Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Ulje maslina za srce, kokosa za štitnjaču, konoplje protiv raka

Ulje maslina za srce, kokosa za štitnjaču, konoplje protiv raka

Odličnog su okusa i mirisa, ali ono najbolje u njima su dobrobiti za zdravlje. Otkrij što sve sadrže i kako štite - laneno, bučino, ulje konoplje, avokada, kokosa i palme

VIDEO

Laneno ulje

Ulje od lanenih sjemenki odličan je izvor omega 3 masnih kiselina. Već jedna žlica tog ulja pružit će vam nevjerojatnih sedam grama tih zdravih masti koji djeluju protuupalno, čuvaju od demencije i poznate su po antikancerogenim svojstvima. Budući da je ukusno, možete da dodati u gotovo svaku salatu i povećati dnevni unos omega 3.

Palmino ulje

Uglavnom se hladno preša, a sadrži obilje vitamina A i E, a kako sadrži od 40 do 50 posto zasićenih masnih kiselina vrlo je stabilno te odličan odabir za zdravije prženje namirnica. Što je crvenije boje, to sadrži više karotenoida.

Ulje konoplje

Ovo odlično ulje ima brojne zdravstvene dobrobiti, ali i dobar okus. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, uključujući omega 3 i omega 6 i to u uravnoteženom omjeru tri naprema jedan. Djeluje protuupalno, a savjetuje se onima s autoimunim bolestima te genetskom sklonošću za nastanak karcinoma.

Ulje avokada

Baš kao i maslinovo ulje, ulje od avokada bogato je mononezasićenim masnoćama koje čuvaju zdravlje vašeg srca. Osim toga, ulje sadrži i lutein koji pomaže dobar vid i štiti oči od oštećenja. Ako to nije dovoljan razlog da ga probate, tu je i bogatstvo vitamina A i E.

Bučino ulje

Ovo je jedno od najzdravijih i najukusnijih ulja koja postoje, a vrlo je jako te intenzivnog mirisa. Osim pomalo gorkastog i orašastog okusa, ono je i vrlo hranjivo. Sadrži fitosterole koji dokazano snižavaju razinu kolesterola u krvi, kao i vitamin E koji djeluje kao antioksidans te usporava oštećenje i starenje stanica.

Kokosovo ulje

Iako je iznimno popularno u kozmetičkoj industriji, ono je i vrlo ukusno te odlično za zdravlje cijelog organizma. Opskrbljuje tijelo laurinskom i kaprilnom kiselinom, koje obje imaju antimikrobna svojstva. Osim toga, pomaže u borbi protiv infekcije, poboljšava funkciju štitnjače i pozitivno djeluje na energiju čovjeka.

Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je bogato jednostruko nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Istraživanja su pokazala kako hrana s velikim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina utječe na smanjivanje razine lošeg lipoproteinskog kolesterola male gustoće (LDL) i povećavanje dobrog lipoproteinskog kolesterola velike gustoće (HDL). Konzumirajte jednu ili dvije jušne žlice maslinova ulja dnevno kao začin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku