Obavijesti

Lifestyle

Što sve trebate znati prije odlaska na skijanje?

Što sve trebate znati prije odlaska na skijanje?

Svi koji su jednom probali skijanje pouzadno tvrde da izaziva ovisnost. Bilo da ste početnik ili profesionalac, skijališta nude ponešto za svakoga

VIDEO

Uživanje u kuhanom vinu ili toplom čaju s pogledom na planinu i snijeg jamči osjećaj ugode dok skijaške staze zadovoljavaju amaterske i iskusne skijaške potrebe zbog čega svake godine sve veći broj Hrvata odlazi na skijališta diljem susjednih zemalja.

Na što treba paziti prilikom skijanja, kako odabrati stazu i što je potrebno od opreme, objasnio nam je dugogodišnji instruktor skijanja Josip Maleš iz kupreške škole skijanja "Prvi spust". Apsolvent kineziologije i instruktor detaljno nam je pojasnio osnovnu opremu potrebnu za skijanje i zašto je skijanje toliko zarazno pozitivno.

Pod skijaškom se opremom u prvom planu podrazumijevaju:

  • skije 
  • skijaške cipele (pancerice)
  • skijaški štapovi
retro winter holidays

Skije se biraju sukladno stupnju znanja skijaša i željenom načinu skijanja, pri čemu je jedna od najvažnijih stvari prilikom odabira radijus skije.

Maleš objašnjava da se skijaške cipele (pancerice) u pravilu uzimaju broj veće od broja stopala, a postavljaju se na skiju putem skijaškog veza koji se modificira sukladno veličini pancerice.

S obzirom na to kako je naša noga tijekom skijanja cijelo vrijeme u pancerici, preporučljivo je da skijaš odabere udobnu i funkcionalnu pancericu u kojoj će noga moći "disati" te ugodno savladavati skijaške izazove. Za skijaše početnike (kao i djecu) najčešće se kao najbolja praksa pokazuje iznajmljivanje skijaške opreme dok ne dođu do onog stupnja znanja kada si opremu biraju sukladno njihovom načinu skijanja.

Također savjetuje da  nakon skijaškoga dana pancerice ostavite na toplom mjestu i ugrijate ih kako bi ujutro bile tople i fleksibilne za novi skijaški dan.

U skijašku se opremu ubraja i skijaško odijelo, kapa, kaciga, rukavice te zaštitne naočale, ali i termo odjeća koja se nosi ispod odijela, zaštitna marama za lice tijekom niskih temperatura te zaštitna krema na lice kod jake sunčeve svjetlosti kako se s odmora ne biste vratili neželjeno preplanuli.

Kod učenja skijanja, kao i u slučaju svake druge tjelesne aktivnosti - nema pravila

"Za početi nikada nije kasno, a faktor koji je presudan u brzini i dinamici savladavanja novih skijaških znanja je, prije svega, fizička sprema, koordiniranost, volja, ali i bavljenje sličnim aktivnostima poput rolanja ili klizanja" objašnjava nam Maleš. Za savladavanje prvih skijaških koraka kojima se skiju uči kontrolirati i doživjeti kao produžetak našega stopala, od izrazite je važnosti metodički ispravna poduka kakvu nude brojne škole skijanja.

Metode poduke variraju sukladno publici, pa dok će tako odraslim polaznicima škole skijanja biti predočeno više teorije, djeci će sve biti prikazivano kroz igru, no, cilj je u oba slučaja isti.

Skijanje je jedna pozitivno "zarazna" i zdrava sportska aktivnost u kojoj mogu uživati svi uzrasti, no, pritom je važno u svakom trenutku poštivati planinu, vremenske uvjete, kao i pridržavati se sigurnosnih pravila i standarda. "Skijaš u svakom trenutku mora biti svjestan vlastitih granica prilikom skijanja i ne dovoditi se u situaciju gubitka kontrole kako ne bi ugrozio sebe, ali ni druge skijaše", dodaje i napominje da jedino na taj način skijanje svim krotiteljima snježno-bijelih padina može biti ugodna aktivnost i iznova postajati prekrasna uspomena koja će ih iz godine u godinu tjerati da ju ponove.

Sada kada sve znate, brzo do Atlasa u petak po svojih 10% popusta! Popust vrijedi od 1. do 28. veljače 2017. za plaćanje Mastercard® karticama, i to za bilo koji aranžman! 

 

Advertisement

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Opet stižu zahlađenje i snijeg! Kamo pobjeći za vikend?
TOP ZIMSKE DESTINACIJE

Opet stižu zahlađenje i snijeg! Kamo pobjeći za vikend?

Meteorolozi su najavili kako će i u narednom periodu temperature u većem dijelu Europe biti ispod nule pa je pravo je vrijeme da isplanirate put u neku od susjednih zemalja, time više što je za središnju Europu najavljen i snijeg.

Nikada niste bili na skijanju? Evo 5 razloga zašto reći da
ZAŠTO NE?

Nikada niste bili na skijanju? Evo 5 razloga zašto reći da

Iskusni skijaši tvrde da je skijanje način života što potvrđuje sve veći broj zaljubljenika u bijeli sport.
Izabrali smo top 5 zimskih odmorišta koje vrijedi posjetiti
JOŠ STIGNETE

Izabrali smo top 5 zimskih odmorišta koje vrijedi posjetiti

Posljednje skijaške pripreme opasno su u tijeku dok se sarme nakuhavaju, a za vas smo odabrali najbolje od skijališta u Austriji, Sloveniji i Italiji