Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Švicarska traži urare, Austrija kuhare, a Hrvatska animatore

Švicarska traži urare, Austrija kuhare, a Hrvatska animatore
1

Čak 71 posto oglasa za posao u inozemstvu u 2014. nudilo je stalni radni odnos, a priliku za dobivanje takvih uvjeta imaju i kuhari i konobari koji znaju strani jezik

VIDEO

Liječnici i medicinske sestre, njegovatelji, programeri, inženjeri strojarstva i elektrotehnike te radnici u sektoru turizma i elektrotehnike (prije svega kvalificirani konobari i kuhari), najlakše će naći posao u inozemstvu. Za tim zanimanjima postoji pojačana potreba u cijeloj EU, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), što se u velikoj mjeri slaže s iskustvima portala MojPosao. Uz nabrojena zanimanja, 17 posto natječaja za radna mjesta u inozemstvu objavljenih lani putem tog portala ticalo se djelatnosti graditeljstva, geodezije i geologije, a 16 posto proizvodnje i zanatskih usluga. U većem broju slučajeva traže se radnici za stalan posao (MojPosao bilježi čak 71 posto takvih natječaja). 

Sezonski poslovi najčešći su u turizmu i ugostiteljstvu, iako kvalificirani kuhari i konobari imaju izgleda i za stalan posao, osobito ako su ranije odradili sezonu i pokazali se, te ako dobro vladaju jezikom. Iskustva iz natječaja na portalu MojPosao pokazuju da je poslodavcima manje važna diploma ili visoka stručna sprema. Tako u 35 posto natječaja obrazovanje kao uvjet nije bilo niti navedeno, dok se podjednako tražilo one sa srednjom i visokom stručnom spremom. U gotovo 80 posto slučajeva tražilo se poznavanje jezika, pri čemu je 61 posto poslodavaca tražilo napredno poznavanje engleskog, a 21 posto njemačkog. 

Inače, HZZ i MojPosao objavljuju natječaje za rad u inozemstvu kada im se strani poslodavac obrati jer traži upravo radnike iz Hrvatske, obično kada je riječ o deficitarnim zanimanjima ili kada javna služba za zapošljavanje države iz koje je poslodavac ima posebno opravdane razloge za ciljano zapošljavanje. 

No to nije cjelovita ponuda poslova koji se nude na tržištu Europske unije i dostupni su svim građanima Unije jednako, uz uvjet poznavanja jezika zemlje za koju se posao traži, kažu u HZZ-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ti se oglasi mogu pronaći na web-stranicama HZZ-a, u dvije kategorije: na portalu Burza rada, u dijelu Poslovi u EU te na stranici HZZ-a u tzv. Eures kutku, u kategoriji Eures projekti i selekcije kandidata. No bitno veća ponuda poslova dostupna je na portalu Euresa, mreže javnih službi za zapošljavanje Europskog gospodarskog prostora, na kojem su dostupni natječaji poslodavaca svih država članica EU i Švicarske - kažu u HZZ-u. 

Network - međunarodna tražilica poslova

Oni koji žele tražiti posao preko inozemne agencije za zapošljavanje, a strahuju da ne naiđu na prijevaru, mogu pokušati preko međunarodne mreže portala i agencija The Network (http://www.the-network.com/). Tu se može pronaći velik broj posrednika u zapošljavanju, a kod svake agencije nalazi se i popis većih poslodavaca za koje su posredovali ili posreduju. Postoji i rubrika predviđena za recenzije korisnika.

Norveška

Ima veće potrebe za stručnjacima u crpljenju nafte i plina. Traže se i građevinski tehničari i inženjeri, IT stručnjaci te kuhari i pekari. 

Njemačka

Njemačka ima najveće potrebe u sektoru njege starijih i djece, u ugostiteljstvu, ali i u tehničkim zanimanjima. Potražnja je za električarima, elektroinstalaterima i vodoinstalaterima.

Švicarska

U dijelu Švicarske uz granicu sa Francuskom postoji tradicija urarstva pa je u tom dijelu zemlje veća potražnja za stručnjacima u tom području.

Austrija

Austrija ima iznimno razvijenu zimsku turističku sezonu, tijekom koje su povećane potrebe za kvalificiranim konobarima i kuharima.

Hrvatska

Koristeći usluge Euresa, stranci se u Hrvatskoj zapošljavaju u turizmu gdje manjka kandidata za posao turističkog animatora s poznavanjem švedskog, francuskog ili ruskog. 

Danska

U pograničnom području Danske i Švedske (tzv. Medicon Valley) koncentrirana je farmaceutska industrija i biotehnologija i povećane su potrebe za radnicima u tom sektoru. U Švedskoj je povećana potražnja za kuharima i zidarima.

Savjet plus

Razmišljate li o odlasku u Njemačku, oglase za poslove u toj zemlji možete potražiti na internetskoj stranici jobboerse.arbeitsagentur.de.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku