Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Što mjesečnica govori o vašem zdravlju - obilne, bolne, rijetke

Što mjesečnica govori o vašem zdravlju - obilne, bolne, rijetke

Nenormalni menstrualni ciklusi mogu ukazivati na pojavu tumora, promjenu u ravnoteži hormona, pretjerivanje s pokušajima mršavljenja, na probleme sa štitnjačom...

VIDEO

Kako žene stare, tako se kod nekih mijenja i mjesečnica. I dok su nekada bile redovite, sada mogu biti neredovite, obilnije, bolnije... Nekada možda nisu utjecale na promjenu raspoloženja, a sada se to itekako osjeti. Veliki problem je kada su mjesečni ciklusi previše obilni jer to vodi ozbiljnoj anemiji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:39

Koliko krvi je normalno izgubiti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tijekom prosječnog menstrualnog ciklusa trebalo bi biti oko 80 ml krvi, što je manje od pola šalice. Ali, puno žena krvari više od toga. Da su menstruacije previše obilne prepoznat ćete po tome što uloške mijenjate češće od svaka četiri sata, imate anemiju itd., objašnjava Narendra Pisal, ginekološka savjetnica Londonske ginekolodije (London Gynaecology).

Promjene u mjesečnom ciklusu mogu ukazivati na promjene u zdravlju pa obratite pažnju na ovih nekoliko stvari:

Neredovite mjesečnice

Neredeoviti menstrualni ciklusi ponekad ukazuju na to da štitnjača ne radi kako treba. To pak zna rezultirati umorom, debljanjem, depresijom, visokom razinom kolesterola itd.

Dreamstime

Žene obično imaju ciklus svakih 21 dan do 35 dana. Ukoliko se mjesečnica pojavljuje izvan tih okvira, to može biti znak da su hormoni neuravnoteženi. To zna uzrokovati i glavobolje, nagle promjene raspoloženja, noćno znojenje, umor i debljanje.

Problemi s kostima

Neredoviti menstrualni ciklusi ponekad ukazuju na to da s kostima nešto nije u redu, odnosno da njihova funkcija ne radi punim kapacitetom. 

Ekstreman stres

Tijekom izuzetnog stresa u tijelu se izlučuje adrenalin koji može ozbiljno narušiti hormonalnu ravnotežu u tijelu, čak do te mjere da uzrokuje nemogućnost začeća.

Gubitak kilograma ili debljanje

Na ciklus može utjecati i to imate li premalo ili previše kilograma jer se to reflektira na ravnotežu hormona, odnosno vodi njihovoj neravnoteži. To se potom odražava i na mjesečnicu.

U nekim slučajevima prekomjerno vježbanje ili vrlo stroga dijeta, kada se pokušavaju izgubiti kilogrami, mogu rezultirati potpunim izostankom menstruacije. 

Obilna krvarenja

Ako imate teške cikluse ili jako obilna krvarenja, možda nešto nije u redu s reproduktivnim sustavom.

Može se raditi o miomima na maternici, endometriozi (poremećaj u kojemu tkiva koja inače oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan nje), policističnim jajnicima ili čak nekom obliku raka, izvještava Mirror.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje