Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Skriveni okidači: Glavobolje izazivaju parfemi, aspirin i šef

Skriveni okidači: Glavobolje izazivaju parfemi, aspirin i šef
1

Postoji više od 200 vrsta glavobolje, a najčešći izvor boli je stezanje mišića. No tu su i neočekivani uzroci, poput seksa, šefa, previše lijekova ili preteške torbe

VIDEO

Zaboravite južinu koja je najčešće glavni krivac za razarajuće glavobolje, jer bol može izazvati šef, ručna torba, previše lijekova, pa čak i seks. Tablete protiv bolova u ovom će vam slučaju samo povećati muke, pogotovo ako je riječ o ibuprofenu ili aspirinu i pijete ih više od tri puta tjedno. Oni će uzrokovati glavobolje na dnevnoj bazi, pa je dobro smanjiti njihov unos.

Tijelo će ih tek nakon deset dana u potpunosti izbaciti iz organizma, a dosadne glavobolje trebale bi polako nestati. Šefa je teško izbaciti iz života, ali i nadređeni mogu biti uzrok boli. Oni spadaju među glavne okidače stresa pa su samim time i okidači glavobolje ili migrena.

Među neobičnim uzročnicima boli našli su se i mirisi, pa čak i oni ugodni, ali titulu najgorih ipak nose miris boje, snažni parfemi i određene vrste cvijeća. I kosa ima veliku ulogu kod glavobolje, pogotovo ako često nosite konjski rep, pletenice, rajfove ili špangice. Prečvrsto stegnuta kosa izaziva zatezanje lubanje što dovodi do glavobolje uzrokovane frizurom. 

Migrene često potiče i prekid rutine, pa se zato naziva i vikend-glavoboljom. Mnogi koji vikendom vole dulje odspavati često zato imaju problema s glavoboljom, a ništa dobro neće se dogoditi ni ako si uskratite nekoliko sati sna. Ako od jedne do tri noći izgubite od jedan do tri sata sna, kasnije možete osjećati glavobolju koja može potrajati kratko ili vas mučiti cijeli dan, pokazalo je istraživanje na britanskoj National Hospital for Nervous Diseases u Londonu.

Glavni uzrok je pad nivoa serotonina, hormona sreće. Različita hrana može uzrokovati glavobolju, ali šunka je među glavnim osumnjičenima. Sadrži veliki nivo konzervansa - tiramina, nitrate i nitrite - koji potiču priljev krvi u mozak i pojavu glavobolja. Za razliku od klasičnih migrena kod kojih se bol uglavnom javlja samo s jedne strane glave, glavobolja uzrokovana konzervansima potiče bol na obje strane.

Glavobolju može potaknuti i sir, čokolada te vino i to zbog tiramina koji je uzročnik čak 20 posto migrena. Zato izbjegavajte i pivo, kvasac, crno grožđe, agrumi, kiseli kupus, sojin umak, avokado i ananas. Uz pivo i crno vino izbjegavajte žestoka pića. I tjelesni užici mogu uzrokovati glavobolje ili migrene. Javljaju se prije ili nakon seksualne aktivnosti, odnosno orgazma.

Ako se javlja prije orgazma, prepoznaje se kao tupa glavobolja u potiljku i vratu, a postaje intenzivnija kako se pojačava seksualno uzbuđenje. Smatra se da nastaje zbog grčenja vratnih mišića. Orgazmička glavobolja nastaje naglo, poput eksplozije, u trenutku orgazma i traje petnaestak minuta. Smatra se da je uzrokuje “skok” krvnog tlaka. Ako se javi glavobolja tijekom spolnog odnosa, treba se obratiti liječniku, kako bi se prevenirali moždani ili srčani udar.

Dugotrajno sjedenje ne može donijeti ništa dobro, pa tako ni život bez glavobolje. Loš položaj vrata stvorit će pritisak na mišiće i tako izazvati bol, pa savjeti o uspravnom sjedenju nisu uzaludni. Ramena i vrat pod svakodnevnim su naporom i ako nosite torbu koja nije deset posto manja od težine tijela.

Težak teret opterećuje mišiće, a tijelo izlaže stresu pa lako dolazi do neizdrživih glavobolja. Ni promjena temperature neće dobro utjecati na bol. Dok će onima koje muči glavobolja uzrokovana upalom sinusa toplina tuša pomoći u uklanjanju boli, nekima jutarnji topli tuš može uzrokovati glavobolju. Promjena temperature izaziva povišenje tlaka i pritisak na mozak zbog čega se javlja bol od 30 do 60 sekundi nakon što ste počeli s tuširanjem. 

Paprena metvica kao analgetik

Ulje paprene metvice čest je  sastojak mješavina za ublažavanje bolova. Jedan od primjera mješavine koja se može koristiti kod glavobolje je: 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 5 kapi eteričnog ulja mažurana (koje djeluje kao analgetik i umiruje), 5 kapi eteričnog ulja lavande (umiruje, blagi spazmolitik) te 10 mililitara brzoupojnog biljnog ulja. 

Lovorov čaj ubija migrenu

Odlične biljke protiv migrene su lovor, jaglac i stolisnik. Dnevno treba popiti od 1 do 2 šalice vrlo toplog čaja od ovih biljaka. Neke od njih svojim eteričnim uljima šire krvne žile, potiču prodiranje krvi u organe i pozitivno utječu na perifernu cirkulaciju. Neke osvježavaju ili smanjuju stres. 

Bez stresa uz kadulju

Spriječite migrenu tako da smanjite stres. Pripremite 5 žlica listova kadulje i bijelog sljeza pa pomiješajte s maslinovim uljem, umotajte u lanenu krpu i zagrijte. Držite na čelu kao oblog dok osjećate ugodu.

Top 5 savjeta za učinkovito ublažavanje glavobolje:

  • Smanjite unos kofeina i šetajte Kofein može suziti ili raširiti krvne žile što izaziva pojavu migrena. Umjesto kave odaberite čaj i pijte dovoljno tekućine kroz cijeli dan. Poželjno je i što češće šetati. 
  • Banana brzo uklanja bol Osim što sadrži 74 posto vode, banana ima kalija, minerala i vitamina te brzo ublažava bol. Izbjegavajte grožđice, datulju, smokve, marelice, papaju i crvenu šljivu. 
  • Kvalitetno se naspavajte Naučite neku tehniku opuštanja i redovito je prakticirajte. Vodite računa da dovoljno spavate, kao i o kvaliteti sna, te izdvojite vrijeme za opuštanje. 
  • Izbjegavajte hladnu hranu Najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagrije ili ohladi, javlja se kratkotrajna “sladoledna” glavobolja.
  • Držite se pravila od šest obroka Vrijeme između obroka ne bi smjelo biti dulje od četiri do šest sati zbog pojave hipoglikemije (snižena razine glukoze u krvi), koja pokreće  glavobolju s obje strane. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku