Obavijesti

Ljubimci

Komentari 49

Strah od pucnjave: Pripremite psa za božićno 'ratno' ludilo!

Strah od pucnjave: Pripremite psa za božićno 'ratno' ludilo!
5

Izbjegavajte večernje šetnje, a za vrijeme blagdana psa hranite ranije nego obično. U prostoriji u kojoj se najviše zadržava navucite zavjese i spustite rolete

VIDEO

Zanima vas kako se vaš ljubimac osjeća tijekom božićnih blagdana?! Stavite se u njegovu kožu. Zamislite da vam svakodnevne zvukove i mirise odjednom zamjeni oštar miris baruta, da čujete iznenadne glasne pucnjeve popraćene  bljeskom. 

Nemate pojma odakle dolaze, što  ih uzrokuje i što god pokušali pucnjava ne prestaje. Naprotiv, sve je jača, a vi ne možete pobjeći. Da ste pas – kako bi se osjećali?

Blagdansko 'ratno raspoloženje' je počelo. Mirne pseće šetnje polako zamjenjuje pucnjava petardi, bljeskovi vatrometa i ostalog pirotehničkog asortimana. 

Kako bi vlasnicima i njihovim krznenim ljubimcima pomogla da prebrode božićno 'ratno ludilo' Sandra Ilievski, instruktorica i savjetnica za ponašanje pasa iz Canis centra savjetuje:

U vrijeme blagdana pas bi obavezno trebao biti na povodniku, bez obzira što se do sada nikada nije bojao. Pas u stanju panike nije sposoban slušati. Držanjem 'na lajni' psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga spriječiti da odluta i nastrada pod kotačima automobila.

Bilo bi poželjno da pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona. Ako slučajno  pobjegne veća je vjerojatnost da će vas netko odmah nazvati i brže ga vratiti. Mikročip je zakonski obvezan, no za vrijeme blagdana, teško je pronaći veterinara koji će ga očitati. Dežurstva služe za hitne slučajeve

Naučite prepoznati znakove stresa kod psa. Psi pod stresom često su nemirni, ne  mogu se smjestiti, hodaju 'simo-tamo', dahću, sline i oblizuju se. Kao vlasnik budite smireni jer vaše  ponašanje utječe i na ponašanje psa. 

Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive vani smjestite unutra barem za vrijeme blagdana i dok traje pucnjava. Zašto? Postoji i mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorištu, eksplodira pored psa i ozlijedi ga. 

Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga tjerati i gurati od sebe! Pustite ga da se smjesti uz vas ako ga to smiruje. Neka to ne bude tepanje  i odobravanje, samo ga pustite da bude uz vas ako traži sigurnost u  vašoj blizini. Mnogi psi se primire i zaspu ako im dozvolite da legnu na  kauč kraj vas dok gledate televiziju.

Izbjegavajte večernje šetnje odnosno šetnje u vrijeme pucnjave. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako psu ne bi izostala dnevna  doza kretanja, igre i akcije. 

Nahranite psa nešto ranije kako stres ne bi utjecao na  apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele jesti). Stres može  utjecati na pojačano mokrenje ili stolicu (proljev). To je još jedan od razloga zašto vrijeme šetnje treba unaprijed planirati.

Navucite zavjese i spustite rolete prije nego što pucnjava i vatromet započnu, barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. 

Rolete i deblje zavjese prigušiti će zvukove i spriječiti bljeskove vatrometa. Upalite i pojačajte televiziju i radio kako  bi neutralizirali zvukove koji dolaze iz vana.

Psu igrom i poslasticama pokušajte odvratiti pažnju od pucnjave, no ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše poticaje i zahtjeve, pustite ga da se primiri. 

Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi jer pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike nije u stanju slušati i reagirati na komande. Ako petarda iznenada pukne reagirajte veselim tonom.

Kontinuirano izlaganje  stresu može uzrokovati dugoročna  psihološka oštećenja i srčani udar. Kod pasa koji pokazuju veliku razinu stresa i  u stanju su panike trebali biste razmisliti o  terapiji lijekovima. 

Nikada nemojte davati lijekove za smirenje na svoju ruku bez da ste se prije toga  konzultirali sa veterinarom! 

Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako  na pucanje reagira nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove. Neki psi uslijed stresa mogu  reagirati agresivno.

 Nemojte ih forsirati, pustite ih da se primire i smjeste negdje gdje će se osjećati sigurno. Djeci objasnite da nije vrijeme za igru sa psom.

NAPOMENA: Besplatnu brošuru Psi i pucnjava s detaljnim uputama kako pomoći psima u vrijeme blagdanskog ludila možete preuzeti OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu