Obavijesti

Lifestyle

Stižu nam blagdani: Napravite sami lijepi adventski vijenac

Stižu nam blagdani: Napravite sami lijepi adventski vijenac
5

Ove nedjelje pali se prva adventska svijeća, pa kreativke iz brenda Pixywithlove daju savjete kako od komada debla, zimzelenih grana i šipka napraviti vijenac

VIDEO

Do Božića nas dijeli još mjesec dana, što je znak da se ove nedjelje počinju paliti adventske svijeće. Među vjernicima uvriježio se u to doba običaj izrade adventskog vijenca s četiri svijeće koje se jedna po jedna pale svake nedjelje prije Božića. Prva adventska nedjelja pada između 27. studenog i 3. prosinca. Vijenac tj. krug, simbol je vječnosti i vjernosti, a svijeće simboliziraju pobjedu duha. Na vijenac se stavljaju četiri crvene svijeće, ali danas se mogu naći adventski vijenci različitog dizajna i boja svijeća.

 

Petar Glebov/Pixsell

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

 

Za ovu priliku kreativke Nina Blečić i Jana Dobrinić, poznate pod brendom Pixywithlove, predlažu izradu pravog šumskog vijenca, što je totalno u njihovom stilu. Naše “piksice” poznate su upravo po korištenju prirodnih materijala, od kojih većinu možete pronaći u vrtu, dvorištu, parku ili šumi. Pri aranžiranju prostora one rado koriste ove izuzetno zanimljive drvene podloške koje su dobile poprečnim rezanjem hrastova debla ili šire grane. Podlošci se mogu koristiti kao podmetači na stolu ili, kao u ovom slučaju, podložak za adventski vijenac. No zašto bi svijeće morale stajati uvijek na vijencu? Njihov drugi, originalni te ujedno vrlo jednostavan prijedlog je da svijeće utaknete u četiri obične boce različite veličine i oblika. Omotajte oko boce malo špage, umetnite koju grančicu čempresa ili šipka, a od pak-papira izrežite okrugle kartice na kojima ispišite brojeve od 1 do 4 kako biste označili redoslijed paljenja svijeća. Pričvrstite ih na boce koje postavite na stol ili prozorsku dasku. Koristite radije dugačke smećkasto-sive svijeće kako bi se razlikovale od standardnih bijelih.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

24sata Video 02:10

Korak 1.

Materijali:  Za izradu adventskog vijenca trebaju vam drveni podložak, vijenac od slame, grančice srebrne kleke, šipak, četiri bijele svijeće s držačima, češeri, žica i škare za žicu.

Korak 2.

Pletenje:  Na slamnati vijenac žicom pričvrstite grančice kleke ili neke druge zimzelene biljke. Pritom pazite da ostane mjesta za svijeće. Prvo u vijenac utaknite držače.

Korak 3.

Svijeće: Omotajte svijeće običnom špagom i zavežite je u mašnu kako biste svijeću dodatno dekorirali. Postavite svijeće na držače i ostatak vijenca obložite grančicama.

Korak 4.

Ukrašavanje: Vijenac potom postavite na drveni podložak i u sredinu stavite češere, grančice šipka ili nekog drugog ukrasnog bilja koje ima crvene plodove, kako bi se sve uklopilo.

 

Thinkstock

 

 

 

Isplesti ga možete i od kestena uz dodatak šarenog jesenskog lišća

Adventski se vijenac originalno plete od šiblja i grančica jele, smreke, bora, cedra ili drugog zimzelenog drveća, koje simbolizira vječni život, ali za njega možete iskoristiti i plodove jeseni poput kestena. U vijenac se upleće mahovina ili grančice božikovine s bodljikavim lišćem i crvenim bobicama. Božikovina također simbolizira besmrtnost. Često se koristi i lovorovo lišće, koje označava pobjedu nad patnjom.

 

Thinkstock

 

 

 

Prema tradiciji i ljubičasta je boja adventa

Svijeće se stavljaju na rub adventskog vijenca ili unutar njega. Danas se najčešće stavljaju velike četiri crvene ili bijele svijeće iako je prema crkvenoj tradiciji ljubičasta boja adventa. Nekad su se na adventski vijenac stavljale tri ljubičaste svijeće kao znak pokore i pripreme za Isusovo rođenje. Četvrta svijeća, koja se zadnja palila, bila je ružičasta te je simbolizirala radost zbog Isusova rođenja. Svaka svijeća prema tradiciji nosi svoje ime. Prvo se pali prorokova svijeća, druga je betlehemska, treća pastirska i četvrta je svijeća anđela.

 

Petar Glebov/Pixsell

 

 

 

Napravite sami svijeće od pčelinjeg voska

Umjesto kupovnih parafinskih svijeća možete izraditi svijeće od prirodnog pčelinjeg voska. Kod prodavača meda kupite pčelinji vosak u listu zamotan u rolicu. Rolu lagano zagrijte sušilom za kosu i razmotajte. Na početak stranice stavite gorivi fitilj za svijeće, lagano ga utisnite dok je list još topao i zarolajte natrag u svijeću. Utisnite završetak lista u svijeću kako bi dobili što pravilniji valjak i dobili ste ekološku svijeću koju možete koristiti za adventski vijenac i koja će se odlično uklopiti uz prirodne materijale kojima je izrađen vijenac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju