Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Tri, dva, jedan - peci: 'Mi smo najbolji slastičari amateri...'

U novoj sezoni showa 10 gastroparova pokazat će umijeće pravljenja slatkih remek-djela. Tomislav Špiček, poznat kao član žirija showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, ovaj put primio se kolača

VIDEO

Za titulu najboljih slastičara amatera nove sezone RTL-ova showa “Tri, dva, jedan – peci!” borit će se deset parova. Najpopularniji zagrebački kuhar Tomislav Špiček, poznat kao član žirija showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!”, ovaj put primio se kolača.

- Kuhar može jelu dati neki svoj ‘tač’, malo ga promijeniti, ali kolač morate nekoliko puta kušati dok ne dođe do savršenosti okusa. Recepture se u potpunosti morate držati do kraja, jer u protivnom nećete dobiti ono što ste željeli - kaže Špiček koji obožava tradicionalne, domaće kolače te će uz vrhunske slastičarke, Teu Mamut i Žakline Troskot, parove savjetovati, podučavati, hvaliti, ali i kritizirati u showu pod voditeljskom palicom Sanje Doležal. 

- Biti član žirija za mene je novo, zanimljivo iskustvo u kojem ću iz prve ruke vidjeti kako se natjecatelji odnose prema slasticama - otkriva Tea, jedina Hrvatica koja je završila “kulinarski Harvard”. 

Naime, Tea je vlasnica diplome iz menadžmenta slastičarstva i pekarstva Američkog kulinarskog instituta, a njezine su deserte mogle kušati brojne holivudske zvijezde. 

Žakline je pak ostavila siguran posao i otvorila slastičarnicu “Amelie”, jedno od najpopularnijih zagrebačkih mjesta za sladokusce. Zna da svaki slastičar ne mora nužno znati napraviti baš svaku slasticu, ali su zato vježba i praćenje recepture neophodni kako bi se došlo do željenog rezultata.

- Nekoliko puta mi se dogodilo da kolač izgleda savršeno, no okus ga nije pratio. No s vremenom sam pronašla dobar omjer sastojaka i zapisala recept - kaže Žakline.

Natjecateljske parove čine prijatelji, članovi obitelji i kolege, a zajednička ljubav im je slatko. Mnogi od njih najviše vole kremaste i tradicionalne kolače, a umjetnik Tomislav Borg (koji iza sebe ima nekoliko izložbi fotografija i slika) pokušat će dokazati da i veganske slastice mogu biti neodoljive. Među natjecateljima je i jedan bivši sudionik showa, bloger Igor Hranić, koji je zaustavljen tik pred finale, no to ga nije obeshrabrilo da pokuša ponovno - ovaj put je došao sa sestrom Tamarom.

Brownie

Sastojci: 340 g tamne čokolade, 300 g krem sira, 3 jaja, 150 g šećera, 55 g maslaca, 85 g glatkog brašna, 2 g praška za pecivo, 2 g sol

Priprema: 170 g čokolade narežite na kockice. Sjedinite pjenjačom krem sir, 50 g šećera i jaje te dodajte kockice čokolade. Ostatak čokolade i maslac istopite na pari pa dodajte dva jaja i 100 g šećera. Dobro promiješajte pa dodajte prosijano brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i sol.

U kalup sipajte smjesu čokolade, ali ostavite mali dio. Po čokoladi dodajte smjesu krem sira pa ostatak čokoladne smjese tako da je rasporedite u hrpicama, pa nožem prošarajte tako da se čokolada i sir pomiješaju. Pecite oko 30-35 minuta na 175°C.

Treba imati soli... Jakov Brekalo (36) i Domagoj Turkalj (26) dugogodišnji su prijatelji i cimeri koji vole kuhati u slobodno vrijeme. - Ne odustajte ako vam kolač prvi put ne uspije. I ne zaboravite sol, neizbježan sastojak u slasticama - savjetuje Jakov. 

Kinder torta

Sastojci: Biskvit: 4 jaja, 150 g šećera, vanilin šećer, 200 ml ulja, 250 g brašna, prašak za pecivo, 50 g kakaa, 200 ml mlijeka; Krema: 800 ml mlijeka,  2 pudinga od vanilije, 200 g šećera, 600 ml slatkog vrhnja za šlag, vrećica želatine

Priprema: Prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje i mlijeko. Izmiksajte bjelanjke i dodajte u smjesu žumanjaka. Ručno umiješajte mješavinu brašna. Pecite oko 30 minuta na 180°C. Želatinu otopite u 4 žlice hladne vode i odložite sa strane da nabubri.

Mlijeko zakuhajte, dodajte puding od vanilije koji ste pomiješali s nekoliko žlica mlijeka i šećera. Kuhajte dok se ne zgusne i ohladite. Utucite slatko vrhnje u šlag i dodajte u ohlađenu smjesu pudinga. Želatinu otopite i dodajte u gornju smjesu. Biskvit podijelite na tri dijela po dužini pa premazujte kremom slažući jedan na drugi. 

Jedan i jedan su dva Par ekonomista, Marijana Krajna (37) i Tomislav Golić (38), osim profesije, dijele i ljubav prema kuhanju. Vole tajlandsku i začinjenu hranu, a najbolje jelo koje su napravili je irski gulaš, u koji ide crno pivo koje Tomislav obožava. Marijana voli peći kolačiće, a Tomislav joj pomaže kod pripreme zahtjevnijih torti.

Torta od klementina

Sastojci: 400 g klementina, 6 jaja, 150-200 g meda (po ukusu), 250 g brašna od badema, sol; Krema: 150 g mascarpone sira, 50 g kiselog vrhnja ili milerama,  žlica meda 

Priprema: Skuhajte klementine u kori (samo skinite peteljke). Kad su potpuno mekane, rastvorite ih i provjerite da nemaju koštice te izmiksajte u blenderu (s korom). U njih dodajte jaja, brašno od badema (fino mljeveni bademi) i malo soli. Izmiksajte i pecite u željenoj formi – kao manju okruglu tortu,  tanko razmazani biskvit - mašti na volju.

Zavisno po odabranoj veličini, pecite na 180°C od 25 do 50 minuta. Ako tortu želite ukrasiti kremom, vilicom ili pjenjačom umiješajte mascarpone,  vrhnje ili mileram i žlicu meda. Premažite preko torte, ukrasite filetima klementina, mandarina ili voća po želji te ohladite.

Spaja ih hedonizam Valentina Mišković (25) i Kristina Pilko Demirkiran (35) prijateljice su koje su se upoznale kao radnica i šefica, a završile kao mladenka i djeveruša. Kristina je mesni tip, a Valentina ne može bez začina - ljubav joj je češnjak, samo bez poljubaca. 

Tiramisu šarlota

Sastojci: 200 g piškota, 250 g mascarponea, 3 dl slatkog vrhnja, 50 g šećera u prahu, 2 dl crne kave, dl ruma, kakao

Priprema: Od mascarponea, slatkog vrhnja i šećera napravite kremu. Piškote namočite u mješavini kave i ruma te ih posložite u kalup za torte na dno i na vanjski obruč u krug. Slažite red piškota, red kreme, red piškota i red kreme. Na kraju pospite kakaom.  

Sestre u paru provjereni su tim Sestre Luca (29) i Mihajela Topić (21) zajedno kuhaju kod kuće. Najviše spremaju torte za obiteljske proslave. Uzor im je mama, a trik kojem ih je naučila je staviti kuhaču na lonac da ne iskipi tekućina tijekom kuhanja.

Parfe torta od sira

Sastojci: Biskvit: 3 jaja, 3 žlice šećera, 2 žlice brašna, žlica gustina, žlica ulja, na vrh noža praška za pecivo, limunova ili narančina korica; Krema: 2 dl mlijeka, narančina kora, štapić vanilije, 2 žumanjka, 2 žlice šećera, 3-4 dl slatkog vrhnja, 35 dag svježeg sira, 3 listića želatine

Priprema: Žumanjke odvojite te ih izmiksajte sa šećerom. Miješajući dodajte ulje te brašno, gustin i prašak za pecivo. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka te ispecite u kalupu promjera 24 cm. Kad se ohladi, prerežite. Mlijeko zakuhajte s narančinom korom i vanilijom, maknite s vatre te dodajte žumanjke sa šećerom.

Vratite na vatru dok se ne zapjeni. Kad se malo ohladi, dodajte želatinu da se otopi i pustite da se skroz ohladi. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, miješanjem dodajte mlijeko sa žumanjcima i na samom kraju lagano umiješajte sir. Prelijte preko biskvita, pokrijte drugim dijelom i posipajte šećerom u prahu.

Najveći uzor joj je majka, a sad kuha s njom Jasna Azinović (56) u timu je s kćeri Anitom Husanović (35). Aniti je mama kulinarski uzor. Sviđa joj se njezina strast, domišljatost i ljubav prema kulinarstvu. Anita tijekom kuhanja ne može bez kave te se voli poigrati s hranom i prepustiti mašti, a ne strogo držati recepta.

Košarice s mandarinom

Sastojci: 150 g zobenog brašna, 100 g maslaca, 50 g šećera, Mandarina ili naranča, Zobeno vrhnje, mljeveni Orasi, Malo soli, žličica zobenog brašna

Priprema: Od zobenog brašna, maslaca, kokosova šećera i pola žličice soli napravite prhko tijesto i stavite u košarice. Pecite na 170°C do zlatne boje. Kad se ohlade, napravite kremu od zobenog vrhnja, mljevenih oraha i žličice zobenog brašna. U košarice stavite kremu te filetiranu naranču ili mandarinu.

Svekrva i snaha Elizabeta Vrban (58) često je donosila Admiri Eibek (30) na posao kolačiće nadajući da će pobliže upoznati djevojku u koju se njezin sin zaljubio i koja joj je zatim postala snaha. Admiri je važna organiziranost - da prije rada pripremi namirnice.

Blagdanski keksi

Sastojci: 250g maslaca, 200 g šećera, vanilin šećer, malo soli, 3 jaja, 750 g brašna, 1,5 praška za pecivo, Korica limuna

Priprema: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Miksajte maslac s obje vrste šećera i solju u pjenastu smjesu. Polako dodajte jedno po jedno jaje miješajući mikserom. Dodajte limunovu koricu i brašno. Pomiješajte u glatko tijesto. Podijelite ga u četiri dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 30 minuta.

Razvaljajte tijesto na 4 mm debljine te režite kalupima za kekse ili utisnite pečat za kekse. Pecite 8-10 minuta na 180°C. Tijesto se može i zamrznuti. Za zamrzavanje tijesto oblikujte u plosnati krug promjera 15-ak centimetara. Zamotajte u foliju i stavite u zamrzivač. 

Torte i haljine Katija Cikojević (48) i Kristina Piantanida (43) upoznale su se na vjenčanju na kojem su nosile jednaku haljinu i poklonile jednaki  dar - tortu. Želja im je otvoriti slastičarnicu.

Čoko-torta

Sastojci: 800 g keksa s okusom maslaca, 800 ml čokoladnog mlijeka, 10  žlica šećera, vrećica vanilin šećera, 250 g maslaca ili margarina za kreme, 200 g tamne čokolade za kuhanje, 500 ml vrhnja za šlag, 250 g tamne čokolade za kuhanje, 4 žlice šećera u prahu, 4 žličice mljevene burbon-vanilije

Priprema: Čokoladno mlijeko, šećer, vanilin šećer, 200 g čokolade za kuhanje i maslac stavite na vatru i miješajte. Kad krema zavrije, sklonite s vatre i malo ohladite. Kekse izlomite na veće komade i stavite u veliku posudu, lagano ih  prelijte čokoladnom kremom. Izmiješajte pomoću dvije drvene žlice.

Smjesu istresite u okrugli kalup za tortu promjera 28 cm. Tortu poravnajte i neka se hladi 15 minuta. U novu posudu uspite vrhnje za šlag. Neka kuha do vrenja uz stalno miješanje. Prelijte ga preko izlomljene čokolade i mješajte sve dok se ne istopi cijela čokolada. Gotovu ganache kremu lagano prelijte preko pripremljene torte. Ohladite je prvo na sobnoj temperaturi pa je tek onda stavite u hladnjak na oko pet sati. 

Od ‘košarice’ do slatke suradnje Krešimir Guć (24) i Tomislav Borg udružili su se u tim kad su njihovi partneri odustali. Krešimir najbolje radi cheesecake, a umjetnik Tomislav pokušat će napraviti pokoju zdraviju verziju slastice. Iako je vegan, za prijatelje priprema sve. 

Spužvasti kolač 

Sastojci: 350 g polubijeloga glatkog brašna, 350 g šećera kristala, 2 vrećice vanilin šećera, 6 jaja, 500 ml punomasnog mlijeka, sok jednog limuna, 1/2 čajne žlice soli, 150 g rastopljenog maslaca; 300-400 g očišćenih višanja

Priprema: Žumanjcima dodajte šećer i miksajte da se ne zapjene. Dodajte im mlijeko i soli te izmiksajte. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i limunova soka pa ih istucite u snijeg. Otopite maslac te ga dodajte smjesi od žumanjaka. Prosijte brašno s praškom za pecivo i dodajte žutoj smjesi.

U nju dodajite tučeni snijeg od bjelanjaka te izmiješajte smjesu. Istresite je na nauljeni kalup, ravnomjerno raspodijelite i po vrhu poslažite očišćenje višnje, koje prstima ugurajte u biskvitnu smjesu. Pecite oko 40-ak minuta na 180°C i ohladite prije rezanja.

Bratski tim Foodbloger Igor Hranić (29), bivši sudionik showa, pokušat će ponovno, ovaj put sa sestrom Tamarom (26). Ako pobijede, rado bi otvorili prodavaonicu slastica baziranih na zdravoj prehrani od konoplje i voćnih smoothieja.

Kolač intermeco 

Sastojci: Biskvit: vanilin šećer, sol, 2 žlice kakaa, 100 g mljevenih badema, 50 g oštrog brašna, 60 g šećera, žlica pekmeza od marelice, 2 jaja, 1/2 čaše jogurta, žličica praška za pecivo, 20 g arancina; Krema od naranče: 2 naranče, 10 g šećera, sok limuna, 10 g mljevene želatine, 200 ml vrhnja za kuhanje, 4 žumanjka; Krema od pistacije: 200 g mljevene pistacije, 250 g maskarponea, 60 g šećera u prahu

Priprema: Pomiješajte i ispecite sastojke za biskvit. Naranče skuhajte u dvije vode da izgube gorčinu, izrežite i izblendajte štapnim mikserom. Kuhajte sa šećerom, iscijedite limun, maknite s vatre te u toplo umiješajte nabubrenu želatinu i 4 žumanjka, vratite na vatru nekoliko minuta te izmiksajte.

Kad se krema ohladi, umiješajte tučeno vrhnje. Izmiksajte sastojke za kremu od pistacije. Režite biskvit te slažite redom biskvit, kremu od naranče, biskvit i kremu od pistacije. Ukrasite arancinima i pistacijama.

Policajke na gastrozadatku Policajke Marijana Šustić (45) i Dubravka Kolarić (46) ne kuhaju iz potrebe nego iz zadovoljstva, a stresa se rješavaju jedući kolače “koje su netom pripremile”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje