Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Prirodni antibiotik: Recepti za 24 super pripravka od kadulje

Prirodni antibiotik: Recepti za 24 super pripravka od kadulje
1

Čisti krv i cijeli organizam, pomaže kod kožnih oboljenja, depresije, neuroze, čireva itd. Najvažnije vrste kadulje kod nas su Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba

VIDEO

Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis) višegodišnja je polugrmovita biljka koja raste u kamenjarima Mediterana u niskim grmovima. Osjetljiva je na mraz i previše vlage, pa je kontinentalci moraju sijati i njegovati. Sije se u travnju i svibnju, tako da se sjeme samo malo pokrije zemljom. Gnoji se svakih mjesec i pol dana. Može se uzgajati i iz presadnica, a možemo je uzgajati i kao lončanicu na sunčanom prozoru.

Tu se može uzgajati do ljeta a onda je presadimo u vrt. Do zime će se razviti. U proljeće orežite nove grane. Listovi se beru prije cvatnje u travnju, cvijet se sabire u svibnju i lipnju, no kako narastu novi listovi, mogu se brati tijekom cijele godine.  
Mlada biljka je svjetlozelena do ljubičasta, cvjeta u malim bijelim, plavim i ružičastim klasovima na vrhu stabljike. Naraste 30 do 60 centimetara.

Ima jako korijenje, drvenastu stabiljku i traje šest do sedam godina. Biljka ima jak aromatičan miris, koji se sušenjem ne gubi. Raste na osunčanom, toplom mjestu, zaštićenom od vjetra. Listovi se beru prije  cvatnje, u travnju, i iza cvatnje, u lipnju, a cvijet u svibnju i lipnju. List je daleko ljekovitiji od cvijeta i najčešće se koristi sušen. Cvijet i listove sušimo na toplom i zračnom mjestu.

Kadulja je pčelama omiljena ispaša, a med se ubraja među najcjenjenije vrste medova u svijetu. U Hrvatskoj je zastupljeno petnaestak vrsta kadulje, među kojima su najvažnije Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba. Biljka  sadrži eterično ulje, salviol, tion, pinen, tanin, gorke tvari, bjelančevinu, škrob, gumu, ljepljive pobliže neistražene tvari, zatim kalcijev oksalat, soli fosforne kiseline, kalijeve i kalcijeve soli, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja u kojem ima cineola, zatim borneol, bornilacetat....

Ljuta je i pomalo gorkog okusa zbog tanina i gorkih tvari, koje su također ljekovite, kao što su kalij, kalcij, natrij. Lišće kadulje djeluje adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospješuje želučanu sekreciju i smanjuje znojenje. Ljekovitost kadulje prepoznali su još stari Rimljani i Antički Grci, pa je poznata rimska uzrečica koja glasi: „Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt“.

Bila je jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamiranje u Faraonskim grobnicama u Egiptu, a stare civilizacije upotrebljavale su je gotovo za sve bolesti. Imala je status svete biljke i zapravo se upotrebljavala kao zamjena za antibiotik. I danas ju službena medicina priznaje kao biljku koja je vrlo korisna u liječenju brojnih bolesti, iako njeno djelovanje nije još do kraja objašnjeno. No, mnogi stručnjaci preporučaju da se čaj i drugi pripravci koriste  u preventivne svrhe cijeli život.

Najvažnije djelovanje je u čišćenju krvi te cijelog organizma. Djeluje antiseptično, pa se primjenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla ili afti. Žalfija deluje antimikrobno, pa je pogodna za čišćenje rana, te spazmolitično (opušta glatke mišiće). Zato se koristi i za Koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva.  Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a regulira i znojenje. Dobra je u oba slučaja: za osobe sklone znojenju, jer ga smanjuje, ali i za osobe koje se trebaju oznojiti, jer ga izaziva.

Preporuča se kod menopauze upravo za regulaciju znojenja. Također, regulira znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Liječi i sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Kako sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se primjenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva.  

Koristi se kod kožnih oboljenja, djeluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, neuroze, slabog rada želuca i slabog apetita. Također, čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s ošećenom jetrom. Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišče.

Kadulja se koristi i za dezinfekciju kože, smanjuje oticanje, zaustavlja krvarenje i pospješuje brže zacjeljivanje rana, te pomaže kod nadražene kože, ekcema, lišaja, akna, upale kože, psorijaze, gnojnih upala kože, čireva i gljivica.  

Korisna je i kod poremećaja menstrualnog ciklusa. Eterično ulje kadulje je pravo žensko ulje zbog djelovanja sličnog estrogenu, pa se najčešće koristi kod bolesti i stanja vezanih uz reproduktivni sustav žena. Jača kosu i daje joj sjaj. 

Ipak, unatoč svem pozitivnom djelovanju, kadulju ne valja prečesto ni predugo konzumirati. Naime, zbog jakih eteričnih ulja koja sadrži, u  dugoročnim dozama djeluje negativno na jetru, a kod prekoračenih doza može izazvati i smrt. glavni problem je tujon, sastojak eteripčnog ulja kadulje, kojega u biljki i cvijetu može biti i do 60 posto.

Upravo joj tujon daje snažan i opojan miris te čini da kadulja djeluje antiseptički, no tujon može biti napasan za središnji živčani sustav i imati loše posljedice za zdravlje. Da biste izbjegli moguće posljedice, ako pripremate uvarak, tonik ili mješavinu za unutarnju primjenu, uvijek kuhajte kadulju najmanje 3 do 5 minuta, što će ublažiti razinu tujona, dok ju za vanjsku primjenu treba samo preliti kipućom vodom.

Kadulju ne smiju uzimati osobe koje boluju od epilepsije i osobe koje imaju visoki tlak. Oprezno ju trebaju uzimati trudnice, dojilje i djeca, s tim da im se nikako ne preporuča tinktura. Nitko ju ne bi smio uzimati kroz dulje vrijeme, u većoj količini ili koncentraciji. Posljedice pretjerivanja mogu biti uzrujanost, ubrzani puls, suha usta, nesanica, omaglica pa i nesvjestica. Opće je pravilo da se pripravci kadulje u propisanim količinama za pojedine slučajeve ne uzimaju dulje od mjesec dana i da pauza bude najmanje dva tjedna.

Top 24 pripravka od kadulje:

  • 1. Za čišćenje krvi Za čišćenje krvi, jačanje živaca i zaustavljanje drhtanje ruku, kuhamo lišće u mješavini pola vode pola crnog vina. Prokuhajte, ostavite da se ohladi i ocijedite, pa pijte po dvije žlice ujutro i na večer, dok ne osjetite poboljšanje, ne dulje od mjesec dana.
  • 2. Za čišćenje lica ili rana U 0,5 litre kipuće vode poparite 3 velike žlice kaduljinog lišća, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Ujutro procijedite i preselite u čistu bočicu koja se može zatvoriti. Otopinom možete umiti lice  ako se pojae akne ili ekcemi te očistiti rane ili čireve. 
  • 3. Protiv bolova u želucu Oko 10 grama cvjetne granje kadulje poparite s litrom kipuće vode. Ohladite i procijedite, pa pijte po  šalicu prije jela. Druga mogućnost je da pola čajne žličice lista poparite sa šalicom kipuće vode i ostavite da ostoji 5 minuta. Procijedite i pijte prije jela. 
  • 4. Sapun za čišćenje lica Zagrijavajte 150g naribanog dječjeg sapuna, 3 žlice limunova soka i 2 dcl. hladnog čaja od kadulje, mješajući drvenom žlicom. Neka se ohladi pa umiješajte 2 žlice usitnjenog suhog lišća kadulje i 10 kapi kaduljinog bademovog ili maslinovog ulja. Oblikujte 2-3 sapuna.  
  • 5. Za hormonalnu ravnotežu Žličicu suhog čaja prelijte s čašom kopuće vode i ostavite da stoji oko pola sata. Ohlađeni i procijeđeni čaj pije se 21. dan, između menstruacija, kako bi pomogao regulaciju hormona. Odlično je rješenje i za razdoblje puberteta, jer je efikasan hormonalni regulator.
  • 6. Protiv trbušnog tifusa Dodajte kadulji jednake dijelove smrekovih bobica i pelina, pa to kuhajte u pola vode i pola vina. Ohladite i procijedite, pa pijte triput dnevno po jednu šalicu prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.
  • 7. Protiv anemije i za jačanje Vino od kadulje vrlo je korisno protiv anemije i za jačanje rekonvalescenata nakon operacije ili težih bolesti. Vino se dobije tako da jednu malu žličicu kadulje prokuhate u šalici dobrog crnog vina. Procijedite i pijte tijekom 7 dana, pa nakon 7 dana ponovite ako treba.  
  • 8. Za čišćenje rana Stare gnojne rane brzo zarastu ako se ispiru i oblažu uvarkom od kadulje. Jednu veliku žlicu korijenja i lišća kadulje namočite u šalici hladne vode. Zagrijte i kuhajte 10 do 15 minuta. Ohladite i procijedite, pa namočite gazu i stavite ju kao oblog na ranu. Kad se osuši, ponovo namočite.
  • 9. Mast za probleme s kožom Uzmite 1 do 2 pregršti svježe ili suhe biljke, stavite u 250 grama vruće masti i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Ostavi preko noći, a ujutro podgrijter i procijedite. Spremite u kutijice i koristite ta liječenje problema s kožom. 
  • 10. Mokraćni problemi Veliku žlicu mješavine jednakih dijelova kadulje, breze (betula alba), medvjeđeg grožđa (uva ursi), cvijeta bijelog sljeza (flos althaeae officinalis) i preslice (equisetum arvense) poparite s 1/2 litre kipuće vode. Ostavite preko noći, pa  pijte tijekom dana umjesto vode. 
  • 11. Za  bolove i grčeve Protiv bolova i grčeva u želucu uzmite 10 grama suhog cvijeta kadulje, poparite s litrom kipuće vode, ostavite poklopljeno da se ohladi. Procijedite i pijte po 1 šalicu prije jela. Napitak treba pripremati svjež svakoga dana, ne ostavljajte za sutra.
  • 12. Za stres i živce Ljudi pod pritiskom stresa, živčano rastrojeni te rekonvalescenti, trebaju uzimati zdrobljenu suhu ili svježu kadulju kao lijek. Žvačite i progutajte 1 do 3 žlice kadulje na dan, poslije jela. Djelovanje se osjeti već nakon dva sata. Lijek ne uzimajte dulje od 7 dana.  
  • 13.Ublažite gripu Protiv gripe i jake prehlade pijte 2 šalice toplog kaduljinog čaja na dan. Također, u 1 litru slatkog dalmatinskog prošeka namočite 80 grama kaduljinog lišća tijekom 8 do 10 dana, uz povremeno protresanje. Pijte pola male čašice ujutro i na večer. 
  • 14. Za jačanje desni Svježe listove možete koristiti i za trljanje desni, za njihovo jačanje i sprečavanje krvarenja. Također, ispirite usta čajem od 3 velike žlice kadulje koje ste poparili s 1/2 litra kipuće vode. Ostavite preko noći, procijedite i koristite kao vodicu za usta. 
  • 15. Ne noćnom znojenju  Čaj od jednakih dijelova kadulje i steže (potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje u prsobolnih osoba te rekonvalescenata poslije teških bolesti. Pomaže i 50 kapi tinkture od kadulje, koju treba uzeti na večer, malo prije spavanja. 
  • 16. Slabost želuca i probave Pomiješajte 1 žlicu svježeg lista kadulje, dvije žlice šećera i sok 1 cijelog limuna. Ubacite u čašu kipuče vode i procijedite nakon pola sata. Pije se kao tonik kod slabosti želuca i probave, te kod umora, nervne iscrpljenosti, slabog imuniteta, memorije i koncentracije. 
  • 17. Za upale grla Ušpinajte 2 žlice šećera. Kad dobije smeđu boju prelijte sa 2decilitra mlijeka te dodajte 2 do 3 grančice kaduljinog lista. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, ocijedite napitak i pijte dok je još vruće. Ponovite ujutro i na večer, poboljšanje će doći brzo. 
  • 18. Oblozi za rane Jedan od starih recepata je i ovaj: Izgnječite dobro listove svježe kadulje pa ih stavite na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu. Privijte na ranu ili na gnojni čir i ostavite preko noći. Obloge treba mijenjati barem jednom dnevno dok se rana ne očisti.
  • 19. Tinktura za prevenciju U decilitar 70-postotnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavite na toplom mjesec dana. Ocijedite i premjestite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!
  • 20. Kupka za kožne bolesti U 5 litara hladne izvorske vode stavite 20 dkg kadulje. Neka odstoji 12 sati, pa ulijte u kadu s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i kožne bolesti. Za neke od njih, primjerice pitirijazu (pytiriasis versicolor) koristan je i čaj jer mijenja strukturu znoja.
  • 21. Rakija od kadulje Oko 250 listića kadulje namočite u 1,5 litru rakije, najbolje lozovače. Ostavite tri tjedna, ocijedite i pomiješajte s 1,5 kg neutralnog meda od bagrema do jakog i oporog kestena. Rasporedite u boce. Neka dozrijeva još tri tjedna. Povremeno protresite i okrećite. Pijte po malo.  
  • 22. Vino za jačanje U litru kvalitetnog crnog vina (plavac, frankovka, teran) stavite 10 dkg usitnjenih kaduljinih listova. Neka odstoji na suncu uz povremeno potresanje i okretanje dva tjedna. Procijedite i pijte poslije jela po jednu malu čašicu. Pomaže jačanju organizma.
  • 23. Sirup za domaći sok Treba vam 100 cvjetova kadulje, 4 kg  šećera, 4 litre vode i 10 limuna. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti izvorsku. Ohladite, pa umiješajte sok od limuna te ubacite cvjetove. Neka odstoji 2 dana, pa ocijedite i podijelite u boce sterilizirane u vrućoj vodi. Pijte razblaženo s vodom.
  • 24. Ulje i mast od kadulje Da biste dobili ulje, namočite 4 žlic3 kadulje u 4 dcl maslinovog ili suncokretovog ulja, ulja kukuruznih klica, bademovog ili slično. Ostavite stajati 2 do 3 tjedna na suncu i ocijedite pa pretočite u bočicu. Koristite za masažu, ili izradu masti. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća

Žena s dvije vagine u vezi je s dva dečka: 'Svaki koristi svoju'
'TO NIJE VARANJE'

Žena s dvije vagine u vezi je s dva dečka: 'Svaki koristi svoju'

Britanka Annie Charlotte iz Surreya rođena je s dvije vagine i dvije maternice, tako da ima i dvije mjesečnice. Mogla bi zatrudnjeti s dva različita muškarca u isto vrijeme
Uklanja probleme s vratom, koljenima, ali i lošom probavom
BOWEN TERAPIJA

Uklanja probleme s vratom, koljenima, ali i lošom probavom

Terapiju je osmislio Australac Thomas Bowen šezdesetih godina, prema osobnom osjećaju koji tip rada na tijelu donosi dobrobit cjelokupnom organizmu, kao i prema rezultatima koje je postizao svojim radom