Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Top 5 najboljih savjeta kako spriječiti ljetne viroze i proljeve

Top 5 najboljih savjeta kako spriječiti ljetne viroze i proljeve
1

Enteroviroze se uglavnom prenose prljavim rukama ili preko zaraženih predmeta, poput kvake na vratima, novca ili držača u tramvaju. Što učiniti ako je dobijete, otkriva nam liječnica

VIDEO

Tijekom ljetnih mjeseci vrlo su česte enteroviroze, s povraćanjem i proljevom, koje mogu pratiti povišena temperatura i bolovi u želucu. 

Zaraza najčešće pogađa djecu u dobi između 4 i 12 godina i lako se širi. Procjene kažu da će oboljeti oko 50 posto djece te četvrtina odraslih koji su sa zaraženim djetetom bili u kontaktu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako biste spriječili ljetne viroze trebali bi često prati ruke. Pogledajte kako održati pravilnu higijenu:

Pokretanje videa...

01:03

Enterovirusi su prisutni u slini, sluzi nosa i stolici zaraženih, a bolest se prvenstveno prenosi preko prljavih ruku ili kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem) te izravnim kontaktom s izlučevinama zaraženog ili zaraženim predmetima. Ukratko, zarazu možete pokupiti i diranjem kvake na vratima, novca ili držača u autobusima i tramvajima na kojima se zadržava veliki broj virusa, ali i u bazenu ako je voda zagađena, pa je ljeti izuzetno važno voditi računa o higijeni ruku i javnih kupališta koja posjećujemo.  


- Većina enterovirusa izaziva kratkotrajne tegobe koje traju tek nekoliko dana, s nespecifičnim simptomima povišene temperature, koja može skočiti i do 40°C. To prate glavobolje, opća slabost, bolovi u grlu, mišićima i u području trbuha, a ponekad se mogu javiti osip te povraćanje i proljev koji traje oko tri dana. Blage enteroviroze prolaze brzo i najčešće si možemo pomoći sami, bez pomoći doktora - objašnjava dr. med. Tanja Pekez Pavliško.

Liječenje se uglavnom svodi na skidanje povišene temperature lijekovima na bazi paracetamola te nadoknadu izgubljene tekućine, najbolje kroz običnu vodu, juhe i čajeve koji smiruju želudac. 

No proljev i povraćanje ljeti mogu izazvati i bakterije. Izvor zaraze nerijetko je hrana, posebno nedovoljno oprano voće i povrće, kao i nedovoljno termički obrađene namirnice, te hrana koju predugo čuvamo izvan hladnjaka. Najčešći uzročnik je bakterija salmonela, koja se zadržava na hrani ili posuđu koje je bilo u doticaju sa zaraženom hranom. 

- Simptomi zaraze se javljaju brzo, u roku od 12 do 24 sata od konzumacije zaraženih namirnica, a prate je povišena tjelesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i proljev. Nakon tri do sedam dana svi bi se simptomi trebali smiriti - kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica opće prakse i fitoaromaterapeut.   

U oba slučaja liječenje se uglavnom svodi na skidanje povišene temperature lijekovima na bazi paracetamola te nadoknadu tekućine. 

- I djeci i odraslima preporuča se rehidracija otopinom koja se može nabaviti u ljekarnama. Treba je otopiti u prokuhanoj vodi ili čaju od šipka i uzimati na žličicu ili u malim gutljajima tijekom cijelog dana - kaže dr. Pekez Pavliško.  

Otopinu za rehidraciju možemo napraviti i sami,  kaže dr. Krajina Pokupec. Pomiješajte žličicu morske soli, žličicu sode bikarbone, šest žličica šećera, dvije litre čaja od kamilice i matičnjaka (koji pomaže i kod grčeva i bolova) pa promiješajte dok se ne otopi. Uzimajte nekoliko puta kroz dan. 

Zrele banane i ribana jabuka

Tijekom proljeva, dok je želudac još izmučen, jedite zrele banane i naribanu jabuku. Jabuku treba naribati i ostaviti da potamni i pusti sok, pa onda pojesti, savjetuje dr. Kesnija Krajina Pokupec. Oboje pomaže smirivanju želuca i izbacivanju toksina iz organizma. Za smirenje želuca dobro je dva do tri dana jesti rižu, po mogućnosti smeđu, najbolje u laganoj juhi, s malo mesa, ili bez njega ako nam ne paše. Općenito, nekoliko dana nakon proljeva, treba jesti laganiju hranu.

Top 5 savjeta za prevenciju ljetnih viroza:

  1. Perite ruke često Uvijek ih perite prije jela, nakon korištenja toaleta i nakon što ste boravili u javnom prostoru gdje ima puno ljudi. Ruke potom dobro osušite jer vlaga pogoduje širenju virusa i bakterija.
  2. Vlažne maramice Kad niste u prilici oprati ruke vodom i sapunom, dezinficirajte ih vlažnim maramica za dezinfekciju ili otopinom za suho pranje ruku kako biste se s kože riješili svih virusa koje ste možda pokupili. 
  3. Perite povrće Pod tekućom vodom pere se sve voće, a pogotovo ono koje se jede sirovo. Dobro ga je ostaviti u vodi kojoj ste dodali žličicu sode bikarbone nekoliko minuta pa potom isprati pod tekućom vodom. 
  4. Prokuhajte Sve namirnice koje se lako kvare držite u hladnjaku i prokuhajte prije uporabe. Kuhane obroke ohladite i odmah pospremite u hladnjak. Sve što podgrijavate pojedite odmah. Ne podgrijavajte više puta.
  5. Preskočite obrok Budite oprezni s brzim obrocima i sladoledom koji se mogu kupiti na ulici ili plaži. Ako niste sigurni u čistoću te u to da namirnice nisu pravilno skladištene i obrađene, preskočite obrok.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam