Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Top 20 zdravih međuobroka i grickalica - iz kuhinje dr. Oza

Top 20 zdravih međuobroka i grickalica - iz kuhinje dr. Oza
1

Dr. Oz poziva da okrenete novi list i pripremite za sljedeći dan posve drukčije zalogaje, one koji vas neće debljati. Slavni liječnik osmislio je zdrave miniobroke...

VIDEO

Umjesto uobičajenih zalogaja bez kojih ne možete zamisliti dan na poslu, stanku između vježbanja i večer ispred televizora, dr. Oz poziva da okrenete novi list i pripremite za sljedeći dan posve drukčije zalogaje, one koji vas neće debljati, nego ćete se osjećati sitije, ali i zdravije.  

Grickalice i slatkiši neke su od prvih industrijskih namirnica na koje se djeca naviknu, a istodobno su i među najnezdravijima iako su tako ukusni da im je teško odoljeti. Da bi im bilo još teže oduprijeti se, ti su proizvodi, u rasponu od čipsa i smokija, preko štapića do pereca svih veličina i boja u mnogo različitih okusa, uvijek u primamljivim šarenim vrećicama.

Naći će se tu i kikiriki i bademi, ali su toliko začinjeni da se njihova hranjivost i korist za zdravlje skrivaju daleko iza svih kalorija onoga čime su obloženi i “poboljšani”. Slično je i kod škrinji sa zmrznutom hranom, gdje sladoledi i slatkiši mame da ih ponesemo kući sa sobom. Zato dr. Oz upozorava na rizik čestog posezanja za hrskavim grickalicama i zalogajima koji su jedan od glavnih krivaca za unos suvišnih kalorija koje nas debljaju.

Dr. Memet Oz svjestan je da su grickalice i lako dostupni zalogaji često jedini izbor da smirimo glad između obroka ili u situacijama kad nam obrok nije dostupan. Pažljivo osmišljen međuobrok ili grickalice, napominje poznati liječnik, može biti zdravija varijanta obroka i osigurati vam hranjive sastojke koji su nužni za dobro funkcioniranje organizma.

Stoga je osmislio zdrave grickalice i miniobroke uz koje ćete izbjeći mnoge zamke skrivene u onome što inače pod grickalicama podrazumijevamo, a to su višak soli, masti ili šećera i niz konzervansa te drugih dodataka hrani koji opterećuju organizam.

Zato umjesto da utjehu za prazan želudac potražite u obližnjem automatu s grickalicama i čokoladicama, informirajte se prije, pripremite svoje grickalice i imajte ih uvijek uz sebe. Tada vam ni nestanak sitniša za automat neće omesti plan da gricnete nešto.

Prženi slanutak

Poprženi slanutak odličan je za stišavanje praznog želuca. Ova niskokalorična namirnica pogodna je zamjena za masniji čips koju možete grickati cijeli dan. Pirjajte kuhani slanutak na malo maslinova ulja dok ne pukne, pa začinite omiljenim začinima.

Masline

Masline su jednostavan zalogaj koji ne zahtijeva pretpripremu. Pune su zdravih masnoća koje djeluju dobro na zdravlje srca, ali i ostatka tijela. Ako ih ne volite, pokušajte ih marinirati preko noći u začinskim travama i maslinovu ulju, uz dodatak malo čilija.   

Jaje u avokadu

Zdravo rješenje za jutarnje sate je jaje u avokadu. Prepolovite avokado i izvadite košticu. U rupu izlijte jaje i pecite u pećnici 10 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva.

Grožđe u čokoladi

Ovaj obrok može biti desert za pamćenje, a ne samo zalogaj koji će vas odvući na zdraviju hranu, a opet zadovoljiti okusom. Ako više volite slatke od slanih zalogaja, nabodite dvije-tri bobice grožđa na štapić i uronite ih u rastopljenu čokoladu. Idealno je da čokolada bude gorka. 

Sir i kreker

Iako se ne preporučuje jesti mnogo tvrdog sira zbog visokih udjela masti, ploškica s integralnim krekerom zasitit će vas dovoljno da izdržite do večere. Tajna je ovog obroka da ne pretjerate u količini te ostanete na ploškici i krekeru prije nego što pretvorite zdravi međuobrok u nezdravi. Prava je mjera za plošku veličina dlana.  

Mladi bob

Iako je bob povrće koje najčešće jedemo kao prilog, može biti i zdrav zalogaj za grickanje. Odaberite mlade mahune boba i blanširajte ih dok omekšaju. Potom ih začinite s malo soli i papra te grickajte za obrok ili između njih. Obiluju vlaknima i proteinima pa će vas zasititi, ali i potaknuti rad probavnog sustava.

Miks oraščića

Mješavine oraščića također su odlične za utaživanje iznenadne gladi, ali oduprite se onima koje su za vas već prije izmiješali drugi i prodaju ih kao miks. Uzmite šaku nesoljenog kikirikija, jednako toliko grožđica, badema i lješnjaka te ih izmiješajte i u jednom obroku grickajte količinu koja stane u dlan.

Parfe od jogurta

Umjesto pečenja kolača za goste, poslužite im desert zdravlja u čaši - parfe od jogurta. Uzmite proteinima bogat grčki jogurt i stavite ga sloj u čašu, na njega pospite žlicu granole, pa opet jogurt, a onda sloj bobičastog voća prema izboru. Završite jogurtom i poslužite kad se ohladi. 

Homemade chocolate ice cream with frozen bananas, cocoa and almonds

Sladoled od banane

Iako se čini kao nepoželjna namirnica, sladoleda ima različitih, pa tako i zdravih. Zato se ne morate više osjećati krivima kad posežete za kremastim obrokom tijekom poslijepodneva kad vam padne energija. Zamrznite pola banane i zgnječite je te pomiješajte s pola šalice bademova mlijeka, ¼ žličice kakaa i ¼ žličice stevije. Prema želji dodajte koji oraščić ili badem.

Energetske pločice

Izmiješajte šalicu zobenih pahuljica sa žlicom  nasjeckanih badema i isto toliko grožđica, lješnjaka i brusnica. Dodajte žlicu do dvije meda, toliko da uspijete povezati sastojke. Izravnate smjesu utiskujući je u četvrtasti kalup na debljinu jednog centimetra. Ohladite i režite kocke. 

Kuhano jaje

U hladnjaku imajte svježe tvrdo kuhano jaje. Dr. Oz kaže da su odličan izbor jer su bogati proteinima i gase glad, a imaju malo kalorija (78). Preporučuje da pojedete jedno kad stisne glad.

Zdrave kuglice

Nemojte kupovati energetske pločice jer su krcate kalorijama, nego se za potrebnu dodatnu dozu energije pobrinite sami kod kuće. Pomiješajte pola šalice zobenih pahuljica, pola šalice nasjeckanih badema, pola šalice granole i pola šalice graham krekera s dvije žlice meda. Žlicom za sladoled grabite kuglice i oblikujte ih dlanom. Neka stoje u hladnjaku dok se stisnu. 

Zeleni smoothie

I smoothieji su zdrava varijanta brzog obroka. Pripremite ih svježe i uživajte u njima između obroka. Uz dodatak povrća poput avokada, kelja i špinata, smoothie  je cjelovit obrok pun hranjivih tvari. Dodajte bananu, bademovo mlijeko i med za bolji okus. 

Voćni ražnjići

Bogati su vlaknima koji će pomoći vašoj probavi, a vitamini i minerali svemu ostalom. A priprema je tako jednostavna: dinju, lubenicu, jabuku, krušku..., zapravo voće koje imate kod kuće narežite na krupne kocke i nabodite na ražnjić tako da bude što šareniji.

Bučine sjemenke

Bučine sjemenke jedne su od najzdraviih sjemenki u povrtnom svijetu, stoga ih brzo nabavite ako još niste i uvijek ih imajte pri ruci. Osim što su izvrstan dodatak salatama, odlične su i same. Bogate su zdravim mineralima.

Grickajte salate

Salate su također odlične za grickanje prije obroka i kao obrok sam. Samo je mašta granica kombinacijama povrća. Pomiješajte kriške svježe cikle s komadićima celera, malo ulja i začinite timijanom. A rajčice kombinirajte s lubenicom, malo balzamična octa, soli, papra i ulja.

Eggs in a Cup

Pizza od rajčice dr. Oza

Izdubite i napunite ili prepolovite tri rajčice i pospite ih žlicom naribana parmezana ili mješavinom parmezana i naribane mozzarelle. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite minutu do dvije. Izvadite i poprskajte balzamičnim octom te pospite bosiljkom. 

Pureće rolice

Rolice s puretinom mogu biti i cijeli obrok, ne samo zalogaj. Koristite ploškice pečene puretine ili salamice od puretine i obogatite ih svježim ili ukiseljenim povrćem. Takve će vam rolice dati dovoljno proteina da izdržite do večere, a ne morate pojesti cijeli sendvič.

Zobene pahuljice

Budući da zobene pahuljice ne treba kuhati, možete ih pripremiti tako da su vam odmah spremne za jelo - dovoljno ih je pomiješati s omiljenim voćem, najbolje bobičastim i nekim nadomjestkom za mlijeko, poput zobena, bademova ili kokosova mlijeka, te odložiti u hladnjak. Tamo će omekšati i biti idealan obrok za trenutke iznenadne gladi.  

Humus

Pripremite humus i jedite ga kao dodatak sendvičima ili samostalno. Riječ je o popularnom jelu od slanutka koje se priprema na Bliskom istoku i u arapskim zemljama. Kuhani slanutak se izmiksa sa žlicom tahinija, umaka od sezama i maslinova ulja, malo češnjaka, malo čilija, soli i papra. Držite ga u hladnjaku i jedite kao paštetu, umak ili prilog povrtnom jelu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...