Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

U ledenom čaju od limuna ima malo limuna, a čaja još manje

U ledenom čaju od limuna ima malo limuna, a čaja još manje
1

Ledeni čajevi nemaju štetnih mikroorganizama, ali imaju manje vitamina C. Nutricionistica Leta Pilić analizirala je sedam ledenih čajeva s limunom koji uglavnom ne sadrže čaj

VIDEO

Za vrućih ljetnih dana mnogi će posegnuti za ledenim čajem kako bi utažili zed. Prema deklaracijama, to su osvježavajuća bezalkoholna pića s biljnim ekstraktima, a mi smo analizirali sastave sedam ledenih čajeva s okusom limuna. Svi sadrže malo ekstrakta crnog čaja, a ostali glavni sastojci su im voda, šećer i sok od limuna. 

Ekstrakt čaja je koncentriranija varijanta i u analiziranim napicima ima ga između 0,05 posto, odnosno 50 miligrama u Jani pa do 150 miligrama ili 0,15 posto u ledenim čajevima Rauch i Spar. Tako čašom ovoga napitka nećemo u organizam unijeti sve blagotvorne sastojke koje inače nalazimo u čaju. Analizirani napici sadrže ekstrakt crnog čaja, osim Studene, u kojoj je ekstrakt šipka, ploda divlje ruže. Ima ga 0,26 posto (260 miligrama na 100 mililitara napitka).


Crni čaj je od iste biljke kao i zeleni, a razlikuju se po tome što je crni fermentiran. Tim procesom dobiva karakterističnu boju i okus. Crni čaj sadrži i više kofeina. Smatra se kako blagotvorno utječe na zdravlje srca i štiti od moždanog udara te dijabetesa. Bogat je i antioksidansima za koje se smatra da djeluju preventivno kod nekih vrsta raka. 

Na deklaracijama čajeva koje smo analizrali stoji kako su s okusom limuna. Soka od limuna u njima je vrlo malo, i to u obliku kocentriranog soka kojemu je dodana voda. U ledenom čaju Studena soka od limuna nema. Podsjeća na limun zahvaljujući aromi i limunskoj kiselini. I ostalim čajevima dodane su arome za poboljšanje okusa. 


Visoko na popisu sastojaka jest i šećer koji nalazimo i u obliku glukozno-fruktoznog sirupa. U časi od 200 mililitara su od tri do četiri čajne žličice šećera što je poprilično velika količina. Nesto manje šećera, oko dvije žličice, sadrži Nestea ledeni čaj jer mu je dodan zaslađivač. Riječ je o stevijinim glikozidima koji se smatraju bezopasnima.

Pročitajte i: Veliki test pelena - otkrili smo koje su najbolje upijale vodu

Većina ovih bezalkoholnih pića ne sadrži dodane konzervanse jer su pasterizirana, podvrgnuta visokim temperaturama, kako bi se uništili štetni mikroorganizmi. No pasterizacija može uništiti i korisne nutrijente, poput vitamina C. Studena sadrži natrijev benzoat, sol benzojeve kiseline čije se kozumiranje ne preporučuje. 


S vremena na vrijeme može se utažiti žeđ ovim napicima, no svakodnevno te prekomjerno konzumiranje ne preporučuje se ni djeci ni odraslima. Tko ga nosi na plažu kao osvježenje, ne bi ga trebao držati na suncu dulje otvorenog.

Pročitajte i: Veliko istraživanje - koja jela i pića su bolja jeftinija, a koja skuplja 

Napravite sami

Skuha se čaj, kojemu se mogu dodati i listići mente, ostavi 10-ak minuta pa procijedi. Doda se sok od limuna i po želji razrijedi vodom te zasladi. Posluži se s ledom, kriškama limuna i listićima mente.

Više: Test WC papira  - Najkraća rola ima 16, a najduža 26,5 metara

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru