Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

'Skupa smo se krstili, kad sam čuo njen plač zaljubio sam se'

'Skupa smo se krstili, kad sam čuo njen plač zaljubio sam se'
16

Za Nedu i Petra Čokolića ljubavi nema kraja. Proslavili su 60. obljetnicu braka, imaju šestero djece, 14 unuka, 12 praunuka i još jedno na putu. Vole se kao od prvog dana

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prvi hrvatski robot sreo 'tatu' nakon 60 godina: 'Kakav dar!'

Neda i Petar Čokolić rođeni daleke 1938. godine s razlikom od 15 dana, a prije nekoliko dana proslavili su 60. obljetnicu braku sa svojom širom obitelji u Novim Selima kod Trilja.

POGLEDAJTE VIDEO: Neda i Petar Čokolić proslavili 60. obljetnicu braka

Pokretanje videa...

Neda i Petar Čokolić proslavili 60. obljetnicu braka 00:11

Neda i Petar imaju dvije kćerke, četiri sina, 14 unuka, 12 praunuka i jedno praunuče na putu.

Njihova ljubav razvila se još u ranom djetinjstvu.

- Mi smo iz malog sela. Između nas je 15 dana razlike, čak smo se i krstili na isti dan. Od tada počinje naša priča. Meni se na krštenju svidio njezin plač i od tada gajim simpatije. Nakon toga smo išli skupa i u osnovnu školu. Ja i moja supruga smo se dobro poznavali - ispričao je Petar.

Petar i Neda vjenčali su se sa 22 godine, a prvo dijete su dobili sa 23. Kako Petar kaže, u to vrijeme postojali su nepisani znakovi kojih su se mnogi pridržavali.

- U to vrijeme ja sam bio osmo dijete u obitelji. Moj otac imao je 51 godinu, a sestre su mi se udale. Kada sam došao iz vojske morao sam se vjenčati radi svojih roditelja, da ih ne ostavim same. Da im pomognem. Trebalo je nastaviti našu obiteljsku tradiciju - rekao je Petar. 

Za svoju Nedu, Petar kaže kako je bila i ostala jako vrijedna. Neda je osim dobre domaćice, još bolja majka i supruga. 

- Ja i supruga smo već jako dugo zajedno. I meni je ona i sada kao od prvog dana, draga, lijepa i vrijedna. Žena mi je dala sve na ovom svijetu, dala je sve od sebe. Istinski sam ju volio onda i sada ju istinski volim. To se neće promijeniti - kaže Petar.

Luka Modrić: Sretna ti peta godišnjica braka, ljubavi moja
Luka Modrić: Sretna ti peta godišnjica braka, ljubavi moja

Petar je po struci električar, Neda domaćica, a oboje u svoje slobodno vrijeme rade ono što vole.

- Po zanimanju sam električar. Zadnji dio svog života radio sam u HEP-u i bio sam s tim jako zadovoljan. Sada sam u mirovini već 20-tak godina, a još uvijek aktivno radim, bavim se pčelarstvom. A moja supruga osim domaćinstva voli s iglama plesti pokrivače i stolnjake. Ona to jako dobro radi - ispričao je Petar.

Petar je još uvijek aktivan, a osim što se bavi pčelarstvom tu i tamo voli pročitati i koju knjigu.

- Ponekad volim i pročitati knjigu kada uhvatim vremena. Ljeti ponekad i ne uspijem jer sam dosta aktivan - kaže Petar.

- Sve što radim, radim iz ljubavi. To bih isto poručio drugima, da ono što rade, rade iz ljubavi jer im onda to neće biti teško. Ništa nema na brzinu, samo pomalo - savjetuje Petar.

Svoju 60. obljetnicu braka proslavili su sa svojom velikom obitelji.

- Svi smo se skupili, bilo nas je puno kod kuće. Svi su bili zadovoljni i sretni, a ponajviše ja i Neda - kaže Petar.

U ljubavi je bitna iskrenost, poštovanje, povjerenje i kompromis. Na svakom putu javljaju se usponi i padovi, ali Neda i Petar su to zajedno prošli i iz toga izašli još jači.

- Mi smo isto imali problema. Nitko nije bez njih. Nama su prije znali zavidjeti zato što smo uspjeli. Ja i Neda dolazimo iz siromašnijih obitelji. Vjenčao sam se u iskidanim cipelama, došao sam iz JNA i nisam imao ništa. Unatoč tome, mi smo radili na boljoj budućnosti. I uspjeli smo. Ja sam svojim radom hranio obitelj, oca i majku koji nisu imali mirovinu i naše šestero djece. Radom smo sve postigli - ispričao je Petar.

'Volio sam te 67 godina. I dalje te volim... Sretna godišnjica!'
'Volio sam te 67 godina. I dalje te volim... Sretna godišnjica!'

Sve što je želio ispunilo mu se kaže.

- Želio sam imati najmanje tri sina. I dobio sam tri sina, ali želja mi još nije bila ispunjena jer mi je brat u Drugom svjetskom ratu poginuo sa 19 godina. Ime mu je bilo Frano pa sam ja zaželio da imam još jedno dijete da ga mogu nazvati po svom bratu. Kada sam dobio još jednog sina dao sam mu ime Frane i time se moja konačna želja ispunila - rekao je Petar.

On slavio 109, ona 102 godine: Uskoro će 90. godišnjica braka
On slavio 109, ona 102 godine: Uskoro će 90. godišnjica braka

Kada smo ga pitali što bi savjetovao mlađim generacijama rekao je:

- Stvari gledajte realno. Vi ne možete mijenjati svijet. Mene isto neke stvari muče i ne idu mi, a što i kome u životu može sve teći idealno? Bitan je rad. Radite i budite skromniji. Fizička i duhovna aktivnost je vrlo bitna. Savjetujem mladima da imaju više djece. Život će im biti ispunjeniji, zdraviji i veseliji. Djeca su sreća, djeca su bogatstvo i u njih treba ulagat. Sreće ima onoliko koliko se u nju ulaže.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Lula ima 8 tjedana i stoji! Njeni roditelji ponosni, liječnica brine

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise