Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Trikovi profića: Uz rum, konjak ili kavu torte i kolači dulje traju

Trikovi profića: Uz rum, konjak ili kavu torte i kolači dulje traju
2

Pečenje bez stresa: Topla jaja, kist s maslacem i okretanje posude jamče savršeno tijesto u pripremi slastica te su neki od trikova slastičarskih majstora

VIDEO

Ako su jaja prehladna, neće se dobro spojiti s ostalim sastojcima, a ni bjelanjci se neće moći dobro istući u snijeg. Ugrijte ih na brzinu tako da ih uronite na desetak minuta u toplu vodu. 

Biskvit se neće zalijepiti za posudu ako je prethodno premažete maslacem, a to možete najravnomjernije učiniti kistom. Želite li biti sigurni da je kvasac svjež, zamijesite tijesto pa otkinite komadić. Stavite ga u kipuću vodu. Ako odmah ispliva na površinu, dobar je. 

- Pretjerate li u miksanju tučenog vrhnja, spasite ga dodavanjem hladnog mlijeka i zatim ga ponovno istucite - kaže Anđelina Grbavac iz zagrebačke slastičarnice Meli te dodaje: Torti s kremom produljit ćete rok trajanja ako u kremu dodate malo ruma, konjaka ili hladne kave, a kako bi maslac bio pjenast, prije miksanja ga pobrašnite. Da biskvitni kolač prilikom pečenja ne bi pao, prije pečenja u sredinu ubodite jedan makaron. Kolač će se ravnomjerno ispeći.

Prhki božićni kolači 

Sastojci: 600 g brašna, 400 g maslaca, 200 g šećera, 2 jaja, 2 žlice ušećerena đumbira, žlica kakaa, žlica cvjetova lavande

Priprema: Zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, šećera i jaja. Podijelite tijesto na tri dijela. U jedan dio dodajte đumbir, u drugi lavandu, a u treći kakao. Razvaljajte i režite različite oblike. Pecite osam minuta na 200°C. (Recept iz zagrebačkog restorana Papica)

Žarko Bašić/Pixsell

Orehnjača

Sastojci: tijesto: brašno, svježi kvasac,  sol, 2 dl mlijeka, 125 g maslaca, 125 g šećera, limun, 3 jaja, 2 žumanjka; nadjev: 500 g oraha, 150 g šećera, 50 ml soka od limuna, vanilin šećer, 1/2 limuna, 10 g maslaca, 100 g grožđica, 2 dl mlijeka, 0,3 dl ruma.

Priprema:  Malo brašna, na vrh noža soli i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka i ostavite na toplom. Umutite 125 g maslaca, isto toliko šećera te tri jaja. Dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s dl toplog mlijeka. Tijesto stavite na toplo da se dvostruko digne. Pomiješajte 500 g mljevenih oraha, 150 g šećera, sok limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte dok se ne zgusne pa umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi. Tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte kugle, prekrijte krpom i ostavite da „odmara”. Razvaljajte dvije kore, poprskajte ih rastopljenim maslacem, namažite nadjevom od oraha, savijte u roladu i stavite u namašćen lim za pečenje. Ostavite da odleže još oko pola sata, premažite žumanjkom te pecite na 200°C oko jedan sat. (Gastro.hr)

Žarko Bašić/Pixsell

Rustikalna torta od maka

Sastojci: 7 jaja, 200 g šećera, 150 g maslaca, 250 g mljevenog maka, žlica mljevenih badema, prašak za pecivo, naranča, 150 g čokolade, 2 žlice milerama

Priprema: Odvojite bjelanjke i žumanjke. Omekšali maslac dobro izradite sa žumanjcima i polovicom šećera. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s ostatkom šećera pa lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka. Dodajte mak, bademe, prašak za pecivo i narančinu koricu. Pecite na 170°C oko 50 minuta. U sok od naranče dodajte dvije žlice šećera i kuhajte dok se ne reducira na četvrtinu. Pečenu tortu prelijte umakom od naranče. Otopite čokoladu kojoj ste dodali mileram pa prelijte preko ohlađene torte. (Recept iz zagrebačkog restorana Papica)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku