Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Stručnjaci iz Lovrana operiraju čukljeve bez pločica i vijaka...

Kod MIS zahvata pacijent već isti dan započinje s hodom, bolja je pokretljivost palca u odnosu na klasični zahvat, a oporavak traje šest do osam tjedana

VIDEO

Deformacija palca stopala, u narodu poznata pod nazivom čukalj, česta je kod svih dobnih skupina, pa i kod djece, no četverostruko je češća u žena. Smatra se da oko 10 posto ljudi između 30. i 60. godine ima neku razinu deformiteta prednjeg stopala, iako se ono najčešće javlja između 50. i 70. godine, a kao jedan od uzroka navodi se nošenje neudobne i uske obuće.  

- Čukalj je vrlo krivo i simplificirano shvaćanje deformiteta prednjeg dijela stopala. Sam naziv je, vjerujem, krivi. Prema Rječniku hrvatskog jezika, Anić V. (1998.), čukalj znači gležanj ili zglob prsta na ruci. Za čukalj kao deformitet prednjeg stopala osobno sam doznao iz medija. Medicinski je riječ o Hallux valgus deformitetu, složenom deformitetu cijelog stopala - kaže doc. dr. sc. Ivan Rakovac, koji je uz tim ortopeda u Lovranskoj klinici za ortopediju i traumatologiju prvi u Hrvatskoj i regiji uveo minimalno invazivnu operaciju palca stopala s deformacijom.

Kaže da se deformiteti prednjeg stopala lako prepoznaju jer je riječ o estetskoj promjeni na stopalu koja se jasno vidi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uzrok nastanka deformiteta palca i dalje je nepoznat. Genetika sigurno ima ulogu u nastanku, kao i snaga i elastičnost muskulature stopala i potkoljenice te oblik cipele, no predvidjeti nastanak i veličinu deformiteta nije moguće - pojašnjava i dodaje:

“Ono što nas ortopede brine je funkcija i bezbolnost takvog stopala. Dokle god je funkcija zadovoljavajuća, a deformitet bezbolan, riječ je o estetskoj promjeni te nema potrebe za liječenjem. Neoperativno se mogu donekle kontrolirati blaži deformiteti udlagama, istezanjem vanjske strane palca te snaženjem muskulature stopala i potkoljenica”. 

No ako se radi o težim i bolnim oblicima deformacije, oni se tretiraju operativnim zahvatima, nastavlja doc. dr. Rakovac i dodaje da se radi o minimalno invazinoj kirurgiji stopala (MIS), novom i gotovo nepoznatom području u ortopediji s kojim se u lovranskoj ustanovi započelo prije godinu dana.

- Cijelo stopalo može biti operirano minimalno invazivnim tehnikama. U ovom slučaju estetski je tehnika superiorna jer se izvodi kroz incizije (zarezivanja) kože od 2 mm umjesto velikih operacijskih rezova. Radi manjeg oštećenja tkiva oporavak je brži, a korekcija deformiteta je često kompletnija nego standardnim otvorenim pristupima. Pacijent već istog dana započinje s hodom, iako se potpuni oporavak očekuje od šest do osam tjedana, a boravak u bolnici sveden je na dnevnu bolnicu - kaže ortoped Ivan Rakovac.

Pokretljivost palca bolja, a oporavak nakon zahvata brži 

Kad je riječ o deformitetu prednjeg stopala, kod zahvata MIS tehnikom smanjena je postoperacijska bol i trajanje imobilizacije. Također, bolja je pokretljivost zgloba palca, a povratak radnim i sportskim aktivnostima brži, pojašnjava doc. dr. Ivan Rakovac iz lovranske Klinike za ortopediju.

Mnoge holivudske zvijezde imaju čukljeve

Budući da žene četverostruko češće imaju problema s deformacijom prednjeg stopala, na njega nisu imune ni glumice Jennifer Aniston, Tilda Swinton i Christina Hendricks, modna dizajnerica Victoria Beckham te Oprah Winfrey. 

MIS tehnika izvodi se u rijetkim europskim centrima 

Zahvaljujući napretku tehnike i tehnologije, uvođenju novih operacijskih metoda i tehnika te stalnoj edukaciji naših ortopeda u eminentnim svjetskim kliničkim centrima, uvođenjem ove operacije u redoviti program lovranske bolnice svrstali smo se u mali broj centara u Europi u kojima se obavljaju ovako visoko subspecijalizirane operacije, kaže ortoped Rakovac. 

Ne koriste se vijci, pločice ni implantati

Dosad se ova deformacija liječila otvorenim operacijama koje su, osim kozmetskog defekta, rezultirale žrtvovanjem pojedinih anatomskih struktura i otvaranjem zgloba, koji su kao posljedicu imali stvaranje ožiljka te dugotrajan i bolan oporavak. U klasičnoj tehnici postoperativni tijek bio je dugotrajan i praćen ograničenom pokretljivošću palca, a time i kasnijim povratkom pacijenta uobičajenim aktivnostima. U standardnoj tehnici koriste se implantati, vijci ili pločice, što kod MIS-a, tj. ove minimalno invazivne tehnike nije slučaj.

Operirano polje se ne fiksira i nema dodatnih zahvata

Budući da se operacija izvodi bez velikih rezova, vidljivost operativnog polja ortoped postiže putem rendgena ili ultrazvuka. Ne koristi se fiksacija vijcima, pločicama i žicama, a samim time dokida se potreba za još jednom operacijom kojom bi se uklonio fiksacijski materijal, što značajno ubrzava oporavak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom