Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Slasni recepti članova žirija showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'

Bez kuhanja s veseljem, istančanog ‘osjećaja’ za vruću tavu i dobra maslinova ulja - nema uspjeha, tvrdi žiri showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' , a važno je i znanje o svakoj namirnici

VIDEO

Pravi sam Dalmatinac, ali najdraža divljač mi je ipak hobotnica, priznaje šarmantni kuhar Ivan Pažanin (31), član žirija popularnog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!”. Ploveći morem Ivan je  kušao gotovo sve kuhinje svijeta, ali bez hobotnice ne može.  

- Bez problema sam savladao zagorsku kuhinju. Uživam u divljači s knedlima od kruha, ali priznajem, imao sam je potrebe malo podmazati maslinovim uljem da ne bude suho - smije se Ivan. 

- Hobotnicu radim klasično dalmatinski, ispod peke uz dodatak bijelog vina, ružmarina i listova lovora te je stavim u pećnicu na 130°C oko 50 minuta. Ako je ne namjeravam odmah vruću jesti, hobotnicu ostavim u hladnjaku. Tako ohlađenu hobotnicu sljedeći dan bacim na vruću tavu, zalijem konjakom i položim na rikolu. Ovo bih mogao jesti svaki dan!  - kaže Pažanin. 

Čistoća, odgovornost, ljubav prema kuhanju, karakter i znanje o svakoj pojedinoj namirnici, smatra, preduvjet su za uspjeh majstora, kao i početnika. Dok je pekao zanat i Ivanu je trebalo vremena da nauči male tajne neodoljivih jela. 

- Učio sam na vlastitim pogreškama. Tako mi je lubin od tri kilograma jednom uspio izgorjeti na gradelama, no spasili su me prijatelji koji su priskočili u pomoć pa nitko nije ostao gladan - prisjeća se najmlađi član žirija. Ivan otkriva da nema najdražeg para u showu, ali  vjeruje da će pobijediti najspretniji. 

- Pokušavam kritizirati s mjerom jer ne smijemo zaboraviti da su natjecatelji početnici i tu su da nešto nauče - kaže Ivan.

Prva dama žirija ne pamti katastrofe u kuhinji, ali sjeća se gafova koji joj se dogode i danas - raskuhaju joj se žitarice, katkad presoli ili joj je jelo ‘grbavo’.

U kuhanju, kao i u životu, ne komplicira. Početnicima savjetuju da uvijek pitaju što ih zanima te da misle svojom glavom. Stroga gastrokritičarka voli jesti sve - kad se dobro skuha. Obožava sočivo od slanutka, graha, ječma i kukuruza te sladoled od lješnjaka i sezama. 

- Ne volim praviti pompu oko kuhanja pa se u mojoj kuhinji ne događa ništa urnebesno smiješno. Moje svakodnevno kuhanje prije je diskretna nedefinirana unutarnja radost nego neko glasno hihotanje - smije se Željka te dodaje da u showu nema miljenika. Otvorena je za sve ishode, a želi da je najbolji par iznenadi. Najsimpatičniji kuhar Tomislav Špiček šali se da su mu najdraži kandidati koji ostaju u showu. 

- Važno je zapamtiti recepte i postupak. Gledam kandidate koji nisu dovoljno koncentrirani te zaboravljaju savjete koje im je žiri dao nekoliko emisija prije a sve zato jer ne slušaju dovoljno pažljivo - kaže Tomislav Špiček koji se trudi imati  
prijateljski odnos s natjecateljima. Kritizirati ih se ipak mora, kako bi se popravili u kuhinji.

- Najbitnije je da se povrće ne prekuha, roštilj ne prepeče i da se uvijek kuha s ljubavlju i ne u žurbi - kaže Špiček i dodaje da je i on griješio na početku. Jedan od “najstrašnijih” prizora je lice kuhara kojem se, kod pravljenja holandez umaka, jaja ne žele zgusnuti, a što se i njemu događa kada se jako žuri. 

Najviše voli domaća jela koja spravlja njegova majka za nedjeljni ručak - juha s rezancima, govedina na lešo s hrenom i pohana piletina s pireom i zelenom salatom, a petak je rezerviran za ribu. 

Pažaninova riba u soku od naranče 

Sastojci: naranča, limun, maslinovo ulje, crveni papar u zrnu, štapić vanilije, filet bijele ribe, rikula, tostirani listići badema, sol, parmezan

Priprema: Iscijedite sok od naranče i limuna pa dodajte  malo maslinova ulja, papra, soli, štapić vanilije i napravite emulziju. U nju stavite marinirati filete bijele ribe koje ste prethodno iskidali i dobili fine tanke kriške. Ostavite da se marinira 15-20 minuta. Napravite košarice od rikule koje začinite s mljevenim paprom, soli, limunovim sokom i maslinovim uljem. Na rikolu stavite ribu te još po želji začinite. Tostirane listiće badema servirajte sa strane, kao i malo ribanog parmezana. 

Patka u umaku od naranče prema receptu Tomislava Špičeka 

Sastojci: 1/2 kg patke bez kostiju, 1/2 naranče, 1/2 glavice crvenog kupusa, 1/2 glavice luka, 375 ml crvena vina, jabuka, 1/2 štapića cimeta, 1/4 žličice klinčića, malo muškatna oraščića, žlica brusnica, crveni vinski ocat, 1/2 dl vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, prstohvat šećera, ulje, sol, papar, konjak

Priprema: Karamelizirajte šećer i na njega dodajte maslac te popržite luk. Zalijte crvenim vinom. Luk zatim prekrijte tanko narezanim svježim crvenim kupusom i poklopljeno pirjajte nekoliko minuta. Dodajte oguljene, na kriške narezane i otkoštene jabuke te sve posipajte klinčićima, cimetom i s malo muškatnog oraščića. Poklopljeno pirjajte otprilike jedan sat. Prije serviranja začinite želeom od brusnica, prstohvatom šećera, soli i po želji s nekoliko kapi crvenog vinskog octa.

Prsa bez kostiju, batke i zabatke začinite solju i paprom te oprezno pecite na laganoj vatri. Konjakom kratko flambirajte patku pa izvadite na stranu meso. Na soku od pečenja rastopite maslac, dodajte sok od naranče i kriške naranče, začinite s malo soli i šećera te podlijte s vrhnjem za kuhanje. Kuhajte još 3-4 minute.

Kruške u vinu na način Željke Klemenčić

Sastojci: 4 kruške, boca vina, kora cimeta, 2-3 zrna pimenta, zvjezdani anis, korica limuna, šećer, 100 g indijskog oraščića, žlica meda, 3 žlice maslinova ulja, sok 1 limuna, malo vode, 60 g pistacija

Priprema: Kruške ogulite, odrežite im donji dio tako da ‘mogu stajati’. Izdubite koštice. Začine prelijte vinom i uronite kruške pa ostavite preko noći. Kuhajte ih u vinu oko 20 minuta pa pustite da se ohlade. Sameljite oraščiće s medom, uljem i limunovim sokom te malo vode da dobijete glatku kremu. Oko decilitar vina u kojem su se kuhale kruške promiješajte sa šećerom pa skuhajte gust sirup. Kruške servirajte s kremom, sirupom i tostiranim pistacijima ili orasima.

Željkini obiteljski salenjaci 

Sastojci: 800 g glatkog brašna, 500 g sala, kocka germe, 4 dl mlijeka, žlica šećera, jaje, dobar prstohvat soli, žlica šećera, gust pekmez od šljiva, šećer u prahu

Priprema: Germu udrobite u dl mlakog mlijeka sa žlicom šećera i dodajte žlicu brašna. U veliku posudu stavite prosijano brašno, jaje, sol, šećer pa dodajte dignuti kvas i ostatak mlijeka. Zamijesite, meko tijesto pokrijte krpom i pustite da raste sat vremena. U međuvremenu vilicom nastružite salo. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu i kratko premijesite. Pustite da se opet diže 15-ak minuta.

Razvaljajte tijesto na 1,5 cm. Prstima po tijestu rasporedite salo od polovice. Preklopite tijesto pritiskajući prstima pa opet premažite salom i poklopite kao kod lisnatog tijesta. Neka odstoji još deset minuta. Razvaljajte pa tijesto izrežite na kvadratiće. U svaki stavite žlicu pekmeza, preklopite u trokut i spojite suprotne krajeve. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam