Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Priča o uspjehu: Od hostese do organizatora i direktora sajma

Priča o uspjehu: Od hostese do organizatora i direktora sajma

U poslu volim ‘fair play’, ne volim kad se stvari dijele na muškarce i žene, nego da se sve odradi prema dogovoru, otkriva organizatorica najvećeg dalmatinskog sajma, Sanja Vuković Veić

VIDEO

Sanja Vuković Veić (43) direktorica je tvrtke Sajam Split koja stoji iza velikih splitskih sajmova, a koji više od dva desetljeća okupljaju međunarodne izlagače i tisuće brendova. 

Njezina tvrtka organizira SASO - najznačajniji dalmatinski sajam graditeljstva, drvne i metalne industrije, a objedinjuje i podsajmove alata i opreme, elektrotehnike, energetike i telekomunikacije te obrtništva i male privrede.

Organizira i GAST, sajam koji se organizira kao najava novih proizvoda i usluga za predstojeće turističke sezone već 22 godine. Oba sajma su se sa splitskog Žnjana pod njezinim vodstvom preselila u Spaladium arenu i nakon godina krize vratila na kartu vodećih sajmova ovog dijela Europe. 

Presudio posao hostese na sajmu

- Moj prvi posao bio je onaj hostese na sajmu GAST u vrijeme studija. Tako sam kroz prvo poslovno iskustvo zaradila i dobar studentski džeparac. Svidjela mi se dinamika sajamskog posla i priželjkivala sam da ću, kad završim fakultet, raditi nešto takvo. Na kraju je tako i bilo, nakon studija zaposlila sam se u Sajmu Split kao prodajni predstavnik – priča.

Menadžersku dužnost za sajam GAST preuzela je 2004., a tad je sajamska industrija kod nas bila puna nepoznanica. Promjenom vlasničke strukture 2009., na vrhuncu gospodarske krize, imenovana je na mjesto direktorice tvrtke, što je u tadašnjim ekonomskim uvjetima bio velik izazov.

- S timom Sajma Split uspjela sam pokrenuti nove trendove u sajamskoj industriji. Svi koji su u gospodarstvu znaju da je kraj 2000-ih godina za poslovanje bio izuzetno težak, a oni koji su opstali imaju dragocjeno iskustvo i nove poslovne spoznaje u upravljanju svojim tvrtkama. To iskustvo odlučila sam iskoristiti kad sam prošle godine postala i suvlasnica tvrtke, što je mojem poslu dalo novu dimenziju – dodala je direktorica Sajma Split.

Do samoga GAST-a, koji se održava krajem zime, tvrtka Sajam Split zapošljava petero ljudi u prodaji i organizaciji. No u pripremnoj i fazi realizacije angažira se 30-ak stručnjaka te mnogo tvrtki kooperanata, uglavnom sa splitskog područja.

Nova zapošljavanja

- Nova zapošljavanja bit će neminovna jer se sajamska industrija oporavlja od krize. Posljednje dvije godine nam se vraćaju stari izlagači koji su zaobilazili sajmove u vrijeme najžešće krize. Tako smo na sajmu GAST 2017. ostvarili rast izlagača od 25 posto te porast posjeta oko 30 posto.

Kao direktorica i suvlasnica ulazim u sve aspekte poslovanja, a najveći izazov mi predstavlja kreiranje novih evenata i stručnih konferencija, dajući izlagačima i posjetiteljima mogućnost za stjecanje novih znanja. Oduvijek nam je cilj bio dovesti što više gospodarstvenika i promovirati Split kao važan gospodarski centar – kaže.

Kvaliteta rada

S klijentima i zaposlenicima najvažniji joj je “fair play” ili pojednostavljeno - da ono što se dogovori i napravi. Kod zaposlenika je najviše razočaraju nepouzdanost i neodgovornost, a motiviraju predanost, inicijativa, pouzdanost i odgovornost.

- Veliko zadovoljstvo predstavlja mi kad izlagači na našim sajmovima poluče dobre poslovne uspjehe. Na ovogodišnjem GAST-u je, primjerice, prvi put izlagala jedna mlada tvrtka te ostvarila 130 konkretnih upita i narudžbi. Napravili su fenomenalan start. Usrećuje me kad vidim uspješne priče koje su se ostvarile putem sajma - zaključuje.

Podrška sustava ženama

U životu, pa ni u poslu, stvari ne treba dijeliti na muškarce i žene. Treba biti predan i odraditi posao kvalitetno. Međutim, bilo bi dobro da žene imaju veću podršku sustava u smislu čuvanja djece, jer se zbog potreba posla zna dogoditi da radimo dulje nego što rade vrtići. Zato ističem, bez podrške cijele obitelji, a prvenstveno supruga, moj put u poduzetništvo bio bi teži, iskrena je naša sugovornica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku