Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Što danas djeca rade? Manje se seksaju i puše, više piju opioide

Što danas djeca rade? Manje se seksaju i puše, više piju opioide
1

Mladi danas rjeđe će posegnuti za duhanskim cigaretama, ali probat će e-cigarete. Manje se upuštaju u seks u srednjoj školi ali i dalje nisu dovoljno informirani o sigurnom odnosu

VIDEO

Svaki roditelj pokušava dokučiti što je njegovo dijete doista naumilo i govori li mu istinu. Velika američka studija iz 2015. koju svake druge godine provodi tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da će se današnja djeca rjeđe voziti s pijanim vozačem, potući se i pušiti cigarete.

No automobilski sudari i dalje su broj 1. uzročnik smrti među mladima od 10. do 24. godine. Gotovo polovica mladih pišu poruke ili šalju mailove dok voze. Svaki dan u Americi više od osam ljudi umre, a 1100 se ozlijedi u sudarima koji uključuju ometenog vozača. Tamošnje agencije za sigurnost posebno upozoravaju na pričanje na mobitel, pisanje poruka, jedenje ili gledanje na navigaciju. 

Današnji mladi generacija su koja najmanje puši cigarete do sada, no povećava se broj korisnika e-cigareta. Tinejdžeri, posebno u dobi od 15. do 17. godine, kada se njihov mozak još uvijek razvija, najosjetljivija su skupina za razvoj ovisnosti. 

- Cigarete su supstanca koja izaziva najveću ovisnost na planetu, i nema nikakvih dobrih kvaliteta ni na koji način i u ni kojem obliku. Bez obzira koliko godina imali, pušenje je jedna od najgorih stvari koju možete učiniti svom tijelu - objasnio je liječnik Sanjay Gupta za CNN. Novije studije pokazale su da su oni koji koriste e-cigarete triput skloniji pušenju duhanskih cigareta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što još rade: 

  • Sve više mladih koristi neke od tableta za smirenje ili ublažavanje boli poput Vicodina, codeina, Xanaxa, Adderalla, ritalina, Percoceta, Oxycontina bez liječničkog recepta. Osim što je to samo po sebi dovoljno opasno jer je riječ o jakim opioidima, veći problem predstavlja njihova kombinacija s alkoholom. 
  • Danas se manje mladih seksa u srednjoj školi nego što su to činili 1991. godine. No danas sve rjeđe koriste kondome. Iz nekog razloga, mladi često misle da je uzimanje pilule dovoljno za siguran seks, ne shvaćajući ogromnu opasnost koja im prijeti od prijenosa spolnih bolesti. 
  • Manje piju gazirana slatka pića. Svjesni epidemije pretilosti u Americi i propagande o zdravom životu, sve više mladih radi bolje i zdravije izbore za sebe. 
  • I dalje previše vremena provode pred ekranima. Iako danas gledaju televiziju manje, i dalje većinu vremena provode pred računalima. Od 2003. do 2015. vrijeme provedeno na video ili kompjuterskim igricama se gotovo udvostručilo, od 22 do 42 posto. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara