Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Slatka čuda: Uz male trikove dekoriranja torte postaju bajka

Slatka čuda: Uz male trikove dekoriranja torte postaju bajka
5

Ukrasi od marcipana, čokoladne mreže i sjajne glazure neka posluže kao nadahnuće za nezaboravne slastice koje će oduševiti i stare i mlade za blagdane

VIDEO

Život bez kolača je kao osoba bez duše, kazala nam je na početku našeg razgovora vrhunska slastičarka Dragica Lukin iz Umaga, dobitnica brojnih domaćih i inozemnih nagrada za svoj trud i rad te ujedno i predsjednica Saveza slastičara Hrvatske. U Villi Soši u Umagu, slastičarnici na umaškoj tržnici, stvara prava slastičarska remek-djela. Svako jutro se budi u četiri sata kako bi uvijek iznova za vjerne goste pripremila pregršt domaćih kolača. Samo u vrijeme našeg posjeta Villi Soši bilo je čak 130 vrsta raznih kolača i torti. 

Salenjaci, baklave, krempite, bomba-torta, integralni keksi, ali i domaće marmelade koje priprema Dragica samo su mali dio svakodnevne ponude neumorne slastičarke i sina Igora koji joj pomaže voditi slastičarnicu. 

Gosti dolaze na domaće slastice i “čašicu razgovora”, a Dragica je tu i ako zatreba kulinarski savjet.  

- Bez kolača i svojeg rada ne bih mogla živjeti. Pečem kolače od 14. godine, a s obzirom na to da mi je sada 60, to je podugačka karijera. To je moj posao, moja ljubav i život koji je uvijek ispunjen lijepim stvarima zbog toga. Villa Soši postoji od 1993. godine i to je obiteljski posao u kojem smo osim sina i mene suprug te sinova supruga. Moje slastice jeli su svi bivši predsjednici, od nekadašnje Jugoslavije pa do danas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kolače je probala i kraljica Sofija te sam ponosna zbog toga. Svaka slastica koju radim ima svoju tradiciju te joj na taj način i pristupam - otkriva Dragica. Od brojnih nagrada koje je primila jedna od najdražih joj je ona počasne kuharice Saudijske Arabije, a dobila je i titulu viteza prvog reda. Prošle je godine donijela u Umag svjetsku olimpijsku broncu iz Erfurta te onu iz Luksemburga. 

- Nagrade su dio mene, ali važniji su mi ljudi, njihove pohvale, lijepa riječ i izraz oduševljenja kada im donesem naručenu tortu ili slasticu - kaže marljiva slastičarka. Tajna njezina uspjeha, tvrdi, u neizmjernoj je ljubavi prema slasticama. Velik dio njezina posla je humanitarni rad. Slastice dijeli djeci, raznim udrugama i priprema ih za najrazličitije manifestacije. 

- Sve slastice napravljene su isključivo od domaćih prirodnih namirnica i vjerojatno ih zato ljudi više cijene. Članica sam viteškoga humanitarnog plemstva Venecije sa sjedištem u Klagenfurtu, a samo prošle godine bila sam dijelom preko 30 humanitarnih akcija. To mi pričinjava veliko zadovoljstvo i uvijek se rado odazovem jer mi više zadovoljstva pruža darivanje nego primanje darova - zaključuje i dodaje: 

- Za dobar kolač ili tortu potrebno je puno strpljenja, ljubavi, ali i poštovanje recepta te temperatura na kojoj se slastice čuvaju- kaže vlasnica male “tvornice” slatkih delicija u koju navraćaju gosti iz Umaga, ali i cijele Hrvatske. 

Istarski kažunići

Sastojci: Smjesa: 50 g kandiranog voća, 100 g naranči, 50 g limuna, 100 g oraha, 100 g lješnjaka (pečenih), 100 g oraha, 100 g suhih smokava, 50 g suhih šljiva, 2 jaja, 3 vanilin šećera i malo maslinova ulja; Glazura: 100 g tamne i 100 g bijele čokolade

Priprema: Sastojke za kolače prema potrebi usitnite i zajedno sameljite pa dodajte jaja i vanilin šećer. Sjedinite masu, oblikujte u kažuniće i složite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici deset minuta na 100°C. Na pari otopite posebno bijelu, a posebno tamnu čokoladu pa glazirajte kažuniće. 

Čokoladne kuglice

Sastojci: 250 g tamne čokolade, 15 g maslaca, 2 dl vode, 150 g šećera u prahu, 200 g mljevenih oraha, 50 g mljevenih tartufa, 50 g kandirane korice od limuna, 150 g mljevenih suhih smokava, 50 g mljevenih suhih grožđica, 125 g ribanih kiselih jabuka, ulje za prženje, šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema: Naribajte čokoladu krupnim ribežom. Stavite je u posudu nad parom i miješajte lagano sve dok se ne otopi. Operite jabuke i naribajte krupnim ribežom. U drugu posudu stavite na listiće izrezan maslac, vodu i šećer. Posudu stavite na vatru da proključa. 

Dodajte sve sastojke i kratko kuhajte, otprilike pet minuta da se smjesa poveže. Maknite s vatre, umiješajte lagano čokoladu i tartufe koje ste prethodno naribali. Oblikujte male kuglice i stavite kratko u vrelo ulje da dobiju laganu koricu. Ohladite na sobnoj temperaturi. Prelijte čokoladnom glazurom. 

Išleri s čokoladom

Sastojci: prhko tijesto: 300 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera, 30 g kakaa, jaje, prstohvat soli, korica limuna, vanilin šećer; krema: 300 g čokolade, 120 g slatkog vrhnja (32-35% m.m.); glazura: 300 g čokolade

Priprema: Za tijesto umiješajte sve sastojke ručno, stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku da se “odmori” 30-ak minuta. Razvaljajte tijesto na debljinu od dva-tri mm. Pomoću kalupa promjera dva centimetra ili služeći se čašicom za rakiju izrežite tijesto i posložite na lim obložen papirom za pečenje. 

U prethodno zagrijanu pećnicu stavite lim i pecite dok kolačići ne porumene. Za to vrijeme pripremite kremu tako da otopite čokoladu, zakuhate vrhnje, pomiješate i izmiješate. Kad su keksi pečeni, ohladite ih na sobnu temperaturu, nadjenite kremom i poklopite drugim keksom. Ostavite u hladnjaku 30-ak minuta da se stegnu. Rastopite čokoladu te uronite keksiće s jedne strane i ukrasite. 

Božićna torta

Sastojci: 300 g brašna, 75 g šećera, prstohvat soli, vrećica bourbon vanilin šećera, 150 g ohlađenog maslaca, jaje, malo svježe ribane limete, malo svježe ribane naranče (otprilike pola narače); parfe-krema: 20 g želatine (2 pakiranja), 6 dl slatkog vrhnja za šlag s 30% m. m., 2 dl mlijeka, 200 g šećera, 6 dl tekućeg jogurta, 2 žlice soka od limuna; 150 g domaće marmelade od marelice, bočica arome od metvice i listiće svježe metvice; ukrašavanje: 200 g marcipana 

Priprema: Prosijte brašno i stavite na radnu površinu. U sredini napravite udubljenje. Dodajte šećer, sol, na listiće narezan maslac, jaje i korice od agruma. Umiješajte tijesto da bude glatko. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se “odmori” 15 minuta. Podijelite ga na dva dijela, razvaljajte na debljinu od pola cm i pecite u zagrijanoj pećnici od pet do sedam minuta na 250°C. Za parfe-kremu posebno u hladnoj vodi namačite listiće želatine oko deset minuta. Slatko vrhnje istucite tako da bude napola tvrdo. 

Stavite kuhati mlijeko i šećer, a kad prokuha, maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu te sitno sjeckane listiće metvice i malo arome od metvice. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte tučeni šlag sa smjesom. Složite biskvit i kremu u tortu te ukrasite marcipanom: smekšajte ga prstima i razvaljajte na radnoj površini. Prekrijte smjesom tortu, a ostatak marcipana stavite u željene kalupe poput jelki. Izvadite iz kalupa i ukrasite.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno