Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U raspravi na poslu ne treba tražiti pobjednika već rješenje

U raspravi na poslu ne treba tražiti pobjednika već rješenje
1

Mir, mir, mir nitko nije kriv... Da bi doveo do napretka, sukob mišljenja ni pod koju cijenu ne smije prerasti u osobni, kaže prof. i psihologinja Martina Trboglav

VIDEO

Različite ideje, drukčiji pogledi na situaciju i razilaženje u mišljenjima često su okidač za rasprave, prepirke i svađe na poslu. No ne smiju biti kamen spoticanja koji će ugroziti suradnju nego prilika da pronađete rješenje i uspostavite bolje razumijevanje. 

- Situacije u kojima krećemo iz različitih položaja, a zatim uspješnom komunikacijom dolazimo do zajedničkog rješenja, najsnažnije su ‘ljepilo’ za kvalitetu odnosa u poslovnom timu. Kada bismo surađivali samo s ljudima s kojima smo na istoj valnoj duljini, smanjila bi se mogućnost napretka jer kao što poslovica kaže: ‘Ako su u tvrtki dvije osobe koje uvijek jednako misle, jedna je suvišna’ - kaže profesorica psihologije Martina Trboglav, konzultantica tvrtke Ramiro.

Izazov je, tvrdi, surađivati s onima koji propituju naše stavove jer nam to omogućuje da kvalitetnije razradimo i argumentiramo svoje ideje, poboljšamo ih ili da u raspravi dođemo do novih uvida i rješenja.

Da bi doveo do napretka, sukob mišljenja ne smije prerasti u sukob na osobnoj razini koji najčešće rezultira ljutnjom, povrijeđenošću, tugom, strahom, razočaranošću, osjećajem bespomoćnosti i sl. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pravo je umijeće razlike u razmišljanjima zadržati na razini razgovora o konkretnom problemu te u načinu kako ga riješiti i spriječiti da preraste u borbu tko je u pravu i čija će biti zadnja. Da biste u tome uspjeli, morate ovladati vještinama kvalitetne komunikacije; budite pozitivni, strpljivi i konstruktivni, sa zanimanjem postavljajte pitanja i argumentirano iznosite stavove, vjerujte u sebe, pronađite saveznike te se umjesto na pobjedu usmjerite na traženje najbolje opcije - savjetuje Trboglav.

Preduvjet kvalitetne komunikacije je, tvrdi, pozitivan stav prema sebi, sugovorniku i situaciji. Izrazite svoje mišljenje, no budite spremni čuti i tuđa razmišljanja. Pokažite drugima da ih uvažavate i onda kada se ne slažete sa svim što kažu. 

- Dajte sugovorniku na znanje da ste na istoj strani. Umjesto da ističete u čemu se vaš stav razlikuje od njegova, pronađite točke slaganja - što vas povezuje, koji su vam zajednički interesi, što je od onoga što tvrdi isto ili slično vašim razmišljanjima. Takvim pristupom stvara se osjećaj zajedništva te gradi atmosfera otvorenosti i međusobnog uvažavanja - kaže psihologinja Trboglav.

Da biste što bolje razumjeli tuđa razmišljanja, postavljajte pitanja. Pitajte kolege kakva su njihova prijašnja iskustva u sličnim situacijama, što im je važno i zbog čega, kako oni vide rješenje situacije i sl. To će pomoći sugovorniku da se otvori, a vama da kvalitetnije formulirate argumente. 

Ništa bez argumenata

Potkrijepite razmišljanja primjerima, brojkama, iskustvima koja idu u prilog vašoj ideji. Istaknite prednosti, ali i potencijalne teškoće prijedloga te kako biste ih riješili. Time pokazujete da ste problemu pristupili ozbiljno i sagledali ga iz više perspektiva. 

Tražite najbolju opciju

Umjesto da inzistirate na tome da je vaše rješenje najbolje, uključite druge - tražite da komentiraju vaš prijedlog. Cilj je oko ideje okupiti tim koji radi na njezinu razvoju, pri čemu je manje bitno čija je ‘zadnja’, poručuje psihologinja Trboglav.

Poštovanje 

Poštujte stavove kolega i suradnika, čak i kada vam zvuče smiješno i apsurdno.

Snaga stava 

Zaposleni ne slušaju najpametniju osobu na sastanku nego osobu koja nastupom šalje poruku “Znam što je ispravno”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru