Stopa oboljelih muškaraca od raka debelog crijeva porasla

Prehrana bogata životinjskim masnoćama uz premalo vlakana kao i pretilost glavni su krivci za povećanje broja oboljelih, među kojima je danas više muškaraca

Fotolia
Foto: Fotolia
5 komentara

Karcinom debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti današnjice te je u posljednjih 35 godina zabilježen velik porast broja pacijenata s tim tipom agresivnog raka, pokazalo je izvješće britanskog Centra za istraživanje raka. Iako se smatralo da muškarci i žene imaju jednak rizik za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva, broj muškaraca s tom bolešću u posljednja je tri desetljeća narasta za 29 posto, dok se kod žena povećao tek za osam posto, piše Daily Mail .

Glavni krivci za povećanje broja oboljelih su nezdrave životne navike, poput prehrane siromašne vlaknima, pretilost, pušenje i alkohol.

- U prehrani muškaraca visok je udio životinjskih masti, a premalo je povrća, voća, juha i variva što je osnovni uzrok nastanka bolesti - rekao je profesor Matthew Seymour iz Centra za istraživanje raka.

Najveći broj pacijenata s rakom ima između 60 i 70 godina, premda je i sve više mladih s tom zloćudnom bolesti. Kako ljudi žive sve dulje, jasno je da i češće obolijevaju od malignih bolesti, dodaje Seymour.

Dobra je vijest da su tretmani liječenja raka debelog crijeva napredovali, pa su danas šanse desetogodišnjeg preživljavanja zahvaljujući terapiji pametnim lijekovima i kemoterapijama dvostruko veće nego prije 20 godina, osobito ako se karcinom otkrije u ranim fazama.

Rak debelog crijeva u najvećem je porastu u razvijenim zemljama svijeta, čime se potvrđuje teza da je njegov nastanak uzrokovan suvremenom prehranom. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi najčešći uzrok smrti muškaraca od malignih oboljenja nakon raka pluća, dok je kod žena na prvom mjestu po smrtnosti rak dojke, a potom karcinom crijeva.

Možda vas zanima i ovo:
Message