Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Preživite siječanj uz jeftina, a slasna jela za cijelu obitelj

Preživite siječanj uz jeftina, a slasna jela za cijelu obitelj
1

Važno je pratiti cijene i akcije, a od viška pečenja apravite ukusna jela za četvero oja će vas stajati 30-ak kuna, savjetuje Željka Stošić iz zagrebačkog kluba Papica

VIDEO

Pileća jetrica ili kokošje meso, šarun te srdele samo su neke od zdravih namirnica od kojih se lako može napraviti jeftina gozba.

Na popisu pristupačnih sastojaka su i krumpir, kiseli kupus, cikla, kelj, patlidžan te cvjetača. Bilo da se kombiniraju s tijestom za pite, palentom, rižom ili domaćom tjesteninom, nježne su za kućni budžet.

Željka Stošić iz zagrebačkog kluba Papica napominje kako se za 30 kuna može pripremiti kompletan ručak.

- Važno je pratiti cijene i akcije, ali i ne bacati hranu jer se od ostataka mogu napraviti ukusna jela. Razno povrće možete usitniti s ostacima mesa, začiniti i evo prefine salate. Bezbroj je takvih jela - kaže vrsna kuharica.

Svakako preporučuje uporabu sezonskih namirnica jer su, osim što su svježije i zdravije, u pravilu uvijek jeftinije.
- Kad moram nahraniti gomilu gostiju, ponekad skuham tjesteninu s nekoliko umaka, ponekad varivo i poslužim domaću paštetu uz svježe ili ukiseljeno povrće - objašnjava Željka Stošić.

Pripremite složenac od krumpira i kobasica s malo vrhnja i začina. Ako želite da bude zasitniji, dodajte i na ploške izrezana kuhana jaja te sve dobro začinite i zapecite. Riža je također namirnica od koje možete dobiti obilan obrok od tek nekoliko sastojaka. Skuhajte je i oblikujte okruglice, koje napunite pirjanim povrćem ili mesom iz juhe pa uvaljajte u krušne mrvice i ispržite. Kao inspiracija za jeftina i zdrava riblja jela može poslužiti šarun koji se na ribarnici u siječnju može kupiti za 15-ak kuna po kilogramu, a trljice i moliće nude za 25 kuna. Ne zaboravite niti na srdele i inćune.

- Treba se malo i potruditi kako bi se našli dobri i povoljni sastojci. Manje se isplati ići na tržnicu rano ujutro, bolje je nakon 11 sati, kad trgovci počnu spuštati cijene. Nećete pogriješiti ni ako u to vrijeme odete i na ribarnicu, tad možete naći i koji komad dobre ribe znatno jeftinije nego koji sat prije - kaže Dragan Sekulić, vlasnik konobe Fife u Splitu.

Mirisna pita

Sastojci: 375 g brašna, jaje, 2 žlice maslaca (ili masti), sol, svežanj začinskog bilja (kopar, peršin, celer, koromač), 2 jaja, 100 g svježeg sira, 100 g kiselog vrhnja, sol, papar

Priprema: Pomiješajte brašno s jajetom, solju, vodom i otopljenim maslacem. Izradite tijesto, oblikujte kuglu i nauljite je te ostavite pola sata. Pomiješajte sjeckano bilje, sir i vrhnje pa začinite. Rasprostrite stolnjak i pobrašnite ga. Prebacite dio tijesta na sredinu, rastanjite ga valjkom, a zatim razvucite dok ne postane prozirno pa ga poškropite uljem.

Stavite po cijeloj dužini razvučene kore s jedne i druge strane nadjev. Zamotajte dvije savijače, prerežite tijesto po sredini i rastavite ih. Utisnite prstima krajeve. Premažite lim za pečenje uljem i zamotajte dva zvrka od nadjevenog tijesta. Na isti način razvucite i drugi dio tijesta, nadjenite savijače i zamotajte. Prebacite na lim i premažite uljem. Pecite na 200°C oko 45 minuta.

Složenac od kokošjeg mesa

Sastojci: 500 g kokoši, 2 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, sol, papar, crvena paprika, 3-4 kisela krastavca, žlica sjeckanog peršina, 2 mrkve, luk, 2-3 ploške staroga kruha, prstohvat curryja, šalica kuhanog zrnja kukuruza

Priprema: Kokošjte meso skuhajte dok ne omekša. Skinite mu kožu i očistite kosti pa usitnite nožem ili u električnoj sjeckalici. Na ulju prepržite sjeckani luk, dodajte mrkvu i papriku narezanu na manje koce. Nastavite pirjati dok povrće ne omekša.

Začinite solju i paprom, dodajte kukuruz, po potrebi zalijte s malo tekućine u kojoj se kuhalo meso i kuhajte još pet minuta. Ubacite meso, prepržite ga s povrćem i maknite s vatre. Kruh namočite u temeljac pa ga umiješajte u smjesu. Dodajte sjeckane krastavce, peršin i prstohvat curryja te smjesu posložite u duguljasti kalup premazan uljem. Prelijte umućenim jajima i vrhnjem te pecite na 180°C oko 40 minuta.

Pogača s tikvicama i sirom

Sastojci: 1 kg krumpira, 250 g ribanog sira, 2 i 1/2 dl kiselog mlijeka, 4 jaja, 120 g maslaca ili svinjske masti, ulje, sol, papar

Priprema: Krumpir skuhajte u ljusci, a zatim ohladite, ogulite i narežite na ploške. U nauljenu zdjelu za pečenje slažite u redove narezani krumpir i ribani sir. Završite krumpirom. Začinite ga solju i paprom te prelijte zagrijanim maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 10 minuta. Nakon toga složenac prelijte kiselim mlijekom pomiješanim s razmućenim jajima. Pecite još 10 minuta i poslužite uz salatu.

Tart sa špinatom

Sastojci: 250 g brašna, 100 g masti, žličica soli, 40 ml hladne vode, žumanjak; nadjev: 100 g svježeg sira, dl kiselog vrhnja, 150 g špinata, 50 g goude, 6 fileta srdela, jaje, sol, papar, češanj češnjaka

Priprema: Umijesite tijesto od brašna, soli, žumanjka i malo hladne vode te masti. Zamotaje ga u foliju i stavite u hladnjak. Blanširajte špinat pa ga iskosajte. Ohladite i izmiješajte sa sirom, vrhnjem i jajetom te začinite solju, paprom i češnjakom. Rastanjite tijesto i obložite njime dno i rubove kalupa. Ravnomjerno rasporedite nadjev, posložite filete sredela i pospite ribanim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.

Složenac sa šunkom

Sastojci: 500 g kiseloga kupusa, 5 krumpira, luk, žličica mljevene crvene paprike, žličica koncentrata od rajčice, 3 žlice ulja, žlica masti, 150 g dimljene šunke ili suhog mesa, sol, papar, kim, lovorov list, mesni temeljac

Priprema: Ogulite krumpir i narežite ga na veće komade. Posložite u posudu za pečenje premazanu uljem i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Popržite ga na masti pa dodajte sjeckanu šunku. Pirjajte dok se ne zažuti, dodajte crvenu papriku, rajčicu i kupus.

Zalijte s malo vode, dodajte lovorov list, papar i kim te kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 20 minuta. Zatim pomiješajte omekšali kupus i šunku s krumpirom u pećnici, zalijte temeljcem i vratite u pećnicu. Pecite dok kupus i krumpir ne omekšaju do kraja i ne dobiju rumenu boju.

Punjeni krumpir s kremastim umakom

Sastojci: 6 većih krumpira, maslinovo ulje, kim, sol, 150 g svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja, vlasac, papar, 2 češnja češnjaka, luk, žlica maslaca, manja tikvica, 3 mini rajčice


Priprema: Krumpir operite, očistite ljusku kuhinjskom četkom i zarežite ga u križ. Premažite krumpir maslinovim uljem, pospite kimom i začinskom solju. Omotajte svaki krumpir u aluminijsku foliju i posložite na lim. Zagrijte pećnicu na 220°C i pecite krumpir oko 35 minuta, dok unutrašnjost krumpira ne bude mekana kad ga ubodete vilicom.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Ogulite i nasjeckajte tikvicu. Ocijedite i prepržite na otopljenome maslacu pet minuta pa dodajte protisnuti češnjak. Pirjajte kratko dok sva tekućina ne ispari. Maknnite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte svježi sir i vrhnje. Začinite solju, paprom i vlascem. Izmiješajte i nadjev umetnite u sredinu pečenoga krumpira. Dodajte u svaki plošku rajčice.

Cvijet s kobasicama

Sastojci: 600 g brašna, 1,5-2 dl mlake vode, žličica soli, 1/2 kocke svježeg kvasca, 3 jaja, 100 g sira,1 i 1/2 par hrenovki ili kobasica, 2 žlice senfa

Priprema: Pomiješajte izrmvljeni kvasac, malo vode i brašna. Nakon 15 minuta pomiješajte ga s preostalim brašnom, solju i vodom. Umijesite tijesto i razdijelite ga u dvije kugle te ostavite 30 minuta. Dio tijesta razvaljajte na debljinu 1 cm te pomoću kalupa za kekse ili čaše izrezujte tijesto.

Na isti način izrezujte drugi dio tijesta manjom čašom tako da dobijete prstenove. Svaki prsten, prije nego što ga složite na dno okrugloga komada tijesta premažite s malo vode kako bi se “zalijepilo”. Premažite dno svakoga kruga s malo senfa, umetnite plošku kobasice ili hrenove te posložite na lim za pečenje. U sredinu izlijte jedno jaje, pospite sve s malo ribanog sira i pecite na 210°C, dok se jaje ne stisne a tijesto ne zarumeni.

Gratinirani kupus

Sastojci: glavica crvenoga kupusa, luk, sol, papar, kim, temeljac, žlica gustina, 2 žlice ribanog sira, 2 dl vrhnja, 5 žlica krušnih mrvica, maslac ili mast

Priprema: Pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte kupus. Začinite solju i paprom, zalijte temeljcem i pirjajte oko 15 minuta dok kupus ne omekša. U posudi pomiješajte ribani sir, sol, papar, gustin i vrhnje. Na kraju pomiješajte krušne mrvice, rastopljeni maslac, sol i papar. U zdjelu za pečenje prebacite pirjano povrće i pospite ga smjesom od krušnih mrvica. Zapecite u zagrijanoj pećnici na 200°C.

Složenac u tavi

Sastojci: 2 jaja, 250 g rajčice, luk, paprika, 2 češnja češnjaka, kobasica, kurkuma, mljevena crvena paprika, sol, papar, majčina dušica

Priprema: U tavi na maslinovu ulju prepržite kobasice, dodajte luk i pirjajte dok ne požuti. Umiješajte komade paprike i kuhajte dok malo ne omekša pa dodajte usitnjeni češnjak. U povrće ubacite sjeckanu rajčicu i začine. Poklopljeno pirjajte oko deset minuta pa izlijte u umak jaja. Kuhajte poklopljeno još desetak minuta, dok se jaja ne stisnu. Pospite majčinom dušicom i poslužite s lepinjama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi