Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Što učiniti ako imate alergiju na sunce? Zaštite se prirodno

Što učiniti ako imate alergiju na sunce? Zaštite se prirodno
1

Alergija na sunce javlja se zbog naglog izlaganja nepripremljene kože UV zrakama. Stoga treba jesti namirnice bogate vitaminima i betakarotenom, a kožu mazati biljnim uljima

VIDEO

U zadnje vrijeme sve su učestaliji problemi s alergijama izazvanim izlaganjem suncu jer mnogi zanemaruju to da za sunčanje treba postupno pripremiti organizam i kožu, kaže Katica Wolf, medicinska sestra i aromaterapeut, vlasnica obrta za aromaterapiju i trgovinu Viola iz Zagreba.

Kod odraslih, takav se osip obično razvije u naborima kože i na mjestima gdje odjeća uzrokuje trenje, no može se pojaviti i na vratu, ramenima, prsima te bedrima, odnosno svim onim dijelovima tijela koji su najizloženiji suncu dok ležimo na plaži ili sjedimo na kavi u kafiću.

Alergija na sunce može se javiti u obliku crvenih plikova, ali i sitnih dubokih prištića koji mogu peckati ili jako svrbiti, pogotovo dok prolaze, a to može biti jako neugodno. Problem se može javiti kod onih s osjetljivijom kožom, ali i kod osoba koje do tada nisu imale problema s alergijom ako su izložene stresu ili padu imuniteta. Stoga je vrlo važno voditi računa o tome da organizam pripremimo za sunčanje.

- Jako je važna prehrana, koja bi uoči sezone sunčanja i dok se izlažemo suncu trebala biti bogata namirnicama koje u sebi sadrže betakaroten, vitamin C i vitamine B skupine te minerale. Priroda nam je u ovo doba podarila dovoljno takvih namirnica, pa treba što više jesti jagode, maline, borovnice, lubenice, rajčice i zeleno povrće - kaže Katica Wolf.

Priprema kože, dodaje, uključuje piling koji bismo trebali raditi jednom tjedno da bismo skinuli sasušeni sloj stanica kako bi koža mogla disati te bolje upiti kreme ili mlijeka za tijelo. Najbolje je birati ona od biljnih ulja bogatih betakarotenima jer su iznimno jaki antioksidansi pa su korisna za kožu uoči i tijekom izlaganja suncu. To su biljna ulja buriti, macerat mrkve, macerat urucuma, vučji trn, a možemo koristiti i kakao te shea maslac, koji koži daju mekoću i zadržavaju vlažnost.

- No vrlo je važno znati da nas ni jedan preparat neće potpuno zaštititi od negativnih sunčevih zračenja, naročito ne od UVA zraka, i da je najvažnije da se ne izlažemo suncu između 10 ili barem 11 pa do 17 sati. Za sunčanje do 11 sati i ono iza 17 sati preporučuje se koristiti prirodne preparate od biljnih ulja i maslaca, koji će kožu lijepo njegovati i dati joj lijepu boju - kaže naša sugovornica.

Sun Drawn On Woman


No kod prirodnih preparata koje koristite kao zaštitu od sunca vrlo je važno znati da se kod njih ne može odrediti faktor zaštite jer se izrađuju od biljnih ulja i maslaca kod kojih se taj faktor može samo procijeniti.

- Tako nikad sa sigurnošću ne možemo znati koji zaštitni faktor koje godine pojedino ulje ima. Zato se prirodni preparati trebaju nanositi češće i u debljem sloju, ali opreznim izlaganjem suncu sasvim sigurno neće doći do opeklina i alergija - ističe aromaterapeutkinja.

- Ako se alergija na sunce ipak pojavi, koristite obloge od hidrolata, koji su nusprodukt tijekom proizvodnje eteričnih ulja. Hidrolat hamamelisa djeluje protuupalno i regenerirajuće, hidrolat paprene metvice blago hladi, a hidrolat prave lavande djeluje protuupalno i regenerirajuće - savjetuje aromaterapeutkinja Wolf.

Žene su češće alergične
Jedna od šest osoba u prosjeku alergijom reagira na naglo i pretjerano izlaganje suncu. Podaci pokazuju kako osip i svrbež češće osjete žene, a alergija na sunce najčešće se javlja u kasnim tinejdžerskim i ranim 20-im godinama. Alergijski osip imunološka je reakcija na stanične promjene koje izaziva sunčevo zračenje, i to najčešće UVA.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krema za sunčanje mora imati zaštitu od UVA i UVB zraka
Budući da alergiju izaziva UVA zračenje, najbolje je imati kremu sa zaštitnim faktorom od barem 25, i to na oba zračenja. Titanijev oksid u kremi posebno je dobar kod osoba sklonih alergijskim reakcijama jer gotovo u potpunosti blokira sunčeve zrake, no u tome slučaju koža neće dobiti ni vitamin D.

Kod teške alergije, javite se liječniku
Alergija na sunce često se javlja već u prvim sunčanim danima proljeća. Stoga je dobro navikavati kožu na sunce i prije nego što krenete na ljetovanje, a jednom kad dođete na odmor, u prvim danima svakako izbjegavajte sunce između 11 i 17 sati. Pomoći će i ako na suncu odjenete laganu pamučnu svijetlu majicu.

U slučaju jake alergije svakako potražite savjet liječnika dermatologa, koji može preporučiti antihistaminik ili kremu na bazi steroida, ovisno o vašem zdravstvenom stanju. Tada je važno pratiti liječničke upute.

Pazite ako pijete lijekove, mogu izazvati alergiju
Lijekovi poput onih za bolesti drca, protiv depresije ili nekih diuretika potaknut će fotosenzitivnu reakciju i promijeniti svoje djelovanje dok se izlažete suncu. Stoga je važno savjetovati se s liječnikom i ostati u hladu kako bi se izbjegla oštećenja kože.

Dreamstime

Zaštitni faktori prirodnih ulja:

2 do 4 - sezamovo ulje
4 - ulje jojobe
5 - bademovo ulje
6 - ulje makadamije
do 6 - shea maslac
do 8 - maslinovo i kokosovo ulje
10 - sojino ulje
10 do 30 - ulje čileanskog lješnjaka
20 - ulje pšeničnih klica
35 do 40 - ulje sjemenki mrkve
30 do 50 - ulje sjemenki maline

Pauza od 
sunčanja
Dok traje saniranje alergije, zahvaćeni dio tijela ne smije se izlagati suncu pa bi bilo potrebno zaštititi taj dio odjećom ili ručnikom kako bi se alergija što prije smirila. Kad alergija prođe, možete sunčati i te dijelove tijela, no dobro se namažite.

Oblozi za smirenje alergije
Čistu gazu namočite hidrolatom i stavite na područje zahvaćeno alergijom na sunce. Kad se stanje smiri, mažite taj dio tijela maceratom kantariona ili nevena, u koji možete dodati eterična ulja smilja, lavande, širokolisne lavande i ulje sjemena mrkve.

Kupka od sode bikarbone
U vodu za kupanje dodajte 250 grama sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će hladiti kožu, izvlačiti vrućinu i smiriti upalu.

Ljekoviti spoj aloe 
vere i lavande
U žlici pomiješajte aloa gel s jednom kapi eteričnog ulja lavande pa premažite opečeno, crveno i bolno mjesto. Ponavljajte dok se upala ne smiri.

Jabučni ocat protiv osipa
Pomiješajte u jednakim omjerima domaći jabučni ocat ili kvasinu s vodom, umočite gazu i držite kao oblog. Kad se osuši, ponovite. Pijte čaj od bazge, nevena i kamilice.

Grčki jogurt i lavanda
Uzmite čašicu masnijeg jogurta i dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande te namažite dijelove tijela koji su zahvaćeni alergijom. Nakon 15-ak minuta isperite.

Oteklina i crvenilo razlog su za odlazak liječniku
Ako alergija potraje bez poboljšanja, a javi se i povećana bol, oteklina, crvenilo ili toplina oko zahvaćenog područja te posebno ako su povećani limfni čvorovi ispod pazuha, na vratu ili preponama, obavezno posjetite liječnika. Ista ta preporuka je i ako vas tresu groznica ili zimica, koje su posljedica upale kože.

Mliječni proizvodi, orasi i sardine
Kako biste smanjili neugodne simptome alergije na sunce, ali i ojačali kosti, potrebno je uzimati i dovoljno kalcija. Najbolji izvori ovog minerala su mliječni proizvodi, a slijede sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju