu koje ima vjerne obožavatelje. Jedan od njih bio je i pokojni vibrafonist Boško Petrovićm, u čijem je B.P. Clubu uvijek bilo ovog biser vina.

Subota je dan priprema za Uskrs i mnogi jedu uglavnom usput pa je dobro da i vino bude prvenstveno hrana, što po zakonu i jest, a tek onda piće. Sivi pinot je sasvim dobar izbor. Riječ je o prirodnom klonu crnog pinota čije grožđe ima crvenkastu boju. Ako se bobice zadrže desetak sati u moštu i vino će biti tamnije, sličnije roséu nego bijelome. 

Mladi sivi pinot zagorske vinarije Bolfan Vinski Vrh ostao je “čisto” bijelo, lijepo zaobljeno slankasto vino uravnoteženog voćnog mirisa i ugodne kiselosti. Odlična je pratnja jelima od bijelog mesa kakva će mnogi pripremati u subotu. Dovoljno je snažan i da poprati lakša pečenja, ali ne i janjetinu, koja se u mnogim dijelovima Hrvatske tradicijski jede za Uskrs.

Za savršen izbor vina uz to plemenito i delikatno meso treba znati i način pripreme. Slabije pečenoj, kotletima čiji mekani dijelovi ostanu ružičaste boje, pristajat će dobar crni pinot, no ako se peku veći komadi ili cijelo janje, trebat će punije vino. A VAT 184 Master blend 2012. australske vinarije De Bortoli odličan je izbor. 

To je prekrasno uravnotežena mješavina sorata durif (zovu je i petit syrah) shiraza (australsko ime za syrah), cabernet sauvignona i petit verdota iz dva vinograda u jugoistočnoj Australiji. Na Vinskim zvijezdama je osvojila pet zvjezdica, a to znači 95 ili više bodova na listi do 100. U Vrutku je butelja malo manje od 80 kuna, a to je za takvo vino odlična cijena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'