Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Unutarnji sat nam diktira kada i što trebamo jesti - slijedite ga

Unutarnji sat nam diktira kada i što trebamo jesti - slijedite ga
1

Kronoprehrana je hranjenje prema ritmu dana koje slijedi principe što nam u koje doba dana najviše treba kako bismo funkcionirali najbolje i imali najviše energije

VIDEO

Nije dovoljno samo paziti na ono što jedemo nego i kada što pojesti jer doba dana, jednako kao i uravnoteženost obroka, utječe na to koliko ćemo iskoristiti hranjivih tvari iz hrane koju pojedemo i koliko ćemo kilograma ‘nositi’.

- Hranjenje prema ritmu dana osnova je kronoprehrane. Riječ o logičnom konceptu u kojem se prehranom prati ritam dana. Osnovne postavke svrstavaju unos specifičnih makronutrijenata u točno određeno doba dana, a takvim se načinom prehrane postižu bolja probava hrane, apsorpcija hranjivih tvari, regulacija tjelesne težine i poboljšanje općega zdravstvenog stanja – pojašnjava nutricionistica Karmen Matković Melki osnove dijete koju je smislio francuski liječnik Alain Delabos.

On savjetuje da između obroka ne prođe više od četiri sata, osim noću, kako bi se izbjegnuo nagli osjećaj gladi.
Naša sugovornica dodaje kako je takav način prehrane idealan za ljude urednog životnog ritma, za one koji liježu ranije, ne ostaju budni poslije ponoći, ustaju ranije i, općenito, vode smireniji život. No možda smireniji način života usvojimo i kroz promjenu prehrane.

- Ujutro se budimo iz višesatnog sna, metabolizam je mnogo radio i najviše nam je potrebna energija. Mozak treba glukozu da bi radio i najbolje će mu gorivo dati ugljikohidrati – žitarice i voće. Voće se preporučuje jesti u jutarnjim satima zato što sadrži jednostavne ugljikohidrate koji su organizmu potrebni kao izvor energije i zato što se brzo probavljaju. Kako je rehidracija važan dio pravilne i uravnotežene prehrane, ova skupina namirnica idealan je izbor nakon cjelonoćnog sna - savjetuje naša sugovornica i dodaje kako ugljikohidrati u prvom dijelu dana, pa tako i voće, pomažu izbacivanju štetnih tvari.

Dok se za doručak se mogu pojesti i žitarice bogate vlaknima, za ručak su idealni povrće i mahunarke. U tom razdoblju tijelo treba najviše energije jer se pojačalo lučenje inzulina. Neka su novija istraživanja naime pokazala da se najviše inzulina izlučuje između 12 i 14 sati. Zato će se uneseni ugljikohidrati najbolje iskoristiti u tom razdoblju bez stvaranja masnih zaliha. Mesni obrok, koji uvijek treba činiti krto meso, dolazi na red u drugom dijelu dana jer sadrži gradivne elemente, aminokiseline potrebne za oporavak stanica.

- Za večeru se jedu bjelančevine, meso, riba, svježi sir jer nas smiruju i uspavljuju. Njihova probava dugo traje pa se smatraju idealnima za večeru. I riba je zbog proteinskog sastava najbolja za večeru. Vaš prvi izbor neka bude plava riba poput srdele, tune, skuše ili masnija riba poput lososa - zaključuje.

Izmjene dan-noć

Dnevni ciklus tijela obuhvaća cikluse koji ovise o izmjeni dana i noći. Funkcionalna probava ovisi o zdravom probavnom sustavu i usklađenosti s dnevnim ritmom gdje se jedenje i probava hrane, iskorištavanje tvari i izlučivanje otpadnih tvari prirodno izmjenjuju, smatra Alain Delabos.


Međuobrok

Popodnevni međuobrok, savjetuju nutricionisti, može biti jogurt, probiotski jogurt, acidofil, kefir ili kiselo mlijeko uz dodatak svježih bobica. Također, smatraju kako je kokosova voda, koja ima vrlo visokog mineralni sadržaj, sjajan prirodni izotonični napitak.

Dnevni raspored dr. Delabosa

Alain Delabos, liječnik koji je osmislio ovaj način prehrane, savjetuje da se točno odredi vrijeme obroka u danu. Doručak preporučuje između 7 i 9 sati, ručak u vremenu od 11 do 13, a večeru oko 19 sati.
- Od 6 do 8 sati Organizam se razbuđuje.
- Od 8 do 10 Vrijeme je za doručak i tijelu je potrebna snaga da bi čitav dan funkcioniralo. Mozak treba gorivo pa se preporučuje unos ugljikohidrata. Slobodno jedite integralni kruh i peciva dok je kruh, tjesteninu, rižu i krumpir najbolje jesti do 15 sati.
- Od 10 do 12:30 Tijelo radi punom snagom, na vrhuncu je aktivnosti i samo sada možete jesti nešto ‘zabranjeno’.
- Od 12:30 do 14:30 Ručak koji sadrži i masnoće i ugljikohidrate, ali i rižota s kuhanim povrćem i mahunarkama. Riža i tjestenina moraju biti kuhani al dente.
- Od 19 do 21 Večerajte bjelančevine koje smiruju i probavljaju se dok spavate. Zeleno lisnato povrće možete jesti pak cijeli dan.
- Od 23 do 6 Vrijeme je spavanje jer se tijelo obnavlja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća