Obavijesti

Lifestyle

Komentari 81

Top biljke koje čiste zrak od opasnih toksina - birala NASA

Top biljke koje čiste zrak od opasnih toksina - birala NASA
1

Najučinkovitije biljke za pročišćavanje zraka su krizantema i spatifilum jer uklanjaju najviše otrovnih tvari iz zraka. Provjerite i ostale najbolje biljke koje je preporučila NASA

VIDEO

NASA je kasnih 80-ih udružila snage s američkim Udruženjem poduzetnika za uređenje okoliša kako bi otkrila koje su sobne biljke najučinkovitije u uklanjanju toksičnih tvari iz zraka. Studiju je vodio dr. B.C. Wolverton, a otkrili su da su neke biljke odlične u filtriranju benzena, amonijaka i formaldehida iz zraka, što pomaže ljudima da žive zdravije.


Najučinkovitije su biljke krizantema i spatifilum jer obje iz zraka uklanjaju benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen, toluen i amonijak. Sve te tvari poznate su kao opasni agensi koji utječu i na pojavu karcinoma. NASA preporučuje da se na svakih 10 kvadratnih metara stavi jedna biljka kako bi zrak bio što čišći. 

U infografici ispod navedene su biljke i kemikalije koje su štetne i koje biljke najbolje uklanjaju određene kemikalije. Uz svaku biljku navedena je oznaka kemikalije koju najbolje filtrira. 

Što je u našem zraku?

  • Trikloretilen - ima ga u bojama za printanje, bojanje stanova, lakovima, premazima i sredstvima za uklanjanje boja. 
    Kako utječe na nas - kratkoročno izlaganje trikloretilenu može povećati uzbuđenje, izazvati glavobolju, vrtoglavicu, povraćanje pa čak i komu.  
  • Formaldehid - ima ga u papirnatim vrećama, masnim papirima, papirnatim maramicama i sintetičkoj tkanini. 
    Kako utječe na nas - već kratko izlaganje može prouzročiti iritaciju u nosu, ustima i grlu, a u rijetkim slučajevima može izazvati oticanje grla i pluća. 
  • Benzen - koristi se za izradu plastike, sintetičkih vlakana, gumenih lubrikanata, boja, deterdženata, pesticida i lijekova. Ima ga i u duhanskom dimu, ispušnim plinovima automobila, ljepilu i boji. 
    Kako utječe na nas - kratkoročno izlaganje može prouzročiti iritaciju očiju, osjećaj nemoći, vrtoglavicu, zbunjenost, povisiti otkucaje srca, a u nekim slučajevima može rezultirati i nesvjesticom.
  • Ksilen - ima ga u bojama za printere, gumi, koži, industrijskim bojama, duhanskom dimu i ispušnim plinovima automobila. 
    Kako utječe na nas - povezan s iritacijom usta i grla, vrtoglavicom, zbunjenošću, glavoboljom, srčanim problemima, oštećenjem jetara i bubrega te komom.
  • Amonijak - ima ga u sredstvima za čišćenje stakla, vosku za podove, mirisnim solima i gnojivima. 
    Kako utječe na nas - simptomi povezani s kratkoročnim izlaganjem uključuju iritaciju oka,, kašljanje i oteknuće grla. 

Neke od ovih biljaka mogu biti opasne za mačke, pse i ostale ljubimce, pa ako ih imate valja provjeriti koliko utječu na njih prije nego ih donesete doma. 

Biljke su poredane ovim redom (s lijeva na desno pa po redovima): Patuljasta datulja, Kovrčasta paprat, Nefrolepis obliterata, Zeleni ljiljan, Aglaonema, Chamaedorea seifrizii (vrsta sobne palme), Fikus benjamin, Zlatni puzavac, Anthurium ili Flamingo, Zimzelena liriopa, Damska palma, Gerbera jamesonii ili Patuljasti sobni gerber, Mirisni zmajevac, Bršljan, Sansevieria Triafasciata, Obrubljeni zmajevac, Spatifilum i Krizantema.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...